вторник, 22 февруари 2011 г.

„Цивилизовано“ мълчание


Ако мога да характеризирам случващото се в Либия с една дума, то геноцид е най - близко до възприятията ми в момента. Ситуацията там е неописуема не само заради стотиците жертви, но и поради още един факт – парите купиха мълчание. Безучастно мълчание въпреки воплите за помощ на обстрелваните от танкове, самолети и картечници.   Света е затаил дъх като на цирково представление, коронният номер в който е тройно салто мортале.

Кадафи използва единствената конвертируема монета с която в момента разполага и може да остойности  – петрола. Оказа се, за западната „демокрация“ петрола е фетиш, измерим единствено със страстта на маймуните към дрънкулки. Но петрола си има цена. Не само под формата на паричен еквивалент, той има политическа стойност. Европа предпочете да жертва с „неутралното“ си мълчание няколко хиляди живота пред това, да се обяви срещу касапницата която залива Либия.

Независимо от изхода на събитията, света ще претръпне, а после ще забрави страданието на либийският народ. Но либийците няма да простят предателската целувка на запада, напротив! За тях всеки не-либиец ще бъде Юда  заслужаващ да умре. Западният неутралитет може да превърне търсенето на свобода и демокрация в марш на фундаментализма и омразата.

Живеем на ръба на световната непоносимост и един господ знае какво ще ни предложи утрешният ден. Ако либийците успеят кой  ще бъде следващият сгромолясан режим? След обединението на Европа ще станем ли свидетели на разединението? Ще съумеем ли да запазим демократичните си ценности, след цялото това мълчание,  или в момента погребваме чувството за морална справедливост?

Парите купуват мълчание, съвест дори и идеали, но не могат да купят живот. Не могат да върнат безвъзвратно загубените мечти и стремежи. Според мен, от тази ситуация губещият е западният свят, лутащ се в лабиринта  на „демократичните“ интереси.

 

8 коментара:

  1. Емо,аз не съм икономист, ама ще кажа, че в тия работи, кой каквито и големи думи да слага, пак става дума за пари...Размириците ще вдигнат цената на петрола, от което ще се вдигнат цените на акциите , спекулантите ще продават, "демократичните правителства", кооито упрекваш, че спят ще се събудят, ще наложат рестрикции на т.нар. трети свят, което ще затрудни осребряването на акциите и някой(и) ще направи пак пари от "вятъра" и надути борсови балони, които ще започнат да се пукат...и току виж някое магаре скъсало синджира и ето ти ....Нали знаеш как почнаха предните две световни, то тая главичка рамене няма, дето викала бабата...

    ОтговорИзтриване
  2. Нищо ново под Слънцето...
    Да си спомним за геноцида над българския народ по време на турското робство и отношението на Европата тогава...
    Интересното е, че някои хора май го забравиха и сега превъзнасят „демократичните ценности“ на западната цивилизация.
    А какво се е променило?!

    ОтговорИзтриване
  3. Ужасно е това, което се случва в Либия. Имам познат, чийто син в момента е там. Няма вест от него- няма интернет, телефони, нищо...Това от няколко дни. И чак днес изпращат самолет от България, когато летището е затворено...нямам думи да изразя възмущението си от бавните реакции от наша страна...
    Още, когато започна всичко в Египет си помислих, че тук ще става нещо голямо, защото арабите са много и те като скочат - става мътна и кървава...

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, не съм привърженик на теорията за световна конспирация, просто света стана комерсиален. На никой за нищо не му пука, освен ако няма лична изгода.

    Славунчо, с теб сме си "плюли" в устата :)

    Цветанка, голямото тепърва предстои - и всичко зависи от това как ще се развие казуса с двата кораба.

    ОтговорИзтриване
  5. Че той винаги си е бил комерсиален, откакто са измислени парите...то това е и конспирацията я :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Така е, но аз помня хората когато бях малък не бяха толкова крайни в тази насока, а може би съм бил малък :)
    Но все пак имаше човещина и загриженост, дори когато срешнеш непознат. Днес това е непонятно.

    ОтговорИзтриване
  7. Тогава живуркахме, а сега оцеляваме :(

    ОтговорИзтриване
  8. Не искам да звуча песимистично, но оцеляването може да стане основна учебна дисциплина.

    Преди време имаше филм по дискавъри за бъдещето... мисля, че авторите не са били далече от истината. Ако сега бунтовете са заради режима, утре ще бъдат заради храна, в другиден за вода...

    ОтговорИзтриване