неделя, 28 февруари 2010 г.

Да спасим Сердика!


Този, който знае миналото, може да погледне в бъдещето. Много лошо е, когато един народ да не познава историята си, но абсолютно недопустимо е да я унищожава.
Не ме интересува кой какво ще построи, не ме касае каква „невероятна” сделка е построяването на метрото, интересува ме историята – тази под жълтите павета да се запази за бъдещите поколения. Те (бъдните) най-вероятно ще оценят много повече останките от древна Сердика, отколкото бетонния тунел на тяхно място.
Пиша тези редове, защото виждам как безогледно се унищожават културните пластове и останките от античността. Този варварски акт е сравним единствено с разрушаването на Плиска  при построяването на жп линията Русе – Варна. Останките са оцеляли дори след варварството на комунизма и наш дълг е като общество е да ги запазим.
Тук има обаче поставени крайни срокове за изграждане на метрото, които явно строителите не могат да спазят. За да изпълнят договореностите те рушат историята на града, но това се случва с мълчаливото съгласие на Софийска община, и не без знанието на градоначалника. Питам защо археолозите мълчат?
Безумието трябва да спре, ако искаме да оставим нещо на идните поколения! Аз се обявявам срещу вандализма, и безропотното унищожение на историята! Време е да спрем това безобразие, а виновните да понесат последствията за непоправимите си действия.


10 коментара:

  1. Емо нашата Сердика миналата година фалира и не знам какво ще стане.

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав .
    Новото строителство помита след себе си абсолютно всякакви културни ценности.

    ОтговорИзтриване
  3. Като пееш Емо, кой ли ще те чуе? Няма връщане назад...

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм от София,но пак подкрепям призива ти да се спре това безобразие с разрушаването на древна Сердика.Наистина къде са археолозите?

    ОтговорИзтриване
  5. Aз помня, когато трамвая минаваше зад Св. Неделя. За да преместят релсите, цяло лято археолозите проучваха останките... сега се руши, при това баезогледно и ненаказуемо!

    ОтговорИзтриване
  6. Нагледала съм се на безобразни изпълнения свързани със сегашното строителство! :( Сигнализирайте докато е време...

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Баба Марта! С пожелание за много здраве и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Е Емо,честита баба Марта,бъди здрав и щастлив,усминат и ведър!А дано за Сердика да има кой да мисли!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви за пожеланията :)

    ОтговорИзтриване
  10. Емо-има едно разковниче наречено НИПК с клонинг "НИПК"ООД.Сега всичко минава през ООД-то,а там са едни пари...Ако имам късмет скоро ще пусна видео как се договарят нещата....
    И честита баба Марта и от мен ;)

    ОтговорИзтриване