понеделник, 9 август 2010 г.

Резултати от анкетата


Преди доста време сложих в блога една анкета <Изчерпан ли е капитализма - като обществен строй>?
Анкетата е видяна 94 пъти и гласувана от 22 души. Според резултата: 31,82% (7 души) смятат, че капитализма е изчерпан, според 59,09% (13 души) не е изчерпан, а според двама - 9,09% работата не е ясна.
Лично аз смятам, че наистина не ясно дали системата има бъдеще в този си вид. Повод за моите съмнения са тенденциозно зачестилите спадове на водещите икономики и посевместното задлъжняване на много от тях.
Не мога да си спомня (ако някой знае, нека ме подсети) друг период от развитието на света, в който толкова много държави да са били пред фалит. Освен държавите, пред фалит са много фирми, граждани и дори някой отрасли.
Няма да се впускам в цифри, статистики и коментари, просто ще отбележа, че след като е подложен на съмнение при това от 31% от анкетираните, значи модела не е безрезервно подкрепян. В този смисъл, въпрос на време е, да се появи някой нов Маркс, който да предложи нов модел на социално – икономическо развитие.

12 коментара:

 1. :)Вероятно ще се появи,но ще предложи нещо наистина ново, не като Маркс

  ОтговорИзтриване
 2. Само не видях предложения от тези 31,82%. Да напомням ли, че половин век живяхме в алтернативата, много благодарим за което. Който иска да се върне в соца, да заминава за Северна Корея.

  "да се появи някой нов Маркс" - това е плашещо

  ОтговорИзтриване
 3. @frog'n'roll, вероятно ще те разочаровам, но соца не е алтернатива на "това" ,или на неговата пародия у нас :)

  ОтговорИзтриване
 4. Кръстю, у нас всичко е пародия.

  ОтговорИзтриване
 5. Заради монополите, основното предимство на капитализма - конкуренцията отива на кино. А антимонополните мерки за съжаление вече не работят.
  Например през 80-те години все още работеха и някои големи компании, като Пан Америкън бяха разформировани, но през 90-те вече не се получи с Майкрософт - даже беше сменен съдията, че да не стане фал...

  А монополът води до липса на конкуренция, купуване на ръководни кадри и напрактика до форма на социализм.

  ОтговорИзтриване
 6. Frog, социализма и комунизма са в историята - нямат бъдеще, но винаги може да се появи някой, който да спечели масите с нова утопия, която да даде някаква нова надежда засегнатите. Колкото повече са засегнатите, толкова по-вероятно е новата утопия да има успех.

  Кръстю, ново ще да е, защото нали знаеш със стари...нов... не става :)

  Божо, прав си, дори смея да твърдя, че няма никаква конкуренция. Има толково много нови технологии, които не се въвеждат единствено заради изплащането на старите. Това води до застой и единствено стимулира активната консумация като начин на "избиване" на инвестицията.

  ОтговорИзтриване
 7. Емо,ние пък доказахме, че става!! (Голям смях)

  ОтговорИзтриване
 8. :))
  Ние винаги сме изключение от правилото ;)

  ОтговорИзтриване
 9. фРОГИ, вижте кво става в Северна Корея-треньора на нац.отбор по футбол на каторга -ужас,ужас и това в 21 век!

  ОтговорИзтриване
 10. Емо, моето мнение е по-различно. И капитализмът е просто идеология, а тяхното време отминава.Мисла, че идва времето на прагматизма. И сега го има. Десни партии имат отлични социални политики, а леви осъществяват десни мерки в икономиката.Това е бъдещето, да се прави най-доброто без идеологически спирачки.

  ОтговорИзтриване
 11. Крайно време е идеологията да не е водещо/няма значение как се казва строя, както и партията, която е на власт/
  В Китай е социализъм, но икономиката като развитие няма стигане.

  ОтговорИзтриване
 12. Силве, където има тоталитарен режим има и концлагери.

  Владо, сигурно си прав, но аз съм вперил поглед дори и след прагматизма.

  Дани, идеологията е принадлежност на масите (само Левски или ЦСКА, БСП или СДС и т.н.) и за повечето хора е по лесно да припознаят враг, отколкото да потърсят обща цел. Идеология е имало и ще има, въпроса е, каква да бъде тя :)

  ОтговорИзтриване