вторник, 9 март 2010 г.

И ние сме дали нещо на света!


Или поне така сме учили по история. Безспорно има с какво да се похвалим славянска писменост, богомилство, а в последно време и желание за самоунищожение. Талантливи сме, не може да ни се отрече. Жалко, но в ерата на интернет родния талант придоби най-голяма популярност в ютуб под формата на „кен ли”. И докато си мислех, че няма повече с какво да изненадаме света се оказа, че в рамките на една седмица сме на път да привлечем отново световния интерес към нас. За ваше учудване, той не е фокусиран върху скандалите между премиер и президент или финансово – социалния ефект по метода Дянков. Истината е, че ние сме на път да поставим началото на нова мода сред недоволните  или любопитни подрастващи. И ако света до вчера се удивяваше на Гръцкия почин (за вдене на протести) то ние сме на път да въведем нова система. Оказа се, че авторитета на властта не е застрашен от стачка, стенограма, няколко ефирни милиарда или икономически геноцид. Властта е застрашена от нещо много по евтино, нещо, което се търгува за няколко лева. Казано по друг начин тревата е на път да катурне властта. Не че два бурена ще съборят президентството или министерски съвет, но изпушени от трима любопитни младежи водят до появата на нов тип модерно поведение – „предизвикай властта”. Не знам дали действията на младежите са били инициирани спонтанно, но факта, че чрез тях те направиха смешни родните служби трябва да ни говори много за подготвеността, и липсата на координацията на различните силови структури. Ритниците по моториста показаха единствено безсилието на пагона, а резила на трети март беше в пъти по голям от последната политическа истерия. Не искам дори да си помислям какво можеше да се случи, ако в някой от двата случая лицата имаха користни намерения. Да не дава господ да има трети подобен случай, защото тогава ще бъде въведен вечерен час, а най-вероятно в центъра на града ще се влиза през кордон и срещу лична карта. Шегата на страна, но е време политиците да се замислят за здравето на подрастващото поколение, защото сегашното расте в един паралелен свят – света на чичко тревичко. И ако сега двата инцидента изглеждат малко комични не искам да мисля за последствията от едно евентуално тяхно популяризиране и имитиране – напушени дал господ.
Завършвам с призива, че борбата с наркоманията трябва да бъде целенасочена държавна политика, която може да спаси управляващите (които и да са те) от доста неприятни случки за в бъдеще.

6 коментара:

  1. Аз пък си мислех, че наркопазарът е основно перо в доходите на високите държавници, ти искаш сега държавата да се бори с наркоманията..

    ОтговорИзтриване
  2. И аз си го мислех, дано предприемат адекватни действия за да ме опровергаят :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз си го мислех, дано чрез действита си да ме опровергаят :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако времето на подрастващите е достатъчно ангажирано с полезни неща,като музика,спорт,математика,езици и други-"кръжоци",тренировки хобита извън училище...едва ли ще мислят за трева,наркотици идруги гадни зависими пороци...

    ОтговорИзтриване
  5. Няма да помислят защото не носят пари в хазната,а само разходи-наркоманите и подрастващите.Най апетитни и с голямо внимание обгърнати са работещите-то нали бюджет трябва да се кърпи?!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз па ни мислих, не действах. Ъх.

    ОтговорИзтриване