понеделник, 2 ноември 2009 г.

100 дни и още нещо

Изминаха първите 100 дни от управлението на държавата. За този период много беше направено, за да се покажат безобразията на предишното управление, но само толкова. Всичко стана част от мотото на едно популярно предаване, което не може да се излъчи, без да съобщи някаква „новина”. А новините са известни на всички нас. За това, когато имахме право на избор натискахме копчетата за да смениме канала. За мое най-голямо разочарование отново попаднахме на рекламите. Радвам се, че не съм държал дистанционното, но ми се иска, ако е възможно да му сменя батериите, за да превключа отново канала. Оказва се, че докато траят рекламите това е невъзможно. Замислям се и какво, като сменя канала? На другата програма след най-много 10 минути отново ще се появят рекламите. Продължавам да си мисля, докато не разбирам къде се корени проблема - ами крие се в рекламите. Колкото и да сменям каналите все попадам на реклами, при това едни и същи. След тях пък филма си е все същия сериал - „Робинята Изаура”, само дето Леонсио е малко овехтял, но за сметка на това силно забогатял. Какво се промени за 100 дни, 20 години и едно поколение? Ами зависи от гледната точка ще кажете, и ще бъдете абсолютно прави. Ще запомня прехода и демокрацията с родните ни църкви, които се изпълниха с вярващи, особено по големите празници. Няма рождество или възкресение, на които да не видим от малкия екран депутатите от народното събрание, начело с премиера и президента да държат свещички с наведен в земята поглед. Често съм се питал - вярата ли накара всички тези хора, закърмени с Маркс и Енгелс да стоят на първа линия или модата. После се сещам, че вярата не е това, което е била едно време. В днешни дни представителите на църквата са по вярващи дори от Токеремада, и до толкова са си повярвали, че се налага право-вярното им тяло да се пази от неблагочестивите с 2-3 бодигарда. Онзи ден се разхождам между колите по разбитите тротоари и се чудя защо в Бояна още мирише на скара? Защо бандитите са все още на свобода? Защо, Защо, Защо? Най-вероятно защото завършва на, О. Сигурно не съм единственият, който си задава подобни въпроси, но лошото е, че не получавам конкретен отговор. Дано да греша, но смятам, че ако не се вземат адекватни на ситуацията мерки за справяне с кризата, престъпността и корупцията, ще бъдем изправени пред дилема за въвеждане правителствен борд по подобие на валутния. Съжалявам жалките опити за въвеждане на спасителни мерки, чрез рестрикция на основни дейности, в т.ч. социалната и здравеопазването. И какво от това? Поне се надявам мотото на последната реклама да не е „оцелява най-адаптивния”, а оцеляваме заедно. Накрая си казвам, хайде стига с тези реклами, че ни промиха мозъка... току виж и аз съм пуснал една. Разбира се после осъзнавам, че не мога толкоз много да се изложа и продължавам да гледам рекламата на новия прах за пране.

14 коментара:

  1. Много добре си нахвърлял щрихите на безнадеждната ситуация, в която се върти държавата ни от години. :(
    100 дни управление - 100 дни ровене в кирливите ризи на предишните и нищо конструктивно, нищо градивно, освен може би няколкото детски градини, които откри премиерът-всенародният любимец на мало и голямо.
    Не си единственият, който си задава въпроса ЗАЩО, нито единственият, който получава отговора "Защото завършва на О" О с формата на кръгла нула.

    ОтговорИзтриване
  2. От време на време се чудя ще има ли някога в тази страна истински държавник, и продължавам да се чудя.

    ОтговорИзтриване
  3. Хареса ми http://svejo.net/home/link_summary/467640-Budilnik-li-?feature=7#comments

    ОтговорИзтриване
  4. Чудиш се? Какво има да се чудиш - трябва да се сменят поколения, да се промени цялото мислене и манталитет на българина, което не става току-така за няколко години, че да се появи свестен държавник. Със сигурност няма да сме живи, когато това се случи.

    Радвам се, че ти харесва будно-заспалия ми пост :)

    ОтговорИзтриване
  5. Като се оглеждам май наистина няма да сме живи когато това се случи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля, че на нашето положение му отива със страшна сила сравнението с библейския 40 годишен период на прекосяването на пустинята. Лошото е, че вече 20 от тях чакаме някой Мойсей да ни поведе и да ни оправи.

    Споко, братя - сравнително млади сме, остават ни още около 20. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Представяш ли си след още 20 години да констатираме, че сме се въртяли в кръг и сме на изходна позиция :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ами и сега сме долу-горе на изходна позиция. За 8 години ни върнаха в първи клас тези мазни наглеци!

    След още 20 ще сме претръпнали и изобщо няма да ни дреме. :) То и без това за тези 20 ни изсмукаха енергията и надеждите, та за тогава ли...

    ОтговорИзтриване
  9. Хора, аз не съм икономист, но все пак ми е чудно как въобще съществува тази държава България, в която нищо не се произвежда, всички заводи, кооперации и предприятия бяха "приватизирани" и разпродадени на безценица. Дори селското ни стопанство, с което се гордееше комунистическа България, е съсипано и внасяме домати от Турция, картофи от Египет и т.н. Нищо не произвеждаме, нищо не изнасяме. Аз като играя стратегии като не произведа ориз, коприна и керамика, няма с какво да търгувам и държавицата ми фалира. Ние българите как го правим този номер да оцеляваме вече 20 години? Иначе дал Господ фризьори, стилисти, списания за Lifestyle, HR-и, всякакви други консултанти, рекламни агенции, фолк-певици, манекенки, пияни и неграмотни ученици, наркомани и кръчми. Ето това постигнахме за 20 години. Хич не е омагьосан кръг, ами си един лъч право устремен надолу.

    ОтговорИзтриване
  10. Заводите, кооперациите, предприятията и селското стопанство съвсем резонно се скапаха, защото бяха стари, нерентабилни и произвеждаха боклуци за затворения ни тогава вътрешен пазар и за братските соц.страни. За това имаше производство - защото не беше пазарно. Най-пресният пример, Кремиковци, няма как да оживее при съвременните условия. Плюс това държавата беше източена, а парите й - раздадени на същите тези, които в момента ги имат в най-голямо количество.
    Комунистическа България се гордееше не знам с какво. С боклуците си, дето на всичкото отгоре и ги нямаше. :) Комунизмът фалира, за щастие. На времето фалираха и държавата, за да си я приватизират и разпределят, вече по кланове. Още от 86-та започнаха, понеже повече не можеше да се поддържа псевдо икономиката ни на изкуствено дишане. Това е истината. И сме зле, не защото икономиката се раздържави, а защото се преразпредели на правилните другари, които са си пак тук.

    При нас всичко протича по предварителния сценарий на другарите. Къде са сега бившите соц.страни, къде сме ние? Виждаме къде. :)

    ОтговорИзтриване
  11. П.П. myhappypond, да ти кажа още нещо.
    През пролетта на 89-та, когато и хабер си нямахме, че се задават ноемврийските промени, имах бебе. Сутрин в 5 се редях на опашки за мляко и се разправях с бабите. За памперси никой не беше и чувал, за това пък водата, с която перях пелените, ги боядисваше в жълто-кафяво, а другарите викаха "Споко, водата е чиста, пийте я". С връзки се снабдявах от цялата страна с пюрета, бебешки каши, хумана, дрешки, дори лятна количка ми донесоха от Одеса - заменена срещу 3 бутилки конях "Плиска". Имаше купонна система - едни оранжеви купони, срещу които имах право да купувам масло, сирене, олио и други хранителни продукти. И много други мизерии имаше...
    Така че хич никой на не ми говори за гордия комунизъм.

    ОтговорИзтриване
  12. Тук май съм пропуснал нещо :))
    Мога да кажа само, че и двете сте прави.

    ОтговорИзтриване
  13. frog'n'roll, може би грешно съм се изразила или грешно си ме разбрал, но аз в никакъв случай не защитавам комунистическия режим и боклукчавите продукти, които сме бълвали тогава. Но тези пари от приватизацията можеха да бъда инвестирани в модернизирането на предприятията и обмислянето на нова продуктова гама, която да е актуална на световния пазар, вместо да се нагушат единици богоизбрани с тях и да затрият икономиката на страната без да осигурят поминък на хората. Това имах предвид. От '89 година почти нищо не си спомням, защото бях малка тогава, но за купоните, мизерията и опашките има спомени.

    ОтговорИзтриване
  14. По определени теми реагирам както бик на червено. :) Преходът завърши по един или друг начин - гражданите сме прецакани, а мафията си има държава. Лично за мен проблемът се корени в навременния отказ от лустрация и късното и нескопосано отваряне на досиетата.

    Да се върна на стоте дни. Нали оценки се слагат сега. :) Писах на пожарникаря 3 - просто не мога да се обърна на 180 градуса и да плюя на всичко, което съм мислила и говорила за него, пък и той само плещи каруцарски. :) На правителството дадох поощрително 4, но поощрително. :) Макар че съм бясна заради лицемерната демагогия около цените на цигарите, все пак се стараят. до колко има полза, не знам.

    ОтговорИзтриване