сряда, 18 януари 2012 г.

Аман от тояги!


Въпреки, че не свалям филми, музика, програми (противник съм на пиратството) и ползвам лицензиран софтуер, смятам, че ограниченията предвидени в SOPA няма да доведат до търсения ефект в интернет пространството.  Пример за това са торентите. Както казват хората - в живота празно няма! Всяко ограничение на придобити свободи води до противодействие, а хората са доказано изобретателни в стремежа си да заобикалят ограниченията. Наскоро Иран обяви намерението си да изгради собствена интернет мрежа. Това е пример, че не всички са съгласни с монопола върху информацията. Предполагам, ако закона бъде приет, ще се появят и други мрежи, които да конкурират монопола на глобалната. Може да се свържат в мрежа от мрежи и какво ли още не. Сигурно ще отнеме известно време, но кой знае, това може да окаже положителен ефект върху интернет бизнеса и световната икономика като цяло. Но понеже последното, е плод единствено на някой мой спонтанни мисли, то аз съм против всякакви сопи, геги и тояги.

11 коментара:

  1. Вчера доста се колебаех дали да пиша по темата. Само че, се отказах. Както е да го погледна всъщност това е война между големите пари в нета.Обикновените потребители, никога не са имали права и реална свобода.

    ОтговорИзтриване
  2. Владо, прав си! Става въпрос за много пари и честно казано аз също се колебаех дали да взема отношение, но ми хрумна идеята за независими мрежи :)

    ОтговорИзтриване
  3. :-) Аз не съм чак такъв противник на пиратството... С удоволствие бих подпомагал създателите на софтуер, който ми харесва... Но считам, че знанието например трябва да е безплатно, свободно и достъпно...
    Това с паралелните мрежи не е толкова лесно. Все пак трябва да се използват свързващи линии, обслужващи машини, да се поддържат и управляват.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами да :-)
    Мрежите свалят вече с магнитен линк или без регистрация :-)
    За проба - Высоцкий. Спасибо, что живой
    http://rutor.org/torrent/165493/vysockij-spasibo-chto-zhivoj-2011-dvdrip-avc

    ОтговорИзтриване
  5. ivo_isa, не виждам друг начин да съществуват определени отрасли, ако не генерират приходи от продукта който произвеждат. Иначе и аз смятам, че знанието трябва да бъде безплатно, но практиката показва, че не е;) Всеки по веригата печели от нещо, някой от трафик, други от реклама...

    Вал, не съм срещал до момента магнитен линк, но ще се поровя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще повторя мнението си от други подобни случаи - и за Интернет, и за авторското право.
      Известно е къде и как започва Мрежата. Ако някой мисли, че САЩ нямат пълен контрол над нея се лъже. Въпросът е той да се узакони/легализира, което ще позволи да се режат виртуални, и не само, глави...
      Що се отнася до авторското право, то вече не може да се запази в сегашния му вид. Наистина става въпрос за много пари и лобито на носителите на права, които не са само авторите, натиска здраво. Все още в този свят, за да живеем трябва да изкарваме някакви пари. От тази гледна точка, трябва да се потърси нова форма за защита на правата на авторите, не на носителите. Има възможности това да стане, но темата е много дълга. Тези, които са избрани и упълномощени да управляват да мислят, но да си избият сопите от главите. Не е това време...

      Изтриване
    2. Дълга е темата, пък и ние няма да решим проблемите;)

      Изтриване
  6. Проблемът според мен не е само в авторските права като нещо моментно.Проблемът е в тяхното дългосрочно ползване, а при патентите в пожизненото им такова.И както казва slavuncho "...то не може да се запази в сегашният му вид.",а тук става въпрос не само за големи капитали,а и дългосрочни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, има такъв бизнес купуваш открития, патентоваш ги и живееш от рента:))

      Изтриване
  7. Разбира се.Нали и от това се хранят "ГОЛЕМИТЕ".Loreal си купиха цяла компания(MATRIX) заради няколко патента,НО сега си имаме INOA-с пожизнено ползване и печалба ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Майкрософт, Гугъл ...много са и купуват на кг.

    ОтговорИзтриване