петък, 8 октомври 2010 г.

Циклична циничност


Повдигам въпроса за разликата, между позитивните послания и заобикалящата ни действителност.

От началото на годината финансовия министър през два три месеца обявява, че излизаме от кризата. Което поне според мен би трябвало да означава, че приходната част на бюджета се изпълнява, а разходната не надвишава постъпленията. 

Постигането на баланс в бюджета означава, че приходите от данъци в страната влизат и чужди инвестиции, които създават нови работни места,и повишават БВП като генерират нови приходи в хазната.

В ежедневните откривания на детски градини, бензиностанции, пътища, складове, в които участта премиера, едва вчера видях да бъде открит завод за производство. Производство, което реално ще даде нови работни места и надявам се приходи в бюджета. Друг е въпросът колко ще бъдат новите работни места и колко данъци ще плаща предприятието.

Идеята е, че за да излезем от кризата ни трябва действаща икономика. През септември месец финансовия министър обяви, че приходите в подопечното му министерство са повишени от страна на Агенция Митници под формата данъци от Мито, Акциз и ДДС, а износа се е увеличил с 43%. С което сложи край на кризата за пореден път. Но дали това е така, или просто е поредната управленска - циклична циничност?

Лично аз бих се радвал по-малко ако съм на негово място. Първо е съвсем естествено приходите за юли и август да са увеличени с оглед постъпленията под формата на данъци и такси от стоките, които ежегодно се потребяват покрай туристическия сезон.
Второ, бих искал да разбера, какво е декларирано в НАП, във връзка с този увеличен износ? Все пак 43% повишение на износа означава - повече данък печалба, осигуровки и т.н. 

Трето искам да знам естеството на изнесената продукция. Защото, ако финансовия министър брои земеделската продукция за увеличение на износа, ще трябва да му обясним, че това увеличение няма постоянен характер, а сезонен.

И за да е критиката градивна (демек с положителна насоченост) ще изкажа своето мнение за производството и износа. Много лесно тези два показателя може да бъдат увеличени още от следващата година. Трябва само да се забрани производството, вноса и консумацията на ГМО зеленчуци, вместо да се режат лентите по бензиностанциите.

6 коментара:

  1. Емо,постарал си се доста и написаното е много на място но ето ти един съвсем пресен пример, който няма да коментирам, ти си прави извод :
    --
    Сутрешен блок bTV : Връзка по телефона с премиера, разтовор с елементи на спор и реплика на премиера :
    -....Мисля, че вашето предаване не отразява ПРАВИЛНО новините....

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю,

    :) Новините не се отразяват правилно, дори често някой от тях се премълчават. И тази практика не е от днес, нито от сегашното управление. За това има и блогери, които да обръщат внимание на някой детайли.

    П.П. Писах при теб по миналата тема.

    ОтговорИзтриване
  3. Разбира се, че не се отразяват правилно и то не само по упоменатата телевизия и за това спор няма
    Въпросът е правилно ли е премиерът така да се изцепва :)))

    ОтговорИзтриване
  4. "ДА", нали върху медиите не се оказва натиск ;))

    ОтговорИзтриване
  5. ох,искам тази криза вече да свърши и Дянков да се маха,толкова е некадърен......

    ОтговорИзтриване
  6. Силве, всяко нещо с времето си :)

    ОтговорИзтриване