сряда, 4 август 2010 г.

От прозрачната страна на институциите

Според сайта бнюз (bnews.bg/article-13238) „Институциите ни били втори по прозрачност в света” не се съобщава източника на информацията, но има обстоен извод: „И нещо още не по-маловажно - създава условия за почтеност и отчетност на държавната и общинска администрация", обясни шефката на парламента.Не знам кой и как е съставил тази класация, но ще се опитам да приема тази информация, без да я подлагам на съмнение. 

Новината от 01.0.2010г. за акция „Акцизите” ме зарадва много, помислих си - ето, могат да работят! Оказва се, че само при една акция са задържани 250 000 бутилки алкохол, за който не е заплатен акциз в размер на 1 000 000 лв. Явно, в резултат на тази акция завода до Карнобат е поръчал за септември-бандероли на стойност 7 000 000 лв., при досегашните 1 000 000 лв. Разликата е очевидна и нищо не може да обясни седем кратно увеличение на потреблението по средата на годината. 

Извода, до който стигам е, че бизнеса с производството на алкохол започва да излиза на светло. Дебело ще подчертая, че още в средата на миналата година имаше информация в медиите за нерегламентирано производство на алкохол от друг производител. Друг е въпросът какви санкции са наложени за укриване на оборот, печалба, ДДС, акциз и др. Автоматично ми хрумва въпроса, какви количества бандероли са поръчвали останалите производители. И защо срещу тях няма извършени подобни акции? Ползват ли се производителите с политически чадър? Участват кадри на управляващите в управлението на тези фирми и т.н.? Ако приемем, че практиката за укриване на акциз е в съотношение 7:1 в полза на бизнеса, то лесно можем да калкулираме какво е реалното произведено количество алкохол. Тук искам да отбележа, че е напълно възможно голяма част от оборота да се декларира като износ, за който в последствие се кандидатства за възстановяване на ДДС, а продукцията да се реализира на месния пазар. 

Hа финала стигаме до връзката между двете новини – ако приемем че твърдението на Цачева е вярно, то тогава  можем да поискаме публичност на информацията за поръчаните количества бандероли за всеки един производител на алкохол и цигари. Ако това се случи (в което много се съмнявам), дружествата ще имат по-малко възможности за злоупотреба. Така че, когато говорим за прозрачност и ефективност на административната система, трябва да имаме предвид крайния резултат, защото всичко останало е безсмислено вербално упражнение.

5 коментара:

  1. Eмо,фабриката в Карнобат има лоша слава - там се произвеждат най - големите ментета.

    ОтговорИзтриване
  2. Един въпрос- ако аз напиша в сайта си, че Емо е вторият по значимост в българската литература писател ,след Иван Вазов, как ще процедираме?! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да Вал, спирт и есенции още подават реколта 2006 :))

    Кръстю, ще умрем от смях :)) не виждам нищо значимо в моята скромна личност, пък и писател ... така не съм се смял отдавна :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ами те си пишат разни работи, но какво от това, кой изобщо им вярва?!

    ОтговорИзтриване