петък, 10 юли 2009 г.

Kакво има на дъното на Черно море?

Ако попитате рибарите, моряците и месните жители ще получите всевъзможни отговори. В съзнанието ми изплува един детски спомен за плажа, заринат от всевъзможни боклуци, изхвърлени след една сериозна бурия. Направи ми впечатление разнообразието на изхвърлените предмети, но не мога да пренебрегна разочароващото чувство, че това все пак бяха боклуци. Както и да е, пораснах, ходех по често на море и започнах да разглеждам „улова” на рапанджийте, рибарите и обикновените плажуващи. Натъкнах се на интересни неща от стоманени котви, амфори до оловни котви от преди новата ера. Също така много се впечатлих от мамутските бивни, извадени от дъното на морето. 
От известно време се чудя, какво има още на дъното на морето и установих, че и други също си задават този въпрос. Изненада предизвика популярния канал NG , който съвместно с геолога от Колумбийския университет Уилиам Райан реализирa проект, основаващ се на библейската легенда за Ной. Търсенето на доказателства за наличието на останки на поселища с възраст над 7000 години, е главната цел на изследванията проведени по северното крайбрежие на Турция. Очакването е че на дълбочина между 100-200 м. дълбочина на дъното лежат останки от древни поселища и рибарски лодки.
През 2001 г. беше открит по думите на проф. Б. Димитров „ най старият плавателен съд на света”, при това не на дъното на Бургаското или Варненското езеро а навътре в морето. Датирането на възрастта на плавателния съд, чрез анализ с радиоактивен въглерод С-14 , определя възрастта на находката  между 7000-8000 години. 
Странно, но факт откритото златно съкровище край Варненското езеро, е датирано като най-старото познато в света до този момент.
Всички  открити до този момент находки, показват наличието на неизучен културен пласт, покрит от водите на Черно море.
Защо се вълнувам толкова от намерените до този момент предмети? Не мога да не споделя скритото въжделение, напиращо с неукротима сила върху клавишите, желаещо да напише "Атлантида" е може би там долу! Покрита от отломките на потопа и наносите на река Дунав.
Блажени са вярващите! Ще възкликнат повечето от Вас. И безспорно ще бъдат прави, до доказване на противното! Ще отговоря със свито сърце и съмнение в думите си аз. Но кой ми дава право, да соча с пръст Българското крайбрежие, за лобно място на една колкото митична, толкова и търсена цивилизация? Може би мечтателя в мен, израснал с желание за преоткриване на света. Откриването на Атлантида е фикс идея на почти всеки един, докоснал се до мита.
Но все пак, за да знаем какво търсим трябва да сме сигурни в неговото съществуване. Със сигурност, ако тя е съществувала, по начина описан от Платон следва да е била най-развитата цивилизация за времето си във всяко едно отношение. Възниква въпроса - как е възможно тя да бъде победена от друга не толкова развита? Всъщност този разказ не е ли опит на автора да изложи своите философски, политически и морални възгледи? Ако е съществувала къде трябва да бъде открита? Тези и много други въпроси изплуват от античността до наши дни само за да покажат, че идеята за едно високоразвито общество е била актуална, както тогава така и в всички следващи епохи.
Много се изкушавам да се впусна в дискусия за достоверността на легендата, но смятам да се въздържа, тъй като това е направено от много други преди мен.
За да разберем какво търсим, трябва да направим съпоставка на обществата живели 4000 - 5000 години преди новата ера. За познатите ни от тях, знаем, че са основатели на отседналия начин на живот. Развили са доказани уменията в областта на животновъдството и земеделието, чрез които, се е формирала обществена прослойка-генерираща излишък от материални блага.
Независимо как ще наречем обществата, населявали Черно море преди съединяването му със Средиземно, не можем да пренебрегнем откритите доказателства за тяхното съществуване, а те непрекъснато се увеличават. Откритите предмети във Варненския некропол и по дъното крайбрежието говорят, че в тази част на света е съществувало едно високо развито културно и технологично общество.
Дали на дъното на Черно море лежи Платоновата Атлантида или друга развита цивилизация, е въпрос, чиито отговор могат да дадат единствено едни задълбочени археологически разкопки.
Представете си обаче, до какви промени в представите ни за историята на света, би довело откриването на организирани и изградени населени места, функциониращи от преди потопа и Ной.

1 коментар:

  1. Браво,страхотно написано, и безкрайно интересно, обичам такъв тип информаци, това ме кара да продължа да търся и да чета!

    ОтговорИзтриване