неделя, 8 май 2011 г.

Добре дошли в миналото


Баща ми казваше, че човек цял живот се учи. Бях малък и не го разбирах. Пораснах и разбрах. От тогава не спирам да уча. Имам интереси, и малко или много обогатявам знанията си.

В последно време обаче, наблюдавам сред по-младите една незаинтересованост, липса на знания и интерес към заобикалящата ги среда. Предполагам, че причините са много и комплексни, а примери много, но основното е, че те имат друга ценностна система. Няма да навлизам в подробности, защото много е изписано по въпроса.

В блог сферата много пъти сме дискутирали по темата, но в последния пост на bozho открих едно изречение, което много съвпада с моето мнение по въпроса :“ Честито ново средновековие“.

Тъжно, но факт! Слабата образованост, липсата на добро домашно възпитание и ниския икономически статус са предпоставка за социална неангажираност. Когато това се случва сред подрастващите, крайният ефект е възпроизводство на безразличие и агресия. За това  състояние вина има и държавата. Липсва желание за ред и сигурност.

При тази ситуация не бива да се учудваме, че случайте на проявена агресия на етническа и религиозна основа зачестяват. Държавните институции подминават с лека ръка тези прояви, а това само дава смелост сред извършителите. 

Разделението в държавата е факт, вече 20 години. Сини, червени, Левски, ЦСКА, роми, турци, селяни, „граждани“ християни, мюсюлмани и т.н. Лично  аз откривам генезиса на тези проблеми до голяма степен в образованието.  А то е ключово, за едно общество.

Много често съм чувал как толерантната ни нация е спасила българските еврей по времето на холокоста, но към днешна дата се чудя, дали сме готови отново на подобен акт? И тъй като съм подхванал темата, искам да направя един паралел между нас и тях, за отношението към хората, за мястото на държавата и гражданите в нея.

През 90-те години на миналият век, в Етиопия има междуособици, от които страдат някой местни племена с юдейско самосъзнание. Израелската държава изпраща самолети и ги спасява, като по този начин получава няколко хиляди необразовани и технологично изостанали граждани. Хора, които за първи път се сблъскват с електричество , а тоалетната чиния е идеален супник. Хора паднали от клона.

Повярвайте сравнението не е цинично, а отразява реалността. Ще попитате защо често давам пример с Израел? Отговора е, защото си заслужава. Страна без ресурси, наобиколена от враждебни съседи, успява не само да интегрира успешно тези хора, но и да ги образова.

За да завърши образованието си, всеки ученик е задължен да помогне на един етиопец в учението. Резултата? Той не закъснява,етиопците вече не са капсолована етническа група, децата им са вече доктори, адвокати, инженери и т.н.Те са интегрирани и създават блага, а не проблеми. 

За повечето хора, е ясно, че голяма част от иновациите и технологичните постижения се създават в Израел. А те са плод на едно единствено нещо - образование.

Това е челен опит, от който само можем да се поучим. И ако някой все още се пита, за какво му е да черпи опит от израелците, ще го помоля да се огледа. Сферите на професионална реализация, в които нашето образование е приложимо, са все по-малко. Процесите се автоматизират, но противно на човешките очаквания, че живота ще им стане по-лесен се получава точно обратното. Налага се хората да работят все повече, а възможностите и местата за това стават все по-малко.

Какво е решението? Каза но го Шимон Перес при посещението си преди година – инвестирайте в знание и технологии. Всичко друго означава само едно - честито ново средновековие!

11 коментара:

  1. Емо, нищо против Израел, но не забравяй богатите роднини по цял свят.
    Може би като любознателен си забелязал, че по някаква случайност (смях) зад всички големи банки, най-вече американски, че и световни стоят евреи.
    В този грешен свят съзнанието и такива ...оксиморони и мантри като само-съзнание имат своето място, но парата е фактор.
    --
    И не мислиш ли, че у нас това изпростяване е умишлено и планирано...В миналото средното образование, макар и тоталитарно беше В ПЪТИ по-добро от сегашното...
    Знам, че ще подскочиш, че не вярваш в конспирации(смях) Защото къде косвено, къде директно непрекъснато ти е внушавано, че такива лоши работи няма и само глупавите момчета вярват в такива работи. Нещо като "кой не скача е червен".
    Но има време, свикнал съм да не ме вземат на сериозно. Аз едва ли ще съм жив тогава, но след няма и 50 години ще стане толкова весело, че много народ направо ще изпопада от смях. ВЕрвай ми...

    ОтговорИзтриване
  2. Виж Кръстю, сигурно имаш право. Логично е парите да управляват света,но искам нещо друго да те попитам, според Николов Октомврийската революция е организирана от еврей. Питам се само едно, защо, по време на комунизма те ни позволиха да живеем в пъти по-добре от сега :?

    Колкото до Израел, те не са цфнали и вързали. Имат си собствени проблеми, но в това отношение са за пример.

    ОтговорИзтриване
  3. Ето, тук е тънък момент Емо. Дълга работа.И уловка -"евреите". С коментар не става. Но накратко:Специално за ВЕЛИКАТА Октомврийска, парите идват основно от Вартбург- банки, не колата(смях) и Яков Шиф.Свързващо звено - Лео Троцки, в другия блог има и за това- показанията на адаша Кръстьо Раковски, не знам, чувал ли си за него. Ще се постарая след малко да ти дам линка.
    Най обдо казано, ролята на болшевизма беше като на лошото ченге, нали знаеш номера.
    "Великата" е много важно...съшщо като френската, тоже велика..(За там в училище ни казваха, че имало републикански клубове, така викаха на масонските ложи, също велики, разбира се(смях)..То си е един план за съсипване на монархиите, Франция (бурбоните), войната Отоманска и Руска империи, Първа световна война, съсипване на Австро-унгария и...получило се е малко засечка, в Германия трябваше да "победи" пролетариата, но...дълга работа, накрая се стигна до доскоро феодална и съсипана от войната Русия...
    --
    Не само Николов, има много автори по света, за съжаление не и у нас :(
    У нас само йес-мени и гъзолизци храбри по горните етажи...

    ОтговорИзтриване
  4. И още нещо: като спомена "юдейско самосъзнание", жена ми, по майчина линия и тя е от тия, приелите юдаизма хазари, като например майката на бившия ни премиер и пи-ар мастърът му Азер Меликов...Сигурно в училище НЕ са ти споменавали по история за това, че НЕ само евреите са юдеи, също както не само турците са мюсюлмани.
    И на мен не са, но понеже съм любознателен, попрочетох нещо...Е, то пък не може всичко да се научи в училище, я...(смях)

    ОтговорИзтриване
  5. И накрая,като вземе човек да се задълбочи и да говори(пише)за подобни работи, все ще изскочи от някъде някой глупендер и ще изтърси внушената му мантра- "който говори против евреите е фашист, спомни си ...", без да знае нито какво е евреин и юдеин, нито какво е фашист.
    (не е смешно)

    ОтговорИзтриване
  6. Ето,Емо: http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=40960
    ---
    Страшно ме върти крака, не мога спя, от времето ли е, не знам...:(

    ОтговорИзтриване
  7. @Кръстю - богатите роднини сигурно иат значение, но колко нации имат богатства на собствените си територии, а не са прокопсали?

    А защо евреите навсякъде просперират?
    Отговорът до голяма степен се съдържа в думите на Шимон Перес.

    ОтговорИзтриване
  8. Просперират, Божо, защото не са безбожници. Първата работа на Един Евреин, като отиде Някъде е да се свърже с Общноста, най-лесно -да намели синагогата ит.н. и уважават традициите и Тората.
    Мен книгите на Шимон Перес не ме вълнуват много.
    Имам достатъчно приятели евреи, вкл.сефаради и съм наясно по нещата.
    А и както споменах, жена ми, въпреки, че е кръстена от към рода на майка си е от тия, украинските хазари.
    Що се касае до Израел, знаеш, че основно благодарностите за основаването му трябва да са към др. Сталин...Спомням си, че преди година, две бяхме дебатирали по това в блога на Григор...
    И сам той (Сталин) е казал::"От сега нататък няма да има мир в този район"....
    Ама...дълга работа, не е за коментари. Виж нещо и за Нетурей карта, ако не си видял вече, интересно е.

    ОтговорИзтриване
  9. Емо, когато аз завърших имах бъдеще тук. Завърших в преходен момент и разпределенията вече не играеха, но дори без тях можех да си намеря работа е да започна.Работа по специалността или близка. Днес повечето младежи, които завършват остават на улицата или трябва да заминат извън България. Може би затова се губи желанието.

    ОтговорИзтриване
  10. Кръстю, това което пишеш , пак е пример за консолидация. Единственото , което мога да кажа е, че в чужбина много малко наши общности могат да се похвалят с подобен феномен. Напротив, от примерите които съм чувал множество приятелства са били развалени в чужбина, за успешен съвместен бизнес да не говорим.
    Аз нямам намерение да те обвинявам в нищо, защото всеки има право на мнение, а и темата е много обширна Ще ти кажа само , че нещата не винаги са такива, каквито хората ги описват. Преди години, случайността ме срещна с наследник на хората за които говориш. Това което мога да споделя е, че не беше нищо особено, напротив, по нищо не можеш да разбереш какво е финансовото му състояние. Няма охрани, първенющина и т.н. Съвсем обикновен човек, с обикновени нужди.
    П.П. Знаеш ли, конспиративния мит, е вид оръжие:), но това пак е отделна тема. Само се замисли, колко време ти е отнело да изчетеш всичко по темата от Мария Антоанета до Горбачов ; )

    Владо, аз като завършвах, вече нямаше къде да се реализирам по специалността. Мога да го направя сега, но както казваш- трябва да замина в чужбина : (

    ОтговорИзтриване
  11. Разбира се, че е пример за консолидация! Там е разковничето. Пък иначе, навсякъде има по-бедни и по-богати. То има и нашенци с охрана, че дори и сомалийци. Не е е казано че всеки евреин е банкер.
    И оставете тази конспирация, мантра. Има организация. Конспиративен е методът на действие и то само основни, но важни моменти. В тези ложи на високите нива не си показват само мистриите и отвесите, те са парлама за новобранци...То и на чуждо да отидеш, пак е конспирация, макар, че в наше време примерът не е подходящ, то вече е хвалба, чак по телевизиите бият барабана (смях)
    Още от фарисеите е, не е от Мария -Антоанетиното време.
    А Горбачов добре отигра топката, класен играч беше, стара школа...още един двама останаха от неговата класа в света...

    ОтговорИзтриване