петък, 6 август 2010 г.

За шибаните циркаджийски номера

Бях решил да не се впускам в темата, но не мога да отмина проблема просто така. Снощи гледах как църковни служители приемат “реликвата” от държавата, в лицето на финансовия гуро, взеха да и се кланят и обясняват в любов. Днес сутринта от телевизионния екран дойде новината, че „мощите” на Йоан Кръстител няма да бъдат подлагани на ДНК анализ. 

В резултат на тези две новини в мен се породи чувството, че съм зрител в цирка, и то не къде да е, а на първи ред. Знаете, от там се вижда как фокусника вади картите от ръкава си, докато асистентката ви забаламосва. Първата новина ми се стори изключително богохулна, как може митрополит да се кланя на парче от челюст и два зъба, пък били те и на Йоан Кръстител (евентуално)? Не беше ли им заръчал Исус – не си създавай идоли? Не беше ли казал - почитай само мен? Колкото повече се замислям, толкова повече се уверявам, че трябва да гледам цирковото изкуство от по-горен ред. И ако това някак си го преглътнах, то втората новина ме накара да си глътна езика, как така няма да се прави ДНК анализ??? Ами ако зъбките са на някой византиец от 5 век- тогава какво правим? 

Сигурно и втората новина щях да преглътна, ако по радиото не чух, че министъра без портфейл атакувал съмненията на „анонимни” археолози с думите „да не станат на овчарчета”. Наглостта и безочието ми идват в повече, и аз вече се чувствам достатъчно шибан, за да пиша следващите няколко реда посветени на - шибаните циркови номера.

От момента на възникването на религията - до наши дни, бизнеса със светини не е спрял да произвежда и клонира артефакти на светци. Евтин и стар номер е, в момент на криза (финансова, духовна)управляващите да „откриват” подобни „артефакти”. Някой от нас помнят, как са се организирали панаири в цяла Европа (веднъж годишно) за да се изложат на показ разните му там „светини”, а монасите са събирали подаяния от вярващите миряни. Без да се ровя знам три църкви, които притежават „чашата” на Исус от тайната вечеря. Водородния анализ на плащеницата на Исус я датира към средновековието и т.н. Проблема е, че независимо от надписа върху кутията, никой не може да твърди със сигурност, че сложеното в нея отговаря на действителността, преди да се направят съответните анализи.
От вчера всички ние (Валентин Михалев, Асен Генов, Slavuncho и др.) си задаваме не един въпрос - Защо медиите мълчат за изказването на министъра без портфейл? Защо управляващите мълчат, това ли е новият ИМ морал? Защо същия „корифей” не си подаде оставката? Има поне пет причини да го направи: 

1. Обида към хората, които са го избрали. 
2. Неизпълнение на служебните задължения. 
3. Обида на доказани професионалисти (какъвто той не е). 
4. Изказване на твърдения, за които няма недвусмислени доказателства (лъжа). 
5. Харчене на бюджетни пари извън предвидените разходи за годината. 

Ако така се арестуват и престъпниците, можем да си обясним, защо след ден два ги пускат. Демонстрираното самочувствие в последните дни за добре свършена работа, ярко контрастира с крайно незадоволителните резултати и изцяло грешната политика на целия ансамбъл. Просто представлението е пошло и не предлага никакви изненади за зрителя. 

7 коментара:

  1. Няма нов и стар морал,него или го има, или не, Емо Циркът не е от вчера и независими медии НЯМА!
    Не е ли прекалено инфантилно да представяме желаното като действително?!
    Царят е гол, Емо (не нашият :))), имам предвид приказката
    И вместо да си лея като вас ,горе изброените възмущението и всеки ден да преоткривам Америка, или както казва шибаният народ "да си ям гема" ,ще публикувам част от нещо, казано и писано преди 300 и кусур години, важещо със страшна сила и сега :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, знам, че няма нищо ново под слънцето, знам, че проблема е описан от както има писменост, но не мога да стоя и да гледам безучастно.

    ОтговорИзтриване
  3. Пуснах го, преди двеста и кусур години е писано (220), в първия коментар сбърках с един век от жегата :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Има много абсурди по света, има ги и у нас, Б.Димитров е просто един от тези, за които Алеко е казал "Пази боже, сляпо да прогледа", той не ме притеснява, защото е от тези комароподобни, които наричаме еднодневки. Обижда ме мълчанието, обижда ме примирението, с което хората отминават обидите, притеснява ме липсата на истински журнализъм у нас. Днес има повече реакции, но всички те са анемични и без никакъв живец, по скоро клюки, отколкото стойностни коментари. Отвратително ми е, защото обичам страната си, но ми се налага да я напусна именно заради тази инфантилност.

    ОтговорИзтриване
  5. 1.Медийте винаги са били подлоги и то зависими от актуалните управляващи.Незвисимо от декларацийте им,че има свободно слово в България по-повод едно изследване.
    2.Същият този министър-Б.Д. завършил история взима отношение по въпрос свързан с археология като професор-какъвто никога не е бил и няма да бъде?!
    3.Пак съшият този реши "реликвата" да се пренесе на място нямащо нищо общо с изискванията на религията и каноните на църквата!
    4.И този същият прибра оригининалната мощехранителница в НИМ за да се вземат едни 30 000лв. за реставрация.
    5.Но същият този твърди,че имало надпис на нея-да,де-ама като я прибраха скорострелно....
    А народът си вярва ли вярва затънал в мизерията си и евтината циркаджийска политика...
    Та така за Този и онези ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Емо,аз също очаквах няква адекватна реакця от страна на премиера,относНо изказването на Б.Д.,ама явно не му дреме много на Б.Б.,иначе това с ДНК-то направо ме разби,нямам думи......

    ОтговорИзтриване