неделя, 1 април 2012 г.

Правителството отстъпва 17 кв.км на Румъния!



снимка:
europarl.europa.eu
Правителството е договорило да отстъпи на Румъния 17 кв.км. от територията на Р. България, обяви днес РомТВ. Коментарът, на неназован източник ангажиран с преговорите подсказва, че обратът е дошъл, след преговорите от миналата вечер. Според източника, зад претенциите на Букурещ стоят Руски геополитически интереси, които не желаят съвместна експлоатация на газовото находище открито по-рано този месец в близост до границата на двете държави в Черноморският шелф. Обратното означава, че цената на руският газ ще трябва да бъде намалена. Друга причина, поради която руската страна иска България да не получи енергийна независимост, е стартирането на строежа по проекта "Южен поток".
Източника споделил още, че българското правителство е склонило да удовлетвори претенцията на Румънската страна срещу десет цифрена сума, преведена днес на офшорна фирма регистрирана в Кипър от Руска банка.
Сделката идва в момент, когато Румъния открива едно от най-големите находища в региона на природен газ, и означава, че България ще загуби всякаква възможност за претенция и съвместен добив на откритите залежи.

8 коментара:

  1. Даа, а аз разбрах, че се разрешава и предизборната агитация на езици различни от българския, но не разбрах къде са преведени парите...

    ОтговорИзтриване
  2. Тва е първоаприлска шега, съвсем очевидно е.

    ОтговорИзтриване
  3. Очевидна е аналогията със САЩ и Русия при продажбата на Аляска :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих казал, тогава Русия е имала други причини да продаде Аляска.

      Изтриване
  4. Правилната аналогия е спорът между САЩ и Канада за териториалните води на север. Нали знаете как е канада - много острови и между тях море. Та според американците канадските териториални води са на до еди-колко си километра от брега, както е международно прието, докато за Канада това си е тяхно море :)))
    Иначе са приятелски държави и имат кажи-речи обща икономика и отбрана, но това не им пречи да се дърлят.

    ОтговорИзтриване