понеделник, 13 юли 2009 г.

Кой влиза в парламента или защо рапа няма място в него?

Отмина еуфорията от предизборните кампании и осмислянето на резултатите от вота. Всички парламентарно, а и извън парламентарно, представени сили направиха своите анализи за вота на избирателя. Съставянето на правителство е тема номер едно както в медиите така и на политическата сцена. Покрай целия този шум неусетно в парламента се промъкна Тодор Йосифов. Какво се крие за това име ще попитате и при кратка проверка ще откриете артистичния му псевдоним - „маниака”. Човекът беше на прага да стане най-младия рапър-депутат в историята България. Но изведнъж на сцената настана оживление, предизвикано от видимо притеснените от певческото минало на политика будни граждани, което прерасна в процедура по отстраняването му.
Един момент! За какво е цялата тази пушилка? Герб има изградена национална мрежа на територията на страната в т.ч. и в Бургас, при това не от вчера! Изводите за мен са няколко:
1. В Герб никой не е очаквал такъв резултат от вота на избирателите.
2. Подбора на кандидат депутати е бил на килограм, колкото да има някой в листата.
3. Никой от централата на Герб не си е направил труда да провери хората, които в последствие ще управляват страната.
В резултат на изброеното неформалния лидер - бъдещ премиер решава да отстрани избрания от Бургазлии депутат. Въпросът е има ли това право? Отговора според мен е не! Смятам, че не е възможно да подведеш когото и да било в момент на нужда и в последствие да го разкараш, само защото си пропуснал основни факти от автобиографията му. От една страна това е твоя грешка, а от друга виждаме - пълен тоталитаризъм. Неподготвеността на политическата партия, по отношение на кадровия потенциал е вкарала и други интересни за обществото ни хора. Но нека погледнем към Италия и направим едно неподходящо сравнение-там в сената влезна порно звезда. Разликата между Италия и България е в идеята, там тя беше рекламно лице на партията си, а в България рапъра е влезе в политиката не толкова със собственото си име, колкото с това на неформалния-лидер.
Както казах, еуфорията отмина и идва ред на реалността, а трябва да погледнем към нея - всички партии, изразиха охотно или не своята подкрепа към бъдещото правителство, но без свое участие в него. Дали всички дружно не се опитват да подливат вода на следващото правителство? От направените икономически проучвания знаем, че до началото на 2010 г. кризата няма да е подминала страната. На бъдещото правителство, предстои нелеката задача да уволни голяма част от държавните служители, да съживи фалиралите или силно дестабилизирани, през последните 8 месеца икономически отрасли. Всичко това на фона на стопен бюджетен излишък и намаляващи постъпления в хазната. Изходът според Герб – заем от МВФ и увеличаване на данъците с 10% - 15%.
Все пак независимо от общите настроения смятам, че след като в парламента имаше педофил, нищо не пречи да влезе и рап певец. А ако на негово място беше някоя модерна фолк дива, дали щеше да срещне такъв обществен отпор?

Няма коментари:

Публикуване на коментар