петък, 26 февруари 2010 г.

Нещо ново?

„Всекидневния живот на българите под византийска власт не бил много по-различен от преди. Само в градовете се настанили византийски управители, чиновници и войници...Дори и в най-затънтените села хората се нуждаели пари, за да си платят данъците. За това те трябвало да посещават градските пазари и да продават част от това, което произвеждали. Българските войскари пък кръстосвали далечни краища под знамената на византийските пълководци или се сражавали на родна земя срещу чужди нашественици. Иначе селищата и домовете на българите били както преди. Те се обличали в същите дрехи и се хранели със същата обикновена и предимно постна храна както и преди. ...гръцкият език все по-често звучал по улиците на по-големите селища, в областните центрове и крепостите, в църквите, къдто служели виши византийски духовници. Византийците не се опитвали да унищожат българската култура. Нито да заличат българските традиции. Византия била империя, в която от край време живеели различни народи със свой език и култура. От тях се искало само да се подчиняват на императора и да изповядват Христовата вяра.”  

История и цивилизация – акад. Вера Мутафчиева

Всекидневния живот на българите под гербова власт не е много по-различен от преди. Само в градовете се настанили олигарси - управители, чиновници и полицай... Дори и в най-затънтените села хората се нуждаели пари, за да си платят данъците. За това те трябвало да посещават градските пазари и да продават част от това, което произвеждат. Българските мутри пък кръстосвали далечни краища под знамената на олигарсите - пълководци или се сражавали на родна земя срещу чужди бабаити. Иначе селищата и домовете на българите били както преди. Те се обличали в същите дрехи и се хранели със същата обикновена и предимно постна храна както и преди. 
...английският език все по-често звучи по улиците на по-големите селища, в областните центрове и моловете, в дискотеките, където служели виши гербови духовници. Герберите   се опитват да унищожат българската култура. Да заличат българските традиции. Герб била империя, в която от край време живеели различни протежета със свой език и култура. От тях се искало само да се подчиняват на императора и да изповядват Дянковата вяра.

Ххl

8 коментара:

  1. Емо, виждаш ми се нещо подтиснат и черноглед. По-оптимистично го давай бе, човек. :) Я гледай какви нагли октоподи ловят хората. Сега, благодарение на едрия улов, ще цъфнем и ще вържем.

    ОтговорИзтриване
  2. :) Не съм черноглед, реалист съм. Ако се бореше цялата престъпност Син Сити щеше да фалира за седмица ;)
    Просто видях в текста прекалено много прилики...

    ОтговорИзтриване
  3. Двете истории някък си приличат май френд:)

    ОтговорИзтриване
  4. Доста сполучливо сравнение,което не е в полза на ГЕРБ:)

    ОтговорИзтриване
  5. Тука май имаме разлика :)
    Византийците не се опитвали да унищожат българската култура.
    Герберите се опитват да унищожат българската култура.

    ОтговорИзтриване
  6. "Герб била империя, в която от край време живеели различни протежета със свой език и култура."
    Няма как да фалира Сън Сити-същите тези бяха на честването на 137 години от смърта на Левски-в централната ложа зад премиера и президента,няма такава чалгаджийница.

    ОтговорИзтриване
  7. Да. Приликите са прекалено много. Интересно ми е кой завоевател ще дойде след упадъка на Гербовата империя. Всички бивши управници са прекалено немощни. За император Бойко I бе придвидимо, че ще се разпльокана трона няколко години преди това да стане. В кристалното кълбо не виждам кого готвят за поста.

    ОтговорИзтриване