неделя, 15 април 2012 г.

1860 по Илиев*

Едва ли има нужда от представяне историята на Yull Braun. За тези, които не знаят ще кажа, че това е българина Илия Вълков, който преди 50 години открива приложение на гърмящият газ на Фарадей от 1853. Откритието му е базирано върху електролизата на водата, а процеса разделя атомите на оксиводород и кислород. Основната разлика спрямо останалите горива, е в това, че след изгаряне газът се превръща отново във вода.
Приложенията на газа са много. В нета може да откриете от горелки до системи за леките автомобили. Много от тях са китайски, но има и български. Потенциала на технологията е безграничен, защото газа има различни свойства когато нагрява различни материали. Защо подхващам темата?
Причината да пиша винаги е една и съща – държавната немарливост. Не знам дали няма да засегна повечето от читателите на блога, но смятам, че дори да открием море от петрол ние никога няма да намерим консенсус как да го използваме, по-скоро ще го подпалим или продадем без пари.
За да потвърдя думите си ще разкажа за патента на Илиев. Той е защитен в 31 страни по света и до смъртта му е негово притежание. В последствие дъщерята на учена предлага патента на българската държава, като единственото задължение на страната е да плати такса за патента – около 1200 евро днешни пари. Както сами се сещате, държавата нехае и сега всеки може да използва технологията безплатно.
Като погледнем цените на горивата, можем да разберем, че сме пропуснали възможността да бъдем нещо като Саудитска Арабия заради нечие нехайство, но какво да се прави - толкова можем.
В нета ще откриете достатъчно информация за технологията, приложението и действащите инсталации с Браунов газ, но трудно може да видите оригинала.

 * в 1 литър вода се съдържат 1860л. газ.

1 коментар:

  1. Да, ама като технологията се разпространи ще упищим света, че Илия Вълков е българин...
    Китайците за това имат няколко хиляди годишна цивилизация. То, уж и ние оттам сме тръгнали, но далчеко сме избягали и къде сме заседнали...

    ОтговорИзтриване