вторник, 21 август 2012 г.

Ето го заека


Руси е циганин на около 55, женен с три деца и…шест внука. Познавам го от 15 години. Наскоро съседи на сина му отвлекли внучката, ставала за женене, нищо, че е само на 10. Защо са я отвлекли? Ами, защото бащата е в чужбина и така си спестяват едни 15-20 хиляди за сватба. Руси отива да си вземе внучката, но съседите не я дават. Намесва се полицията и нещата си идват на място. Само че, Руси е притеснен за състоянието на внучката и с право. Славата, която се носи на най-възрастния съсед е, че лично проверява дали новите булки в семейството… са честни. Историята е с щастлив край и детето продължава да е честно, за което се е произнесъл и доктор гинеколог.

Повечето хора, които познавам биха казали, циганска работа! Други ще кажат-просто статистика. Но за тези, които познават Руси, знаят, че това е дълбока лична драма. Руси не обича да общува с млади хора, предпочита мъдростта на старите. Обикновено мълчи, но това не го прави социопат. Руси работи на държавна работа, а в свободното време...пак работи. Дали  ще почисти, ремонтира или копае, той работи. Има къща, социален статут и хората го уважават. Като даде дума не се отмята и винаги е чист и спретнат. Руси е изучил децата си . Едно от внучетата му владее руски, гръцки, турски и немски език. Казва, че знанието е съкровище, а взаимното уважение – мост към всеки един човек. Чака да започне гроздобера за да си вземе отпуска, а после, после ще посети братята си. Помага на много хора, най-вече на роднините, но на никого не се натрапва. Обича своите хора и с носталгия си спомня как преди  години е свирил на акордеон. Спрял да свири след свада с пиян клиент. Не понася агресивните хора. Не харесва и циганите от вътрешността, особено тези от селата. Казва,че много крадат и подбиват цената на труда. Руси не е идеален, но е приятел и знам, че ако имам нужда от помощ мога да му се обадя и няма да ми откаже съдействие. Той също може да разчита на мен.

Защо разказвам тази история? В началото исках да направя сравнение с противоположен типаж, този на Иван, който отдава под наем имот, който не му принадлежи.  Или този на Стоян, който е насадил домати и краставици в двора на изоставен общински имот. Пък може би, защото докато пиехме кафе с Руси, обещах да пусна в интернет снимката на заека. Не знам.
Е, Руси, спазвам обещанието си. 

4 коментара:

  1. http://btvnews.bg/kriminalno/loveshko-selo-s-denonoshchna-politseiska-ohrana-zaradi-poboishcha.html

    ОтговорИзтриване
  2. И аз познавах такива. Поне докато в града имаше работа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Владо, преди имаше повече такива хора. Идеята ми беше, че трябва да ги ценим, защото са твърде малко.

      Изтриване