вторник, 16 ноември 2010 г.

Миграция и емиграция

Това е една тема, за която не съм подготвен да пиша, но все пак тя ме вълнува предвид актуалността и, и ми се иска да я направя достояние. 

Нашите земи са белязани от множество инвазии, като се започне от античността, новата ера, средновековието, та се стигне до балканските войни и последвалите две световни. Нямам намерение да анализирам военните подвизи на една или друга сила, а по-скоро крайния ефект от тях. Казано накратко, след всяка инвазия, следва миграция или емиграция.

Въпреки запазеният автентичен език сред кореното население в бившите древно гръцки полиси – Анхеало, Месембрия и Аполония от гърците там е останал само спомена и малко руини. За траките има много изписано, много артефакти и някой обичай, но и от тях е останал само спомена, въпреки че някои сънародници се самоопределят като техни наследници. Римляни, византийци, българи, авари, печенеги, хуни, турци и т.н.  Всички те са част от историята и миграцията на народите.  

 Миграцията е характерна за големи племенни групи или цели етноси, който напускат обичайната си среда на обитание поради някакъв природен или социален катаклизъм. Емиграцията лично аз асоциирам с личностния избор и правото на всеки да потърси нещо по-добро за себе си. 
 
Емиграцията обикновено се наблюдава в някой пост-тоталитарни общества, но и в страни с много нисък стандарт на живот. Най-често държавите, които поддържат нисък стандарт на живот за по-дълъг период от време, губят определена част от своето общество.

Докато гледах филма за концертите на Слави в САЩ, разсъждавах за тънката граница между емиграция и миграция.  В началото на демокрацията много от нас емигрираха. В края на демокрацията много от нас най-вероятно ще мигрират, което обрича държавата на един болезнен, но лесно предвидим за тази географска област финал.

Реших, че не си заслужава да обвинявам сегашното управление, за състоянието на постоянна миграция, в която се намира страната, защото този процес тече у нас вече 20 години. Едни управляващи я засилват, други отслабват влиянието и, но никой не е успял да я сведе до минимум.

Страхувам се, че ако страната не стане привлекателно място за младите, то ние сме обречени на обезлюдяване. Историята ще ни отреди място до гърците, траките и всички онези народи енциклопедично изучавани в часовете по история.    

2 коментара:

  1. Не съм песимист, но си мисля че ще имаме след време страхотно обезлюдяване!
    С тези темпове, с които се развиваме няма начин да не е така:(

    ОтговорИзтриване
  2. Доста търпение ще трябва за да дочакаме България да стане привлекателно място за живеене,явно внуците ми един ден ще имат това щастие:)))

    ОтговорИзтриване