понеделник, 2 август 2010 г.

Етика в цивилизационният избор

Думите са ми за Пловдивския митрополит Николай. Следя изказванията на божия любимец от както анатемоса Мадона. Причината да му отделям място в моя блог е поредното религиозно прозрение на „светия” човек и по-конкретно интервюто му за в. 24 часа
Там той ни обрисува картина на човешкия цивилизационен избор от Амвриевият син Ахав, до днешната ценностна ориентация на българската държава и до колко тя е полезна за българското общество. Риторичния въпрос, на който автора не дава отговор е, цивилизационнен избор или грешка на растежа са пороците, наркоманията, гей парадите и пошлостта? Не се наемам да посоча онзи етап от развитието на човечеството, в който се е появила наркоманията и педерастията, но те са споменати по един или друг начин още в стария завет. Всички знаем за Содом и Гомор, но също така знаем, че пороците са съпътствали човека през цялата му позната ни история. Тя (историята) показва, че всички опити за изкореняване на тези пороци, са с краткотраен ефект. Значи не можем да изкореним нещо, с което сме генетично предопределени. 
Ако си зададем въпроса, какво представлява религията, може би ще разберем, че това е друг вид наркотик – утопия за мозъка. Трябва ли да я забраним? Ами не можем, и комунизма не успя! Защо тогава, митрополитът търси изкореняване и говори за обществен разпад? Според него, защото българската църква не участва в държавния живот на страната. И тук ще отбележа, че проблема не е в липсата на духовност в управлението на страната, а в неспазването на законите и правилата. 
„Казвано е неведнъж, че българската църква е крепила през всички векове и когато се е налагало, е възкресявала погиналата българска държавност.” стигам до едни не особено популярни въпроси, а те са: Защо от създаването си до наши дни българската църква съществува преобладаващо в упадък? Защо българската църква не е направила нито един по-сериозен опит да възкреси българската държавност за периода 1396-1850? Защо българската църква не застана официално срещу фашизма? Защо българската църква не застана официално срещу комунизма? Защо българската църква не застана срещу мутризацията на обществото през последните 20 години? Защо българската църква ДНЕС мълчи за геноцида систематично провеждан от родните управляващи срещу нейните миряни? 
Извода, до който стигам е, защото служителите на бога са покварени. Покварени от цивилизационният си избор. Защото в тяхното битие преобладават приказките, а не действията. В евангелието на Матея се казва - „по делата ще ги познаете”! С какво опознахме ние божите служители през последните 20 години? Със състрадание, човешка загриженост към миряните и техните съдби? Или с разкол в името на „божите” имоти? По нататък той казва „църквата се грижи за душите (на миряните) им. Именно защото не е институция от този свят, Църквата обаче има суверенното, делегирано и от нашия Бог Иисус Христос право, но и задължение да проповядва Истината и да дава дефинициите на понятията за „добро” и „зло”. 
Изкушавам се да поразсъждавам върху „светите” слова, чрез които „праведния” се опитва да ме пусне по пързалката. Например, аз не съм усетил никаква грижа за душата ми независимо колко пъти съм посетил една и съща църква. От влизането чувствам грижа единствено за парите, които следва да оставя там. „Църквата не е институция от този свят” - абсолютно съм съгласен с това твърдение, дори смятам, че когато духовното начало бива институционализирано и поставено в рамка, то губи своята същност. Човек носи вярата и духовността си сам. Влизането в храмове с цел придобиване на духовна нирвана е единствено заблуда за мозъка и нищо повече. Възпитанието в ценности, подвластни на една доктрина е преходно и неустойчиво във времето. Както можем да се убедим от Историята, в последствие е било отричано. 
Най-фрапантно обаче звучат думите, че: църквата има суверенно право делегирано от нашия бог Исус Христос, но и задължение да проповядва истината и да дава дефинициите за понятията „добро” и „зло”. Иска ми се да прочета къде Исус Христос е дал това право на църквата? Приживе, той никъде не е създавал храмове, манастири и писателски школи, ордени, йерархия сред последователите си и т.н. Още от създаването си църковният събор приема определени текстове за официални, а останалите (като евангелието на Юда) премахва. Защо? Единствения отговор, до който стигам е, за да не възникват съмнения за „Истината” и понятията „добро” и „зло”. 
Вярата е нещо много хубаво, тя дава сили на духа да се развива и обогатява, но когато бива използвана за демагогия ражда несъответствие, което всеки нормално разсъждаващ няма как да не отхвърли. На въпросите, кое е правилно и кое не -решава закона (който също е изменчива величина), а не догмата наложена от интерпретаторите на чуждите слова*.
„Цивилизационният облик на Европа се определя от върховете на катедралите , не от бездните на порока на Амстердам или Хамбург” – грешка Николай! Облика се определя от хората и от смисъла на неговото съществуване, а не от сградите. В противен случай в Мексико още щяха да се извършват човешки жертвоприношения, а иначе пирамидите са още там. 
Също така, не знам до колко е еднозначен въпроса, дали да има вероучение в училищата. Лично аз смятам, че изучаването на етика и вероучение в училищата от общество - тотално неспазващо собствените си закони е безсмислено. Вярата, етиката и нормите за държание следва да бъдат част от общото възпитание на всеки един индивид още преди училищните занимания. Не е възможно вярата да промени един човек, който от дете знае, че престъпниците не се наказват, че може да подкупиш държавният служител и най-лошото, че знае цената на едно такова съществуване. 
Искам да кажа, защо не вярвам, че църквата може да бъде мой морален или духовен съдник/наставник. От създаването си до наши дни тя не се противопостави на най-големия човешки порок – парите. Парите са целта, средството и бога на всички религии, защото чрез тях всяка „истина” добива смисъл. Така че, когато говорим за етика и цивилизационен избор, трябва да имаме предвид две неща - необходимост и краен резултат. Но до колкото разбирам, в момента властта у нас има нужда от религиозен популист, чрез когото по-скоро ще получим поредният данък - духовен десятък. 
В заключение ще изразя едно мнение встрани от темата. Миналата седмица беше открита част (не е ясно коя е негова) от Йоан Кръстител в Созопол. Не смятам, че има достатъчно неоспорими доводи за подобно твърдение. Днес Йоан Кръстител е открит в Созопол, утре етиката в цивилизационният избор може да отреди на Дева Мария да бъде намерена на п-ов Калиакра. На това се казва - държавна форма на заблуда с цел религиозен туризъм. Появи ли се още някой светец по нашите земи, значи е дошло време да си стягам багажа. 

* чуждите слова-думите на Исус Христос описани в Библията

11 коментара:

  1. Емо,разбирам патоса ти, излишно е да споря, не мисля да ставам адвокат на църква и пр, но се чудя защо тия упреци, които хвърляш към църквата, ги спестяваш на държавата ?!
    По нашите земи е имало много светци и много изроди, и мисля,че има много повече СВЕТСКИ проблеми ,които да те накарат да си стегнеш багажа ако ти стиска задника, а не да чакаш изравянето на кости на светци ,или не:)))
    ---
    Някои мои близки го направиха,а аз съм много амортизиран,за съжаление :(

    ОтговорИзтриване
  2. И друго, спомни си ,колкото и да е банално за българските евреи ,като говориш за опълчването срещу фашизма,що се касае до "комунизма", в България, нарочно в кавички, защото в България почти всичко, а що се отнася до политика -всичко е в кавички и най вече лелеяната ви и безпочвена демокрация, той не нанесе толково вреда на вярата и духовноста колкото тая сегашна пародия и откровенна простащина (не е смешно)
    Колкото и да не му харесва на който и да е верно е, че "Докато има Православие, до тогава ще има и България"
    Ама на кой му пука, ни е сме космополити и граждани на света :)
    "Майната му на православието!" се изцепи от благодарност евреинът Мони Паси и захълца и се засополивя от умиление, че ще ни приемат в НАТО (смях)

    ОтговорИзтриване
  3. :)
    Кръстю, Мога да издържа всяка криза, но когато тя се подържа изкуствено от самата държава- тогава нещо не е в ред.

    Откриването на религиозни и митологични артефакти подкрепящи болни фантази бяха актуални между 1938-1945. Мисля, че си запознат с подробностите.

    ОтговорИзтриване
  4. То може и да е минало някъде, ама ние вървим назад и в страни Видяли какво каза "божият" наместник за България, Божидар, че Созопол бил втория Йерусалим и чака "поклонници", на които да изпразним кесиите, както било по цивилизования свят
    След като осрахме в преносния и буквалния смисъл Черноморието, търсим мющерии, които да дооскубем в Созопол :)))
    Май,който плаща и очаква далаверата, той поръчва музиката(демек търгашите)но що да не ударим и един пръст на църквата, санким стока ли е?:))
    Ето :(забранил си линковете) виж Dir.bg -08:36/02август2010/Общество

    ОтговорИзтриване
  5. Кръстю, дай да не говорим за българските еврей, защото 11 000 от тях ( от беломорието) са били качени на български вагони и откарани в Катовице и Треблинка- в последствие избити. Оцелелите са не повече от 200.
    За еврейте в България църквата няма никакъв принос с изключение на една единствена религиозна личност- митрополит Кирил и светската -Димитър Пешев.
    Това е истината.
    За другото съм съгласен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, тя и Атлантида е някъде под Созопол, ама не им е хрумнало да я потърсят ;))

    А за религозния алъш вериш примери много от Италия до Исландия.

    Ще пусна линковете ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Емо,за евреите няма смисъл да говорим ,много повече от 200 са и не е само Димитър Пешев, дълга тема е ,аз просто се сетих покрай Соломончо, а Това за Атлантида може да им го подскажеш, има ,няма, нека да търсят там,щом си плащат , само да не се набутат в канализацията :)
    А тия линкове чух ,че понякога създавали проблеми, не зная, не съм много по тази част, ти може би си по нясно

    ОтговорИзтриване
  8. Църквата като институция и на мен много не ми се нрави-основната причина вече си я споменал, Емо-€ $ :D :D

    ОтговорИзтриване
  9. Емо дай мейл,искам да те питам нещо,страхотна публикация иначе:))))

    ОтговорИзтриване
  10. Кръстю проверих - 200 от Вардарска Македония + 300 пеартизани, укрити и т.н.

    Калчо, всичко е бизнес ;) открии приликите http://www.youtube.com/watch?v=ddGDH4XNG7Q

    Силве, имаш го :)

    ОтговорИзтриване