събота, 22 октомври 2011 г.

HDR


Благодарение на Ondine и MadWizard, открих една скрита опция в моя фотоапарат. Много е написано за HDR и не виждам смисъл да повтарям информацията, за това ще покажа какво научих до момента.









18 коментара:

  1. Добре изглежда,но това само с една снимка в обикновен jpg формат ли е?/не че разбирам много:))))))/;)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, една снимка е. Копирах я три пъти, като промених тоналността на отделните снимки. Ще добавя още една снимка, която направих с функцията на фотоапарата, ще откриеш разликите :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ефектно изглежда:))) и аз имам фотоапарат ,но е Nikon и е от евтините,не знам дали ще има такава опция Емо:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Силве, моят Nikon също не е скъп. Потърси в опциите. Нагласяш менюто за снимане на scene и натискаш бутона menu. В подменюто scene трябва да имаш опция Blacklit scene HDR. Снимаш, копираш трите кадъра на компютъра и си сваляш Photomatix. Прогрмата има тестови период, но мисля, че е лесна за работа.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей. Случайно попаднах на публикацията ти (ако не може на Ти - извинявам се предварително) и аз се интересувам от HDR ...
    Значи.. някои от новите фотоапарати вече имат тази функция... но ако нямат, има приставка за фотошош- казва се DCE tools, хубаво при нея е, че предлага големи възможности и лесен интерфейс, но е и платена. А иначе, който може да работи с фотошоп е лесно.

    ОтговорИзтриване
  6. Да, фотошоп дава много възможности.

    ОтговорИзтриване
  7. О ,да браво ,които си добавил изглеждат супер!;):)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно се е получило ;)Клиповете се получават по същия начин ;)Но трябва ...
    Sony Vegas Pro 11
    http://rutor.org/torrent/147230/sony-vegas-pro-11-build-370/371-2011-pc

    ОтговорИзтриване
  9. Всъщност се използва за по-добра отчетливост на кадъра,като се правят последователни снимки с различна светлинна чувствителност. Видях HTC с Андроид и софтуер за обработка. Наистина върши работа при определени условия. Човекът тук го е обяснил:
    http://loshia.com/464/

    ОтговорИзтриване
  10. Вал, ще пробвам тъкмо селектирам клиповете които съм заснел.

    Иво, имам ХД2 и мога да инсталирам Андроид на него, но онзи ден заспа завинаги:(

    ОтговорИзтриване
  11. Добре си се справил.
    Аз не схванах точно как ги правиш, но за Силвия и за друг ако иска ще обясня:
    Почти на всички апарати (вкл и сапунерки) в менюто има опция за настройки на Exposure - тя изглежда ето така: -2,,,-1,,,0,,,1,,,2
    Скалата може да е по-голяма.
    Местите го ръчно на -2 - снимате, после на 0 - снимате, после на 2 - снимате.

    Иначе браво Емо, ... ако не се справиш с "надписчето" което ти се появява на готовите кадри... пиши ми мейл да асистирам. ;)
    След това, отваряте линка в поста дето пише MadWizard (той не се отваря, ама лесно ще видите кое е грешно и ръчно ще го поправите) и ще видите, какво да правите с трите кадъра.

    Огледалата имат AEB - което автоматично прави тези три кадъра...нещо подобно ползва и Емо, вероятно.

    Още нещо: ся, не от всяка ситуация става качествено ХДР. Идеята е да има Д в кадъра...за да се получи качествено. Най-читаво става в облачно време, при буреносни облаци, насред поляна с много зелена трева и ако може само 2 до 6 слънчеви лъча да се промушват отнякъде.

    ОтговорИзтриване
  12. сори, ама пиша през HTC и като пипам явно се размества текста - та подредете си абзаците по-горе сами.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  13. MadWizard,

    Благодаря за оценката. Във вички фотоси, с изключение на третия ъм използвал по един кадър. Копирам го още 2 пъти и коригирам двете копия.Отварям ги с MSPM и отивам в Edit picture. Там променям баланса в едната на -20, а на другата на +20 в трите опции Brigtnes, Contrast и Midtone. след това отварям Photomatix и качвам трите кадъра. Така от една нимка докарвам горните изображения. В последно време снимах с опцията HDR, н още не съм обработил снимките. Ако ми кажеш как да махна надписа от тях, ще съм ти благодарен :)

    ОтговорИзтриване
  14. nadписа се появява защото си с траял версия (предполагам).
    По принцип в thepiratebay има версии, които ... стават.
    Само гледай да е подходящата- т.е. за 32 или 64 битова система.

    ОтговорИзтриване
  15. метода който описваш за получаване на трите кадъра не съм го пробвал, очевидно работи.
    Пробвай по моя начин все пак - щото това е идеята. Настрой ръчно експозицията и направи 3 отделни кадъра - един недоекспониран (светъл), един добре експониран и един преекспониран (препечен - тъмен). Идеята е на двата крайни да хванеш определени елементи. Т.е. да се възползваш от тъмните и светлите части на кадъра максимално.
    затова и казах, че най-хубаво е да се ползва хдр в динамични кадри - където има светли петна и сенки: нещо като облаци, пейзаж и някъде лъч светлина..нещо такова.
    Например, на снимката с кораба - да излезе и небето и водата и кораба - и всички да са high
    ...абе общо взето - експерименти му е майката.
    Апарата ти може ли да снима в RAW формат?

    ОтговорИзтриване
  16. Метода ми хрумна спонтанно :)) може и да не е оптимален, но май наистина върши работа. RAW формат не откриам в опциите на фотоапарата. Напраих фотосите, за които спомена и ще ги пробвам. За експериментите съм съгласен на 100%:)), проблема ми е, че мога да отделя няколко часа на седмица.

    ОтговорИзтриване