вторник, 10 август 2010 г.

Има нещо сбъркано в СБ


От БТВ новините научих че:
Президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик даде висока оценка на правителството на България за успешното справяне в условията на криза и за възвърнатото доверие в себе си. Финансистът инспектира ремонтиран пътен участък с пари от Световната банка.
Въпреки че светът е в тежка икономическа криза, българското правителство успява да управлява пазарите и финансите си не по-зле от останалите страни. Това каза Робърт Зелик и уточни, че в лицето на премиера Бойко Борисов е намерил силен стратегически партньор.

Или аз живея на друга планета или някой се опитва да си прави евтин ПР. Как така правителството се справя успешно в условията на криза? Не знам дали преди изказването си Зелик е чел публикацията на Виенския институт за изследвания, в която се твърди, че правителството е задълбочило кризата у нас, но ако не го е направил определено трябва да го прочете. Дори да пренебрегнем написаното в доклада, за всеки един е достатъчно да се огледа и види какво потребява и да го сравни с миналогодишното си потребление. 

Без да навлизам в подробности и да изтъквам неизпълнението на бюджета, неговото актуализиране и новото му неизпълнение, ще кажа, че няма как едно правителство да се справя успешно с кризата при положение, че контрабандата на стоки (не само акцизни) достига до 50%, безработицата се увеличава, а спада в потреблението е очеваден. На фона тези мой мисли, все по-нелогично ми изглежда изявлението на Зелик. Задавам си въпроса, кому е нужен този прах в очите на хората? Защо една световна  финансова институция изразява свята стратегическа подкрепа за едно очевидно неуспешно управление?

Министър председателя излъчи две ключови фигури – кадри на СБ, в мандата на своето управление единия е финансов министър, а другата еврокомисар. Факта, че въпреки несправянето си със задачата по балансирането на бюджета, първия е все още министър, а втората го защитава - говори за силно чуждо влияние във финансовата политика на правителството. Въпроса, който най-много ме гложди е, умишлено ли се подкрепя политика - водеща към фалит? И ако е умишлено, кой ще поеме отговорността за последствията?

9 коментара:

  1. просто Робърт Зелик е чел нашата стъкмистика.-
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5532233,00.html

    ОтговорИзтриване
  2. Думите на Зелик целят да отклонят вниманието от истинската им цел, а тя е известна, поставяне на страната под трайна финансова зависимост, или казано на популярен език - поробване :)

    ОтговорИзтриване
  3. tonino,
    Ние сме майстори на стъкмистиката, НАП работят още под DOS :))

    Валентин,

    За съжаление подкрепям думите ти :(

    ОтговорИзтриване
  4. Точно! неговата представа за успешно не е необходимо да се покрива с нашата .А вероятно за тях не е и желатолно. Нали за това министърът ни е техен бивш(?!?) служител (не е смях)

    ОтговорИзтриване
  5. Мисля,че са просто празни учтиви думи, каквито се изнасят при всяка среща.

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, няма бивши служтел, освен онези които са били уволнени :)

    Владо, според мен еткета предполага по-сдържани оценки (може и да греша)

    ОтговорИзтриване
  7. Емо,мисля, че от ден на ден липсата на първите седем години става глобален проблем (смях)

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм да, света се променя, а ние май изоставаме :))

    ОтговорИзтриване
  9. Ами, разни игрички, за които едва ли ще бъдем просветени, за съжаление...колкото до отговорността, не мисля, че се е родил още политик в българия, който да каже, че я носи:)

    ОтговорИзтриване