неделя, 27 юни 2010 г.

Ова

До преди седмица не се бях замислял какво е усещането да ти сменят името. Случи се, че мой приятел реши да се ожени за момиче от друга държава. Спазил законовите срокове, внесъл всички документи и се отзовал в параграф 22 или по-точно в омъгьосъния кръг на българската бюрокрация. Ако някой от вас реши да да сключи брак с чужденец, трябва да знае следното:
1. Трябва да има легализиран превод на всички документи, дори и на тези , които са преведени на български и заверени с апостил. Въпроса който ме гложди е, защо трябва да се превеждат и легализират документи, които са написани на български?
2. Вие ще трябва да си извадите медицинско, че не сте психично болни, а вашия партньор за СПИН. Тук възниква въпроса българите имунизирани ли са против СПИН?
Пропускам документите, изисквани на час по лъжичка – днес искам това, утре онова и така една седмица и минавам направо по въпроса. В деня на сватбата, служителката извършваща бракосъчетанието сричаше имената на младоженците, не разрешават на външните фотографи да снимат, защото към общината работи фотограф, които им отчислява съответната комисионна. Церемонията свършва, сватбарите отиват да празнуват, но откриват грешка в свидетелството за сключен брак. Каква е грешката? Към фамилията на момичето е добавено А, като окончание. За новото семейство възниква проблем, те живеят в чужбина и там не важат българските правила за окончание на фамилното име. Молбата на младоженеца към държавните органи за корекция и премахване на окончанието не среща разбиране, а аргумента е: „така е по закон, жената приема фамилията на съпруга си с окончание ева, ова и т.н.” Много обичам когато някой ми каже, че така е по закон, винаги искам да ми покаже чл. и ал., а в 90% от случаите се оказва, че служителя си преиначава закона както му е угодно или спестява някой друг параграф. Така се оказа и в този случай:
 Чл. 12. „При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото”.
И така, защо пиша по въпроса?
1. Защото в общината работят хора, които не познават закона въз основа на който изпълняват задълженията си.
2. Защото в общината съществуват корпупционни схеми , създадени от служителите работещи там.
3. В общината работят хора без култура и възпитание, способни да сътворят всякакви проблеми, позовавайки се на закона – които не познават. Ако питате как завърши скандала ще ви отговоря А-то го няма вече! От доста време се чудя, до кога ще ни обслужват некомпетентни държавни служители?

8 коментара:

  1. Ами най общо казано, защото при нас търсим за човека работа, а не за работата - човек .
    И преди 89г, и сега все е така : всеки държавен служител е някакъв на някой от съотв. държавни ръководители...Казвали са ми, че и в Европа не много по-различно, но там се гледало и дали има съответния ценз....т.е, при (почти)равни други условия се предпочита "нашият" човек...Но иначе- има голяма вероятност да работят и кадърни, "ненаши" хора...
    А тук : "Вземи лелиното момиче, то е отракано, ще се научи покрай другите":)))

    ОтговорИзтриване
  2. Абе хора моля ви!
    След всяка издънка!!!!! оплакване, входящ номер, досаждане, докато нещо не се случи!
    В случая, обезщетение от фотографа защото снимките не те удовлетворяват!
    Обезщетение от общината, защото не ти е позволила фотограф.
    Обезщетение от общината, за грешката в името.
    /ако искат да си уволняват флегмата/.

    и още за квото се сетиш.
    Шибаните държавни служители са като таралежите. Могат да летят !!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстю,
    Прав си, липсват обучени и компетентни хора. Назначават се "наши" служители, без необходимата компетентност.

    MadWizard,
    Мисля, че след случая въпросните служители ще се квалифицират поне малко. За съжаление оставам с впечатлението, че правят някой неща за да дразнят хората.

    ОтговорИзтриване
  4. Направо ходене по мъките с тези некадърници,ужас,добре,че всичко са оправили и се изнасят в по-добра държава за живеене!

    ОтговорИзтриване
  5. Силве,

    Техния пример е заразен, много млади хора си заминават...

    ОтговорИзтриване
  6. Некомпетентността и невежеството на служителките в подобни институции се отказвам да я коментирам. Щом имат наглостта да си скубят веждите, да пушат, да чоплят семки, да ядат кисело мляко и да си говорят с приятелки по телефона докато имат гражданин за обслужване....Самото им долнопробно поведение говори колко им е и умствения багаж.
    Друго исках да изкоментирам под този пост! Кефи ме заглавието - ОВА :)

    ОтговорИзтриване
  7. myhappypond,

    Трябва да се борим, защото в противен случай се обричаме...

    ОтговорИзтриване
  8. Как да се борим? Да се борим срещу една, две служителки ли? Такава е цялата система в абсурдната ни държава, всичко трябва да се изрине из основи, всички структури на всякакво ниво и да се заменят с адекватни, съвременни и наистина компетентни такива. Но как може да стане с това? Само ако целия народ се обедини и почне да стачкува и да се бунтува като гърците, като француците. А ние сме си покорни добичете, на които само им събощават - ще ви вдигнем тока, ще ви вдигнем газа, ДДС-то, ще ви намелим детските градини, ще ви оставим без здравеопазване и т.н. и ние само отговаряме - Мууууууу и свеждаме тъп поглед надолу в калта.

    ОтговорИзтриване