събота, 5 декември 2009 г.

Преструктурирана некомпетентност

 
Далаверата умря заедно с кеша в битката с кризата. Време е всички бъркали в кацата с меда да си платят авантата. Мислите си, че това ще бъдат батко, братко, крушата, везира или папата? Най-вероятно да, но бързам да уточня, че това ще бъдат престъпници извън генералския кръг или хора, които открито се противопоставят на новата власт.
До тук видяхме, че барбекюто си остана, Сергей е невинен, а президентът е достоен за уважение. Значи или обвиненията отправени до момента са неоснователни или всички вече са в кюпа – пито/платено. Какво остава? Ами онези малки трънчета станали нарицателни за лесно-спечелено богатство по незаконен начин, които 20 години не можехме да извадим от петата си. Час от тях са катаджии, доктори, митничари, данъчни, певци, журналисти, социолози и ... На тях се пада честа, да платят цената на прехода и няма как да бъде иначе все някой трябва да я плати.
Така полека стигаме до структурната реформа в държавата, където се очаква да паднат в жертва множество служители на двете приходни агенции - НАП и АМ. Казвам в жертва не, защото митничаря или данъчния са за жалене, а защото държавата (СД) е решила, да ги пожертва в угода на множеството избиратели-нетърпеливо чакащи търкалящите се отрязани глави по стълбите на храма (държавната администрация).
В случая, е налице декларирано желание – да се пресече престъпността, корупцията и контрабандата чрез съкращаване на персонал и структури?!? Лично според мен това ще доведе до увеличение на предпоставките за корупция.
Какво имам предвид да вземем например предстоящите промени в Агенция Митници на 16.12.2009г. Най-общо казано, на тази дата на територията на страната остават няколко митници и няколко митнически бюра, съкращават се 500-600 служителя на агенцията и дори една цяла структура РМД-та. Да видим как става това? Ами със заповед на министъра! Има организиран изпит, критериите за оценка са обективни, но на практика се преструктурира некомпетентност. Защо ще попитате, ами защото се оказва, че тези, които не са работили практически ще имат по висок шанс за запазване на работното си място, от специалистите, които са допуснали грешка или наказание - при равни други условия. Какво да се прави, критериите са си критерии и трябва да се спазват.


Но нека погледнем промените до какво ще доведат:


1.       Пред коледен ПР на премиера-вестници, телевизия и радио ще ни заливат със спам по темата.


2.       Хората ще си отдъхнат, че някой все пак го е отнесъл.


3.       Ще страдат предприемачите-онези глобалистични цирей на прехода, които ограбиха държавата.


4.       Увеличаване на контрабандата и намаляване на приходите от мито в следствие занижения контрол.
  Повечето най-вероятно ще попитат от къде това черногледство? Защо да се увеличи контрабандата и нелегалното производство на алкохол? Абе, както е тръгнал да ни опива бъдещето тоя май не е в ред .
Аз мисля, че в деня, в който преструктурират митницата ще пострадат единствено обикновените вносители и износители, тъй като няма ясни правила касаещи бизнеса по отношение на промените. Неравенството в бизнеса ще нарасне с оглед на избора на митническо бюро Илиянци, като второто компетентно на територията на София. 
За всички е ясно, че този избор не е случаен, и е свързан с определени кръгове-близки до новото парламентарно мнозинство. В противен случай, в държавния бюджет щеше да бъде предвиден прихода от "прекъснатата" контрабанда (800 млн.).
Честита промяна на сеирджиите, но не бързайте да се радвате много, този удар е като бумеранг и след няколко месеца ще се върне при вас под формата на скъпи цигари, скъпо гориво, увеличена безработица, ниски заплати и фалити на предприятия. Всичко това благодарение на преструктурираната некомпетентност.


Единствено си задавам следния въпрос – тъй като не вярвам министъра да е толкова некомпетентен се питам дали не прави нещата умишлено?  Някъде в началото казах, че някой ще плати прехода и безвъзвратното ограбване на държавата. Не си мислете, че това ще бъде някой мастит политик ще плащате ВИЕ!


8 коментара:

  1. Тепърва народа ще изпита всичко на гърба си,т.е данъкоплатеца.Дано нещо се направи за хората,защото преди се уповавахме на Москва,сега на Брюксел.Зимата на нашето недоволство предстои,трябва да оцелеем,да видим цигарите като станат 5лв, и тока поскъпне още,какво ще стане с обичта към Б.Б.....

    ОтговорИзтриване
  2. "трябва да оцелеем,да видим цигарите като станат 5лв, и тока поскъпне още,какво ще стане с обичта към Б.Б....."

    Отдавна се чудя същото, Силвия, но ми се струва, че недоволство няма да има. ББ е изпедепцан популист и все нещо ще извади от ръкава, за да насочи недоволството в друга, безопасна посока, в краен случай ще гръмне някой приближен му бушон. За сега пожарникарят се справя много успешно с димките и партенките, бе направо заслужава адмирации, няма причина да не продължава все така. :)

    ОтговорИзтриване
  3. fROG,да им дадем малко време на това правителство,та да видим дали аджеба нещо ще се получи:)много ми се иска обещанато с магистралите да стане до края на мандата...

    ОтговорИзтриване
  4. Вече мина около половин година - колко още да ги чакам да отпочнат нещо като хората?

    Все започват със закани и фойерверки, а после стигат до под кривата круша. И все още се "изненадват" от нещо, оставено им "в наследство". То бива нахалство, ама чак такова - като че ли вчера са паднали от Луната и са взели властта, без да са подготвени. Подготвени са и още как...

    За нищичко им вярвам - постоянно си противоречат и се правят на ударени. И дори да свършат нещо, ами това им е работата, в края на краищата, ръчичка ли да целуваме, че са го свършили.

    ОтговорИзтриване
  5. П.П. Фатален пропуск - исках да кажа:

    "За нищичко НЕ им вярвам"

    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм оптимистка,ще видиш колко бързо ще стигаме до Бургас с новата магистрала:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Силве, всички живеем с оптимизъм и надежда, но за съжаление само те не стигат.

    ОтговорИзтриване
  8. Всъщност гафовете продължават. Днес Тагарински беше актуален.Вчера Михнева с разследването си за спинозни болни в Софийския централен.Ами там администрацията не е сменяна от 25 години.

    ОтговорИзтриване