събота, 6 февруари 2010 г.

Бамбукова история


Независимо, че много преди мен са писали по темата, няма как и аз да не напиша няколко думи. Бамбука, този удивителен материал е в основата на източната цивилизация. Неговата твърдост, якост и бързина на растеж предопределят централното място, което заема в културата на източните народи.
Снимка: loupiote.com 
Използван е за всичко, за това няма да се ангажирам да описвам всичките му приложения. Повод за долните редове е едно предаване (сурова пофесия-3) на National Geographic, в което попаднах на историята на един 63 годишен жител на Хонконг. 


Снимка: istockphoto.com 
Човекът, участва в строителството от 40 години, като неговата специалност е строенето на бамбукови скелета. Този вид строителство изисква максимална физическа и психическа концентрация. Повечето хора, които изграждат бамбуковите скелета работят без предпазни колани с цел по-голяма производителност, което прави тази професия особено опасна, най-вече при изграждането на небостъргачи. Ако питате, защо не използват широко разпространения в западния свят метален скелет, отговорът е заради по-ниската себестойност на бамбука и по-бързото му поставяне. Моето удивление беше по-повод бързината и ловкостта, с които дори 63 годишен човек може да работи необезопасен на 200 метра височина.  
                                                            

8 коментара:

  1. Аз също го гледах и се възхитих на човека. Да не гороми, че ми премаля под лъжичката от височините... :) Това ми е фобията.

    ОтговорИзтриване
  2. Този тип телевизя ми е любимия, а те знаят как да запазят вниманието ти дори по теми, които не те касаят. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Преди време попаднах един блог, който беше посветен изцяло на бамбука. Възможностите и приложенията му са неизброими.

    ОтговорИзтриване
  4. Да, практически бамбука е универсален материал. Жалко, че не расте масово у нас.

    ОтговорИзтриване
  5. Наколните жилища из Африка и Азия доказват още веднъж ,качесвото и издръжиливостта на бамбука,и не само те,а що се отнася за 200м височина,наистина е геройство за този човечец по този начин да си изкарва хляба,и може би се абстрахира ,че се намира на такава височина..

    ОтговорИзтриване
  6. Силве, качвал съм се на 200 м. височина и знам, че за нищо на света не бих работил неговата работа, дори и милиони да ми предлагат :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да ви кажа още едно приложение на бамбумка, а именно в текстилната промишленост. Карбонът (въглените) от бамбука се използва при производството на платове за високотехнологичени и функционални материи за спортни облекла, тъй като той действа като антисептик и премахва лошата миризма от изпотяване.

    ОтговорИзтриване