четвъртък, 1 март 2012 г.

Законовото основание е - решение на премиера!


„Това са политически кабинети,така че законовото основание е решение на премиера“.

Така финансовия министър коментира изказването на премиера, че всички висши чиновници, трябва да върнат получените бонуси.Като не уточни дали визира само миналата година или  за целия период на сегашното управление. Пак според същият финансов експерт ставало въпрос за сумата от около 100 000 лв. Предполагам, че няколко заместник министри и началници на агенции ще последват повелята на правителството, и целият цирк ще отшуми за седмица.
Не, че съм против стимулирането за добре свършена работа, но предвид състоянието на държавата и напиращите в мен подозрения, ще обърна внимание на няколко въпрса, които не ми дават мира.
1   Ако става въпрос да се върнат 100 000 лв. (както каза финансовия министър), то тогава говорим за 2-3 човека като Виолета Николова. Като гледам истерията, на управляващите и готовността на разни административни крепостници да върнат парите, в мен напират 3 предположения:
1.1. Заплатите в държавния сектор са твърде високи. Твърдя го защото всички интервюирани изявиха готовност да върнат парите, което ме навежда на мисълта, че бонусите са били излишни, защото не са похарчени. Освен, ако:
1.2. Са получавали и други пари, под формата на рушвети и консултантски договори. Е, не точно същите служители в администрацията, може да са техни роднини, но това може лесно да се провери от НАП.
1.3. Третия вариант е, подобен на втория, но е насочен към очакван бъдещ бенефит, генериран въз основа на злоупотреба със служебно положение и т.н.
2.   Това е от една страна. От друга, твърдя, че изказването на премиера е популистко, защото надали всички държавни служители ще върнат взетите пари. Ако го направят, това означава, че премиера обрича частния сектор на поголовен рекет от страна на "ощетената" администрация.
3.    Също така мисля, че дори и да не върнат парите, чиновниците не могат да бъдат уволнени ефективно, защото всеки един съд ще отмени подобно решение, тъй като реално те са взели законно парите.
     Големият проблем според мен е мотива за днешното решение, или както цитирах финансовия министър в началото – законовото основание, е решение на премиера! Не ме разбирайте погрешно, не съм съгласен един чиновник да си само-начислява пари по „някакви“ измислени критерии, но определено не смятам, че решението на премиера, е законово основание за каквото и да било! За тази работа има закони.
    Днес, премиера е решил, че има законово основание да вземе парите на хората, утре може да реши, че ще им вземе колите и апартаментите, в други ден може да реши да ни осемени... Сигурно ще намери законово основание, или ще накара депутатите да  направят съответните законодателни промени?!
     Не знам дали се осъзнава сериозността на проблема, но за мен, това е много тревожен сигнал. Сигнал, че законите на държавното устройство отстъпват пред решението на един човек.  

7 коментара:

  1. За съжаление,Емо, такива популиски ходове, дори се адмирират от много хора.Всъщност точно за това се правят.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм, че идеята за "решенията на премиера като законово основание" поражда основателни тревоги. Най-малко заради променливостта им. Пък и така ще стигнем до "Премиерът-Слънце", "Бащицата"и "Вседържецът".
    Аз предпочитам друго решение - промяна на закона. Не трябва да е възможно някой да се самонаграждава или да си определя сам заплата и привилегии. Това се отнася и за депутатите.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, наистина е по-важно, че е 1 март и нека сме здрави и имаме късмет, другото са бели кахъри и прах в очите.
    Ние сме премиерска република и така ще бъде докато „хората го искат“. А хората ще го искат още и още и пак ще си го преизберат, ако тези, на които бърка в джоба не му скроят шапка...
    Циркът е очеваден, очевидно е, че нещо друго и важно става в момента, а дали това не е и „нежна“ подмяна на кабинета, за която бяха създадени перфектни условия... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Емо, Честита Баба Марта :)
    За мен не трябва да има понятие "добре свършена работа"
    Всеки от нас трябва да я върши добре:)
    А бонус, поне за мен се дава, ако заемайки някаква длъжност
    направиш нещо, от което има полза обществото!
    Но то няма нищо общо с това да си вършиш работата, за която си назначен и имаш длъжностна характеристика!
    Иначе откакто ГЕРБ е на власт, всичко го решава премиера!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Баба Марта на всички!

    Искам само да кажа, че междувременно се подминават много по-сериозни въпроси. Един от тях е размера на сивата икономика.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ОтговорИзтриване