неделя, 22 юли 2012 г.


През последната седмица, се изписаха множество материали за атентата в Бургас. Повечето от тях са фокусирани върху самоличността на атентатора и организацията, която стои зад него. За съжаление се оказа, че информацията е оскъдна, въпреки непрестанното говорене по темата. Поне за мен, въпросите, които възникват са повече от отговорите. В този ред на мисли започнах да си ги задавам систематизирано, и ако получа отговори, ще ги добавям с времето в този пост.
-    Преди повече от година имаше сигнал за заплаха и повода отново бяха израелски туристи. Тогава премиерът направи едно култово изказване за националната сигурност  основана на дюнерите , което беше повод да изкажа своето съмнение в този вид „мерки“ за сигурност. Явно съмненията ми са били основателни, предполагам, че такива е имало сред управляващите и разузнавателните служби. Въпроса, който си задавам е, от тогава взети ли са някакви мерки за да не се допусне атентат в държавата?
-        Как терориста(те) са проникнали в държавата?
-        Предупредена ли е била държавата от директора на ЦРУ, за очакван атентат?
-        Какъв е произхода и движението на експлозива?
-       Разполага ли организатора с още количества експлозив на територията на страната?
-        Защо е избрана България?
-        Колко на брой са терористичните гнезда у нас и как се финансират?
    Това са само част от въпросите които ме вълнуват, но с времето ще добавям още и ще следя какви са отговорите.
     Горните въпроси са само един аспект в следствие на атентата, но всъщност има друго. Другото се нарича обществена реакция. Вярно е, че този атентат е изненадващ за държавата и нейните граждани, но също така е вярно, че никой тук не е готов за подобен акт, дори и хората коментиращи под новината. Последните дни забелязвам всякакви реакции, от ужас до пълно задоволство сред коментиращите. Не липсват и конспиратори, които приписват деянието на Израел. За последните мога да кажа, че по-голяма глупост човешката глава не може да роди. Ако има държава в света, която да е готова на всичко за да запази живота на своите граждани, то това е Израел. Ще дам един пример с пускането на стотици палестински затворници като разменна монета за живота на един израелски войник. Това е само един пример, а мога да посоча много други. В тази държава живота на отделният гражданин е издигнат в култ. Запазването му, или отмъщение за отнемането му е държавна политика. Но да се върнем у нас.
     Смъртта на един български гражданин е представена с два – три репортажа и човека потъна в забвение, прекъсвано единствено от воплите на очерненото му семейство. Аллах да го прости! За неговата смърт няма да има възмездие организирано от нашата държава. Липсват дори и намерения. Външният министър просто каза, че нашата политика е неутрална, от което, извода който правя е, че терориста(те) са объркали почивката с работа. Или държавата. Което е също върховна глупост. България е мишена! Ако днес потърпевшите са израелски туристи, утре ще бъдем ние. И преди форумните тролове да започнат да борят световната конспирация, ще кажа – при един атентат, на което и да е оживено място има само брой жертви. Шрапнелите не подбират хората по тяхната национална, етническа и религиозна принадлежност.
    Когато говорим за реакции, трябва да споменем освен официалните, които бяха под всякаква критика, така и тези на духовенството. Еврейската общност в България организира служба за жертвите и получи съболезнования от българското мюфтийство. Но нямаше реакция от страна на БПЦ. Недопустим гаф с оглед на случилото се. Вярно атентата не концерт на Мадона или гей парад, които да анатемосаш, но все пак, нищо не пречи да изкажеш поне съболезнования и да заклеймиш деянието. Бог да ги прости (БПЦ)!
     Не знам как да изкажа съболезнования на роднините на загиналите и не знам дали те биха ги приели. Но все пак, извинявам се, че държавата ни не защити вашите мъже и жени, извинявам се за неуместните коментари и подмятания, извинявам се за неадекватните реакции на държавата и не на последно място се извинявам, че голяма част от обществото ни е загубила човешкия си облик. Простете ни!