събота, 25 юли 2009 г.

Еволюционна приказка за данъците и блогерите


Еквивалент на драгорекс в наши дни била ивичестата свиня, когато Боб наложил двата черепа бил смаян от приликата.
Извода, който ще направя е нелеп, но пък не заслужава да бъде подминат.

В днешния съботен брой на "24часа" журналистката Румяна Денчева посочва, как блогърите притежаващи реклами на личните си страници трябва да платят данъци върху придобитата печалба. Според журналистката на сайта на НАП е качена инструкция, която гласи: „Всеки блогър, който получава доходи от това, че дава сайта си за реклами или посредничество, трябва да плаща данъци и осигуровки”. Не виждам нищо лошо в плащането на данъци и подкрепям напълно декларирането на доходите. Направих опит да открия въпросната инструкция с цел запознаване с текста, резултата от търсенето е, че не намерих нищо свързано с блогер в сайта на НАП. Може би не съм търсил достатъчно.
Тъй като статията продължава, описателно с вариантите за подаване на декларации най-вероятно щях да подмина написаното. Но имаше две изречения, които силно привлякоха вниманието ми: „Източници на „24часа” от приходната агенция довериха, че веднага след изготвянето на инструкцията била разпредена пълна проверка на сайтовете на мрежата, за да се види КОЙ рекламира и дали ПОСЛАНИЯТА имат връзка с дейността на блогъра, или не. Според данъчните редът за облагане и РАЗМЕРЪТ на налога за блогъри зависят от статута им”.
В мен възникнаха следните въпроси:
1. Какво значение има за данъчната администрация КОЙ рекламира в блоговете?
2. Какво общо имат посланията и дейността на блогъра с данъците, които следва да платят?
3. Как трябва да се възприеме посланието, че налога зависи от статута на блогъра?

Отговорите, до които стигам са следните - в стремежа си като администрация НАП желае да се хареса на всяка новата власт, и данъчните са намерили онзи икономически лост за контрол върху интернет обществото, чрез който ще го върнат обратно в кръчмите и по стадионите. Пряката намеса, в статута и посланията на интернет публикациите, от която и да е държавна институция намирисва на тоталитаризъм.

Сравнението в началото на този пост, е опит за аналогия с еволюционото ни миналото. А тя не се е променила много от динозаврите до наши дни - нищо ново под слънцето. Всъщност всяка власт желае да контролира словото, особено свободно изразеното!

снимка: almelkov

Няма коментари:

Публикуване на коментар