сряда, 4 юли 2012 г.

Денят на независимостта



Днес американците празнуват деня на независимостта. На тази дата, поданниците от отвъд морските територии на н.в. са декларирали, че не им трябва крал. Причината? Високи данъци, монопол върху търговията и липса на представители от колониите в британският парламент. Интересна дата е 4 юли.Така и така съм повдигнал темата, та на 4 юли 1892 е пуснат ВЕЦ Бояна, това е друга форма на независимост – електрическа. Но да не се отплесвам. Всяка нация, етнос и дори отделен човек, рано или късно изживява своите 5 минути независимост. После зависимостите израстват отново, като феникс от пепелта.
В навечерието на деня на независимостта, американският посланик организира парти в посолството, което се намира близо (по права линия) до горящата от три дни планина Витоша. Сигурно, ако беше жив Радой, щеше да се пошегува най-малкото с две неща - дрес кода на партито (американски), а после да изкара кавър версия на „Опълченците на шипка“. Представям си заглавието – „Пожарникари край Алеко“. Три дена как огъня гледат…
За тези, които не са наясно какво представлява горския пожар, препоръчвам да прочетат публикацията на Владо, за да получат основна информация. Участвал съм в гасенето на пожар (не беше в планината) и знам, че това е трудна задача. Разбира се, бих участвал отново. Помощта от моя страна може да бъде различна, от доставка на вода, пясък до транспортиране на хора и участие в ограничаването на пожара. Добре, но на Витоша не искат доброволци. Няма кой да ги координира.
След като не искат доброволци, а пожара се разраства, логично възниква въпросът, защо не се възползваме от безплатната чужда помощ? Готовност да ни окажат такава декларираха Македония и Израел?! Не искам да кажа, че самолетите ще потушат пожара, но поне щяха да го ограничат, при това безплатно.
Днес говорих с един бивш пожарникар, човек с опит в гасенето и ръководенето на подобни операции. Неговото мнение е, че подхода на държавната администрация към ситуацията е меко казано безотговорен.
Горното, както и разказите на очевидци, водят до един единствен извод - отговорните за потушаването на пожара не взимат адекватни мерки. А това от своя страна повдига други въпроси, умишлено ли го правят или поради липса на компетентност?
Какъвто и да е отговора, истината е само една, ние не можем да разчитаме на тях! Сега е началото на юли, а според синоптичната прогноза предстоят далеч по-топли летни дни, и ако днес горят 150 декара на Витоша утре може да пламне Стара планина или Сакар. Какво трябва да правим в такъв случай, да чакаме Михаля? Или да се самоорганизиране в пожарни команди, охранителни групи и автономни центрове на самоуправление?
Започнах неслучайно поста с причините, довели до деня на независимостта. При нас предпоставките са налице, липсва само искрата, която да подпали народното недоволство. За това, отправям призив към управляващите – свършете си работата, за да не я вършим ние, защото тогава няма да имаме нужда от вас, а това, както написах в началото води до … друга форма на независимост.

ПС Предварително се извинявам, че не мога да публикувам коментари. Успях само в един блог – на Комитата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар