събота, 19 ноември 2011 г.

Административен гамбит


Преди години чух една история по повод готовността ни за влизане в ЕС. 
От Брюксел изпращат представител да оцени възможността за електронно деклариране при внос на стоки в Българя. Системата не работи, но администрацията измисля начин да демонстрира точно обратното. Човека се връща и докладва - всичко работи!
Няколко месеца по-късно се оказва, че не работи. Появяват се опашки от камиони, а на родната администрация и отнема 2 месеца (не знам колко пари) за да оправи   проблема.
Така беше преди присъединяването, така си остана и след това.
Наскоро правителството обяви, че ще въведе електронно правителство … до няколко месеца. Не, че съм песимист, но откровено не вярвам искрено в крайния резултат. Когато казвам резултат, имам предвид, че нововъведението наистина ще работи, както в останалите страни от ЕС. За да има действаща единна електронна система, от която администрацията да има реална полза, е необходим комплексен софтуер. Такъв в момента липсва. Има всякакви системи, от такива под ДОС до…едно кабелче, дето щеше да спре контрабандата.
Още преди две години писах в блога, че финансовия министър не знае какво прави и сравнително точно познах какво ще се случи в следствие на системните му грешки. В последно време обаче мисля точно обратното, финансовия знае много точно какво да прави. Прави едно ГОЛЯМО нищо.  
Както всички знаят, трябваше да влезнем в Шенген, не ни пуснаха не защото имаше неизмазана сграда, а защото покрай нея минават контрабандни стоки. Най-вероятно щяха да ни пуснат, ако нивото на контрабандата беше „приемливо“ за останалите страни членки. Но то не е. Ще перифразирам Доктор – хонорис кауза, като кажа че проблема  е, фифти фифти – фърст тайм уин 50% ет хоум, секонд парт уин 50% фром ЕС блек маркет. Който разбрал – разбрал! Ние няма да бъдем част от Шенген, докато правителството покровителства по-тъмната половина от 100-те %.
За да не храним празни надежди и въпреки нестабилността на ЕС в кризата, днес Джовани Кеслер ни го каза в прав текст: „Кеслер посочи, че голяма част от разследванията са по сигнали за контрабанда на цигари и за злоупотреба при финансирани от ЕС земеделски проекти“   
Но само в това ли се коренят проблемите? Естествено, че не. ОЛАФ не са просто наблюдател на каналите за внос на цигари, те следят и всички останали престъпления на територията на общността. Особени усиля влагат в разследването на прането на пари и точенето на ДДС.
Ако забелязвате, в последните две години по телевизията се режат множество ленти. Част от тях са в енергетиката и ако си мислите, че са за ваше добро или пък са част от светлото бъдеще на зелената енергия, изчакайте да получите сметката си за тока след година и половина.
Държавата даде разрешение да бъдат застроени над 2000 МW възобновяеми източници на ел. енергия за една година. Което си е жива подигравка, защото това означава (при сегашната производителност на възобновяемите източници) да застроим ¼ (казвам го без да го смятам точно) от територията на страната с тях. Фирмите изготвят проекти до 3 МW и започват да строят слънчеви панели по полята. Защо до 3 МW? Защото ако произвеждат повече, трябва да го продават на НЕК. По-малките производители могат да се договарят с ЕОН, ЧЕЗ и т.н. Къде е далаверата? Ами в бъдещото задължение формирано от изкупната цена на тока и самите панели – идват от Китай. Фирмите си възстановяват дължимото ДДС, а гражданите  плащат зелената енергия на по-високи цени.
В цялата работа има едни пари и те пораждат интереса и активизирането на пазара. Кой финансира енергийния бум? Естествено китайците, но те не са склонни да плащат местните данъци, а само да продават готова продукция. И ще направят всичко възможно да си възстановят платените косвени данъци, но това действие си има цена, бенефита от която влиза в нечии джоб.  
Лично за мен цялото фиаско е нескопосана сделка с лоши бъдещи последствия.
Първо, държавата не печели от построяването на този парк на възобновяеми енергоизточници, защото не получава в бюджета преки ефективни постъпления от данъци и такси, също така не стимулира местни разработки и производства, които биха намалили ефективно % на безработица.
Второ, след година и половина, сметките за електроенергия за бита ще се увеличат чувствително. От това пряко ще бъдат засегнати както гражданите, така и някой производства, употребяващи по-големи количества електроенергия. Продукцията на местните производители ще стане неконкурентно способна спрямо сходните производства в съседни страни.
Трето, високите цени на тока, ще доведат до спад в потреблението. Ще се генерират излишъци, които трябва да се пласират някъде, но на конкурентна пазарна цена. Или казано по друг начин, ние ще плащаме разликата за евтиния ток, който продаваме на Турция, Сърбия и Гърция.
Днес премиера говореше за някакви иновации. Не мислех да намесвам БАН, но съм сигурен, че срещу подходящо стимулиране, там има хора, които могат да изобретят много по-конкурентни възобновяеми източници на ел. енергия. Сигурен съм, че биха се намерили и родни фирми, които да отворят работни места и да произвеждат, както за родните, така и за други европейски проекти.
Проблема ни , че както винаги през последните 100 години, ние се продаваме на други държави, за съжаление – евтино, глупаво и за лична полза! Осигуряваме заплата на китаеца, а за българина се гарантира пълна мизерия.
Ако и сега не е ясна картината, ще го кажа така, за 100 млн.лв. далавера, българите се обричат на финансов геноцид, а „икономиката“ на продължителна рецесия за следващите 20 години. И ако си мислите, че следващите ще ни оправят, много се лъжете! За тях ще остане само онова НИЩО, което сегашното управление им остави.

11 коментара:

  1. За съжаление, Нищото ще е за нас. Тези в управлението, винаги намират Нещо за себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления!
    Пропуснал си само новата „идея“ на премиера за „човешките резервни части“ и иновационният ни скок в тази област. Ето тук ще оставим китайците да ни дишат прахта! Аз вече съм си харесал коя „част“ от мен да отдам за благото на правителството...

    ОтговорИзтриване
  3. Така е, Владо, винаги се намира нещо което има някаква стойност.

    Славунчо, споменах го с едно изречение, не си заслужава да му отделям повече внимание :))

    ОтговорИзтриване
  4. То от там започва всичко във всяко едно управление в България , бе Емо и Владо!Ама и Европейският съюз са ни стиснали за топките. Стратегически погледнато, това което правят е правилно, ама за съжаление, нашето поколение ще плати цената...!

    ОтговорИзтриване
  5. Нашето поколение плаща твърде дълго, а в Европа на никой не му пука за нас, освен ако не им бръкнем в джоба. За това шенген ще бъде някакъв компромис, както влизането ни в съюза-заради някакъв техен интерес или по милост.

    ОтговорИзтриване
  6. Емо, прав си. Ще плащаме още доста...

    ОтговорИзтриване
  7. Ако не ме лъжат спомените, още Петър Стоянов обявяваше тръгването на електронното правителство през 2001г. И, от тогава, всяка година тръгва.

    ОтговорИзтриване
  8. Малко прилича на светия грал. Всяо правителство харчи по една торба пари за нещо, кето така и не тръгва. Явно никй няма интерес. Очаквам да почнат да "откриват" отделни модули, но липсва цялостна концепция.

    ОтговорИзтриване
  9. Аз съм за възобновяемата енергия, макар и на цена завишена от (а) по-слаба ефективност и (б) съпътстващи далаверки.

    А земята, върху която се строи и без това пустее. Поне некой да имаше желание да я обработва, че тогава да водехме дискусия обработка vs волтаични паркове, а то....

    ОтговорИзтриване
  10. Аз също съм фен на алтернативните изтчници. Съгласен съм също, че земята не трябва да стои буренясала.
    Проблема е в цената, която трябва да палтим за това и ефета за родната иономиа и потребителите. Технологията е най-ефективна там, където има произвдство на това обрудване. До скоро се чудех, защо Меркел иска да смени атомните ел. централи, вече не се чудя. Тя иска да налее пари в собствената икономика - 100 млрд. не са малко. Така Германия може да прескочи по-леко кризата.

    ОтговорИзтриване