сряда, 22 септември 2010 г.

Независим


Или ако трябва да перифразирам дядо ми, който казваше „В какво си независим, като нищо не зависи от тебе”?

Някак си животът ми доказа едновременно колко беше вярна и грешна тази сентенция. Опитвам се да си припомня, че независимостта означава пълно щастие, тя е стремеж, мечта, уважение от страна на околните, стабилност и крайна цел на всеки един. Или на всички нас. Тя е стремеж на обществата и държавите.

Всяка страна по света празнува своя ден на независимостта. Почитането на чужди празници на независимостта винаги е повод за съмнение в собствената. Появата на съмнение поставя автоматично в зависимост всички, от клошаря, който зависи от изхвърления в кофата боклук, до държавата, която разчита на данъци и заеми.

За разлика от дядо, баща ми казваше „всяка заповед е предпоследна”! Така и не го схванах този лаф, докато не пораснах. Взех да се сещам в последно време за него, когато през ден чувах: „ще вдигна ДДС-то, ще Го сваля, ще го оставя...”. То само ДДС-то да беше? „Ще харча резерва, няма да го пипам”! Колко няма да Го пипа? Взе да Го пипа, без да пита. Резултат? Ще теглим заем! После се чудя какво и е независимото на държавата.

Тук няма как да не спомена майка ми, която казваше: „не тегли заеми”! И...беше права. Знам какво е да си „независим” със заем, което моментално ме връща към думите на дядо. Направо в главата ми бръмчи една роднинска какафония от съвети и коментари, кой от кой по правилен и верен. Излиза, че съм зависим дори в мислите си. 

Но да се върна на празника. Нас ни пази професионална войска. Нищо че ползва техника от ерата на комунизма, ще купим още по-стара. Предлагам гарант за целостта на държавата да стане БЛРС, че ловджиите са май повече от армията и полицията взети заедно.

Независими сме! От какво? От петрола, монополите, банковите картели, чуждата политика? Каже някой политик нещо и веднага се появява някой чужд експерт или посланик, за да го опровергае.

Страната ни е по-зависима от всякога. Ако преди сме зависили от един васал, една чужда държава, днес сме зависими от много васали... дори бих казал, че умишлено се превръщаме в арена на зависимостите. Това отблъсква младите и нищо чудно да си останем арена, но... обезлюдена.

В цялата тази система от (не)зависимости ние празнуваме. То от цялата концепция май само парада е останал. Винаги една хапка, пийка + почивен ден са добре дошли на независимите сънародници. Добре са дошли и за мен, защото мога да напиша няколко реда, защото в крайна сметка и аз съм „независим”...

12 коментара:

  1. Пеньо Пенев през 1956-та е написал това стихотворение:

    ЗАЩО СЕ РАЖДА ЧОВЕКЪТ

    Този, който е роб -
    винаги тръгва на бой.
    Който има крила -
    само за полет е той.
    Щом се раждат деца -
    старите трябва да мрат.
    Простор който мечтай -
    друми на връх го зоват.
    Успех който мечтай -
    винаги е търпелив.
    Щом се ражда човек -
    трябва да бъде щастлив.
    Но макар че до днес
    малка му е радостта,
    този беден човек
    идва все пак на света,
    за да предупреди
    тез, що след него вървят,
    че е още отвъд,
    още далеко върхът
    и че трябва напред
    ден след ден
    век след век
    все така да вървят,
    да вървят
    в настъпление.
    За щастие
    тук се е раждал и ражда човек,
    за щастие и предупреждение.


    --------------------
    Работата е там, че този, който е роб, НЕ винаги тръгва на бой. Тук Пеньо определено греши, според мен. За останалото - и аз мисля така...

    Гледам моментните резултати от анкетата ти за ГЕРБ. 85 процента неодобрение. Колкото и тази извадка да не е представителна, мисля, че ако беше ИСТИНСКИ представителна, резултатите биха били приблизително същите.

    Е, явно на робите им харесва да са роби, след като осъзнават робството си, знаят кои са поробителите им, но... не "тръгват на бой". :)
    Това "тръгване на бой", разбира се, е метафора.
    Но, както във всяка шега има истина, така е и с метафорите... :)

    Поздрави, Емо!

    П.С.
    След преврата през 89-та, 20 години се сменяха доста клонинги, един от които е днешният ГЕРБ. Матрицата, майката (и бащицата) е БКП.

    Говориш за независимост... Нашето поколение няма как да е независимо от БКП и производните БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ... (да не изброявам останалите - Атаки, РЗС-та и всякакви путки майни)...
    Това във (както обичат да казват журналистическите подлоги) - "вътрешно-политически план".
    Външно-политическият такъв (план) ни се отразява толкова болезнено, поради продажността на "елитните" ни политически подлоги (курви).

    Зависими сме от олигархията. И от мазохистичната си самозадоволеност (за разлика от други народи) по време на робство.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник Емо!
    След Пламен нямам какво да кажа, освен и и аз да ....:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Пламене,

    Много си прав за всичко което казваш. Няма как да се сдържа и да не цитирам една мисъл, на повече от 2000 години:
    "Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци" – Платон.
    Вече не знам, какво трябва да се промени и да се опровергаят думите на философа.

    Кръстю,
    Честит празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Емо, от много хиляди години нещата се променят чрез заколение. Просто се резват "височайшите" тикви на тези, които измъчват не само теб, но и хората, които обичаш. Ако си от редките човеколюбци въобще, ще тръгнеш да наказваш "тиквите", които смазват хората по принцип.
    Чакай, човеколюбец ли казах? Ми, ако си човеколюбец, как ще режеш главите на човеци?...

    Та... в досегашния си живот осъзнах, че някои неща могат да се променят чрез революции, но тези неща са незначителни. Бих казал, значителни са дотолкова, доколкото е значителна таблицата за класиране след поредния сезон във футболно първенство. Във футбола (произволен пример) побеждават по-добрите ("добри" във философслия смисъл на думата "добро" или по-агресивните?).
    Ма, дали са простаци като Стоичков от близкото минало или като Чичото и Чичовото, не само че няма значение, ами има! Както един мой племенник, когато беше на 5 годинки и направи една детска беля, каза на баба си (майка ми) "не се ядосвай, бабо! такъв е животът! :)
    Пак пример с футбола - Бербатов... Ми, Господ му е дал малко повече акъл и, виждаш какво му се случва напоследък... Това, че вкара 3 гола на Ливърпул, няма да му реши проблемите в агресивната среда. Щото, като му се случи да рита срещу втородивизионен отбор и не вкара гол, ще го обезкостят пак тези, които сега го превъзнасят. И, понеже не е изрод като Стоичков, това ще се отрази на психиката му...

    Така че, приятелю, ако искаш да си независим, трябва да си родил "перде"...
    Ако не си "перде" (знаеш, аз съм убеден, че не си), тогава... остават само въпросите и разочарованията...

    Когато бях в безизходица, ти ми помогна. И никога няма да забравя това!
    Ти просто си Човек сред хората. А... Човеците винаги ще са зависими от хората...

    ОтговорИзтриване
  5. Както винаги си "напипал" точно темата и както винаги с удоволствие чета твоите постинги.
    Що се отнася до "празника" бих казал само едно:
    Шастливи са тези, които не осъзнават, колко сме зависими, като независима държава.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  6. Пламене,
    Винаги съм твърдял, че за да се промени света в който живеем трябва да се смени еволюционния модел.
    Настоящият е модел на излишъка. Излишъка и стремежа към него са в основата на еволюцията. Те са причина да живеем по този начин, всичко друго е статистика, включително и ние двамата.
    Всяко живо същество се стреми към повече енергия, тя е източник на сила и възможност за получаване на допълнителна сила. Както казах, всяко същество се стреми да я получи, като я отнеме от останалите. Природните модели са различни, от колективно търсене и събиране до индивидуално, но целта си остава същата – доминантност.
    И сред хората е така. Не можем да прескочим за 2-3 хил. години няколко милиона години еволюция. Така че ние сме зависими от еволюционното си минало.
    Има революции и еволюции, всички те имат за цел да преобразят света, в който живеем, но нито една не е успяла да превърне света в Едем. Причината е заобикалящата ни среда, тя просто си остава същата. Не са успяли и неандерталците, затова и ги няма. А нов бардак със стари...
    Политиката не прави изключение, там хората влизат като мандато носител или насилствено по две причини - промяна на модела и събиране на повече енергия (пари, власт, слава). За съжаление крушата не пада по-далече от дървото и след известно време забравят първата причина, а се фокусират върху втората.
    Пример за добро управление не са тези, които са покорили половината свят, а тези направили живота на гражданите си поносим, за съжаление и те са зависими, и модела им на управление не е устойчив.
    Може ли да се промени системата? Да, аз съм оптимист, но май няма да доживея да го видя наяве. И все си мисля, че промяна ще има след като човека спре да изпитва неутолима нужда от енергия, а това може да стане единствено след хомосапиенс (дано не съм прав).

    Валентин,
    Благодаря ти! Аз също с голямо удоволствие чета твоят блог, но за съжаление напоследък нямам много свободно време. Но си много прав, болшинството са щастливци.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Емо,честит пореден почивен ден,някъква независимост от Турция през 1908г, нещо такова май беше....май никой от нас не го чувства като празник,въпреки всичко ти пожелавам щастливи дни в нашата прекрасна родина:)

    ОтговорИзтриване
  9. Силве,
    Благодаря ти за пожеланието. Този празник доказва само, за колко кратко сме били независими - 10 години.

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Емо - ако го усещаш като такъв.
    Аз не, дори и не почивах. У болшинството от хората липсва еуфорията, гордостта и чувството, че имат какво да празнуват.
    По-горе сте изяснили причините.

    Питаш се дали може да се промени системата - може. Едни граждани на няколко по-бели държави констатираха тези дни, че у нас трябва да се използва известно време усилено изобретението на д-р Гилотен, докато напълно се изкоренят всички архаично и грешно мислещи и техните разноцветни клонинги, за да има шанс свежият начин на мислене.

    ОтговорИзтриване
  11. В старите времена човек ,като се разболее му пускат кръвчица,така е и с нашата болна държава!?

    ОтговорИзтриване
  12. Точка, Тонино,

    Мисля, че у нас и д-р Гилотен няма да помогне. Бяхме 9 милиона, сега не повече от 7. Повечето хора са свързани от роднински, приятелски или чрез служебни отношения. Който и да дойде на власт ще трябва да направи компромис с нещо, компромиса означава провал.

    За съжаление единственият изход който виждам е служебно правителство-назначено от ЕС. Като това само по себе си означава да добавим още един празник - Денят на зависимоста. Така поне офицялно ще го празнуваме.

    ОтговорИзтриване