сряда, 29 декември 2010 г.

Сладко-пикантна тиквена супа

Преди всичко искам да поздравя всички приятели и посетители на бога с коледните и предстоящите новогодишни празници. Извинявам се за отсъствието си, но се бях отдал на няколко книги и едно предизвикателство. Онди ме включи в „онзи“ списък и  логично трябваше или да откажа или да приема тиквеното предизвикателство.
И така, на въпроса – как готвят мъжете? Отговарям еднозначно – с удоволствие и много импровизации (говоря единствено за себе си)! Естествено има уловка, а тя е, че поне на мен ми се отдава възможност да готвя единствено през почивните дни. Но веднага искам да споделя, че готвенето ме разтоварва от проблемите и свръх натовареността през седмицата.
Но да се върнем на самото предизвикателство. Не успях веднага да реагирам на него, защото не открих подходяща тиква за крем супата която исках да сготвя-отне ми  малко време. В крайна сметка, предприемчиви хора ме убедиха, че съм открил правилната тиква и аз я купих на секундата.

Рецептата е тривиална и елементарна, но винаги се оказва, че у нас някоя съставка липсва, и за това при мен всеки път резултата е различeн, но ето и рецептата:

1 тиква-1 до 1,5 кг. – белите я и отстранявате семките


Целина – 100-300 грама
Вода  -1,3 л
1 глава лук (по желание)
2 скилидки чесън
Малко сметана - на око
Препоръчвам да се добавят моркови (100 гр.) и праз (350гр.), но тогава лука отпада.
Пилешки бульон – 1 супена лъжица
Сол
Черен пипер
Може да съм пропуснал нещо, но всеки може да експериментира

Начин на приготовление

Слагате водата да кипне заедно с бульона, след което добавяте лука и го чакате да омекне и  добавяте останалите съставки.
Чакате докато всичко се свари (около 20-30мин). Пасирате сместа с миксер.
Добавяте малко сметана, сол и черния пипер(на вкус) – и изключвате котлона.

Когато я поднасяте, може да добавите пермезан и стръкче магданоз.
Моята супа стана леко пикантна (сложих повечко пипер), с приятно преплитащ се сладък вкус на тиква и за това съм я кръстил – сладко-пикантна тиквена супа. 

П.С. Супата се поднася много гореща и за да не се изгорите трябва...  :)

10 коментара:

  1. Емо, прекрасно предложение :)
    Хареса ми добавянето на целина/дори в момента готвя крем супа от нея/
    И както е по-пикантна..мммм.....
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. :))))Благодаря,че демонстрира майсторство!:P:D

    Спечели си съвсем достойно абсолютно всички титли,които раздавах!:D:D:D

    Весели празници!:D

    p.s.такава супа все още не съм правила,но определено ще я изпробвам;)

    ОтговорИзтриване
  3. :) Благодаря ви,

    дайте идея за гъска, един приятел ми я донесе и се чудя как да направя :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако това ти помага :
    http://simplyrecipes.com/recipes/how_to_roast_a_goose/
    Гъската е мазна за разлика от пуйката
    и трябва да се отдели мазнината.

    ОтговорИзтриване
  5. А с тея пернатите нямам никакъв опит:)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Сурва, сурва весела година!
    Да сме живи, здрави до година,
    догодина, до амина!

    ОтговорИзтриване
  7. ЧНГ на всички!

    Дани, друга рецепта ползвах и стана срахотна :)

    ОтговорИзтриване
  8. За много години приятелю!Пожелавам ти една страхотна,интересна,хубава и щастлива 2011 година:)

    ОтговорИзтриване
  9. А с тея пернатите нямам никакъв опит:)))))

    ОтговорИзтриване