неделя, 8 ноември 2009 г.

UEB designer

Рядко ще прочете от мен, че мразя нещо, но напоследък ми се случва да изпитвам това чувство, особено към родните храни, които се продават по магазините. Казвам го, защото съм наблюдавал процеса на производство и съхранение. Днес обаче няма да се спирам за качеството на колбасите, млечните продукти, а върху хляба.
Хляба - насъщния, без който никой уважаващ себе си българин не сяда на масата. Тук искам да кажа на онези, които не го консумират, че могат да пропуснат долните редове.
Онзи ден се замислих, какво се промени  за 20 години от настъпването на демократичните промени у нас? Въпроса спонтанно възникна след като усетих, че дъвча въздух с дъх намирисващ на застояло. И оговора дойде от самосебе си - променил се е хляба!!! е разбира се не само той. Веднага в съзнанието ми възникна белия заводски хляб който идваше топъл и се разваляше за два дена.

Когато в съзнанието на човек възникне спомен за нещо, което му липсва, независимо от наличието на безброй аналози на пазара, тогава той осъзнава, че носталгията е породена от загубеното качество. Веднага пресметнах какво се добавя в брашното, за да стане повече и какви допълнителни вещества съпътстват рецептата на насъщния. Няма да се впускам в подробности за хляба, но в резултат горните мисли и едно посещение до магазин за бяла техника от вчера съм УЕБ дизайнер (хлебар). Ще попитате какво промени моя статус и отговора е: машина за печене на хляб. Сигурно много от вас ще кажат – за какво ти е машина ръце нямаш ли? Да при това не един или два пъти съм месил питки, баници и т.н., но това  е за свободното време, а през седмицата?
Пекарнята освен, че пече хляба също така и го меси. За приготовлението му е необходимо единствено да сложите  съставките и след 3 часа да извадите крайния продукт. По отношение на рецептите – в комплекта има диск с много и най-различни.

12 коментара:

  1. А честита машинка :-)
    Изглежда добре - на вкус как е? има ли си мирис?
    Аз на косъм се разминах с една такава фурна....Още ме е яд :-)
    Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  2. Preor ,

    Вкуса е превзходен, до момента съм изпробвал 2 рецепти и съм възхитен, миризмата те връща в годините на домашно приготвените хррани, може да правиш багети, комфитюр, козунак и др....
    Не се колебай струва си парите. :-)
    Приятна седмица. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Емо, аз разчитам на ръцете си,по коледа и нова година замесвам страхотни питки.Иначе си прав за качеството,всичко се прави на конвейрн и без много мисъл,само набухватели и изкуствени бои,ако искаш да си купиш черен хляб или некъв подобен ,значи е боядисан успешно,а за вкуса се чудиш какво е,за машината за месене си е добра идея:)

    ОтговорИзтриване
  4. Силве,
    Този уред ме направи щастлив :)) иначе коледната питка ще продължавам да я правя по традициония начин.

    ОтговорИзтриване
  5. Почти не ям хляб, не защото не обичам, а защото не ми харесва този дунапрен, дето продават по магазините. Купувам си от онези четвъртите, пълнозърнести, кафяви, немски тухли. Но и те със сигурност са бъкани с консерванти, за да издържат толкова дълго време.
    На машинката за печене на хляб отдавна съм й хвърлила око и всеки, който има такава, е много доволен. Притеснява ме само размера й - казват, че били доста големи и заемали много място. Твоята голяма ли е, Емо?

    Много ми хареса заглавието "УЕБ дизайнер" :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма е колкото фритюрник, а заглавието го взех от един виц - много ми допадна:))

    ОтговорИзтриване
  7. О, много са хубави фурничките :) Моята дъщеря спечели такава, на майтап от една лотария. Само веднъж сме пекли хляб в нея и стана чудесен. Има книжка с много и най-различни рецепти - с прясно мляко, с масло и т.н. Но по-сложните хлябове се пекат бавничко - от порядъка на 6-7 часа, затова не я използуваме. Иначе хлябът става...ммммм.

    ОтговорИзтриване
  8. Повече хляб от магазина няма да си купя! Най - хубавото е, че можеш да сложиш сутринта съставките, да нагласиш таймера и когато се прибереш да имаш топъл хляб.

    ОтговорИзтриване
  9. Ооооох, направо ме зарибихте тотално с тия мини пекарни :)))

    ОтговорИзтриване
  10. offtopic:

    Здрасти, Емо :)
    Не бях ли преди седмица част от списъка ти с връзки/блогове ?

    :/

    ОтговорИзтриване
  11. Да, извинявам се моя грешка оправих я :)

    ОтговорИзтриване