сряда, 20 февруари 2013 г.

Пътят на парите


На пресконференцията вчера, в отговор на въпрос на журналист от Канал 3, дали бившият министър Дянков е участвал в корупционни схеми, премиерът отговори, че при него няма такава информация.

Както и да погледна отговора е стандартен, но в мен се пораждат много други, на които трябва да бъде намерен отговор. Сигурен съм, че в Министерство на Финансите няма да бъде открит документ, уличаващ бившият министър в корупционни схеми. Но все пак, съмнението за корупция остава, и съм сигурен, че разследващите журналисти лесно могат да стигнат до установяването на истината.

Не е необходимо един министър, депутат или държавен служител да участват пряко в една корупционна схема, достатъчно е да предоставят държавната машина в услуга на съответната структура. Някой приближен до тях изброените човек да ги представлява. Може да бъде син, родител или братовчед. Човека в по-голямата част от случаите носи фамилията на отговорният държавен служител. Ще го наричаме „консултант“. „Консултанта“ предоставя „услуги“ на фирми с голям оборот, за получаване на държавна или европейска субсидия, като целта в крайна сметка е, плащането от страна на държавата да бъде осигурено в минимални срокове. Срещу това той получава някаква комисионна, в брой или в офшорна сметка. Другият вид корупция, е свързана с контрабандата на акцизни стоки. При този вид корупция, „консултанта“ използва протекция от страна на компетентните държавни органи, управлявани от съответният държавен служител. Обикновено този вид сделки са направени на ръба на закона, и по документи всичко е „чисто“. За да онагледя горното, ще дам няколко примера, които съм давал и преди, но до момента не съм видял някой сериозно да ги разследва.

1.      Изградените през последните 3 години фотоволтаици, ВЕЦ-те и магистралите.

2.      Контрабандата на гориво, алкохол и цигари.

Приходите за „консултанта“от тези дейности са огромни и нищо не се остава на случайността. Не е необходимо човек да има познания в областта на енергетиката, строителството или контрабандата, за да открие пътя на парите. Те (парите) остават следи, просто трябва да се проследят за да се стигне до върха на пирамидата, но за целта е необходима политическа воля, а тук такава липсва.
Честно казано, нямам желание да навлизам в подробности, мисля, че съм написал достатъчно, но при висок обществен интерес, мога да потърся информация в нета, с която да онагледят горното.

2 коментара:

  1. По принцип точно така се прави злоупотреба. Отделно е и манипулирането на ресурсните пазари със слухове - който има информацията прави стотинка върху стотинката за дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Никой няма сметка да види върха на пирамидата, но всички я знаем тихомълком - тези, които са на власт.Няма как тези огромни политически структури да се издържат само от държавните субсидии.
    Но има и друга схема за облагодетелстване.
    Идваш на власт.Дължимите пари на фирмите ги вкарваш на сметка в държавната банка, после искаш отстъпка за да ги получат бързо и веднага, а лихвите?

    ОтговорИзтриване