петък, 25 май 2012 г.

5,8 по скалата на глупостта


Не съм сеизмолог. Не съм специалист по земетресенията, но също така не съм идиот, все още. Вчера гледах онова младо момиче, което наричат министър, в откъс от новините по БТВ. И моментално разбрах, защо не гледам българска телевизия в последно време. Вярно е, че министъра е политическа длъжност, но също така е вярно, че в цивилизованите държави тези длъжности се заемат от подготвени хора.
Причината да пиша е, нейното изказване, че вследствие на земетресението имало малки щети (паднали комини), но конструктивно сградите не са претърпели повреди! Ако бях чул това по радиото, щях да реша, че взимат интервю от някоя врачка.
Да имаше поне малко знания в областта, или да беше се поинтересувала, щеше да знае, че няма как да падне само комина, без това да се отрази на цялата конструкция, при положение, че при по малък магнитут в Италия имаше съборени сгради. Не искам да всявам паника и да пиша глупости, но лично аз видях няколко сгради с нарушена конструктивна цялост. Говоря за връзките между фермите, усуквания на носещи стени, разделени между мостови връзки и т.н.
Преди да се правят подобни изявления, трябва да се проучат сградите, защото още едно подобно земетресение в Кресна например, може да нанесе и материални щети. Останалото е евтин ПР и празни приказки в ефира. 
Всъщност, като се замисля, цялото правителство произведе вербални трусове, надминаващи 5,8 по Рихтер и само една скала може да ги регистрира – скалата на глупостта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар