сряда, 18 август 2010 г.

Некомпетентност


Има една основна максима– не оставяй езика да изпревари мисълта.

Започвам така, защото това е в основата на интелигентния и нормален начин на общуване. За съжаление, в последно време от телевизионния екран се мъчат да ни убедят в противното.

Първо (с)махнатият "професор" отрече да е наричал народа „шибан”, после реши, че ще адресира шибаното си изказване към шибаните „анонимни” археолози, накрая се извини на един от „анонимните”. Казвам накрая, но това не е края на историята. Все още бруленият министър не си е подал оставката, но това е неизбежно, просто ще го жертват заедно с топ икономиста в момент на силна обществена нетърпимост. Което в моите очи показва силно изразена политическа незрялост, водеща ни до нова национална катастрофа. Но както и да е, не това е темата по която започнах да пиша.

Изказването, което ме накара да натискам по клавишите е:

Опаа, пак езика изпреварва мисълта, а това води след себе си множество неприятности. Като например, с какво сравняват ДНК? Как с какво? С Y хромозомите, открити в Бейрут например?! Преди две години С. Паси си направи ДНК тест. Според резултата, рода му произлиза от северна Африка. Изследването беше направено по проекта на IBM и National Geographic наречен Genographic project.
 
Проекта представлява събиране на ДНК, както на живи, така и на отдавна починали хора. От къде може да се събере ДНК? Ами на живите практически от всякъде, въпросът е от къде взимат ДНК на мъртвите? А отговорът е от зъбите, но само ако са добре запазени!
За две седмици -шибания- стана символ на висша форма на некомпетентност и безпардонна арогантност. Как може да се представяш за учен и да питаш „с какво точно да го сравнят”, вместо с- „не знам дали пробите са достатъчно добре запазени, за да получим реален резултат от ДНК анализа”. С две думи дилетант-и като министър и като историк, да не говорим като политик (личи си партийното изначалие).

Всичко това нямаше да го коментирам, ако не бях гледал филма, посветен на проекта Генографик. Ако не сте го гледали горещо ви го препоръчвам – там няма да срещнете шибаняци.


5 коментара:

  1. Емо,много хора не правят разлика между това да знаеш нещо и да знаеш ЗА нещо:)
    Помниш какво какво казал Гладстон, (за цялостните хора,дето го пуснах скоро)
    "Богатите ще се правят на учени и ще направят куп поразии"-ето ти жив и едър пример :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, Гладстон е много прав. А иначе така се прави история. Аз познавам 3 души, които притежават "косъм" от брадата на Мохамед :)

    ОтговорИзтриване
  3. Съгласна съм напълно с Кръстю:) Да знаеш нещо си и да знаеш ЗА него, са различни неща. Ами, не си ли спомняш, Емо, че когато го назначаваше ББ, каза, че защото му е приятел го слага на този пост и няма да се откаже от него при никакви обстоятелства?!?!

    ОтговорИзтриване
  4. @Емо,
    Ако можеха само да осъзнаят колко са далеч от истинската политика нашите "избранници".
    Не само че не знаят, ами и не знаят ЗА!!!

    @Zvetanka Shahanska,

    В България всичко е на база:
    "Да го вземем, щото е приятел, нищо, че не може, ще се научи"
    Ама докато се научат и разберат какво се случва идват избори и хайде следващите и така до края на света...(както се пееше в саундтрака към "На всеки километър").

    ОтговорИзтриване
  5. Zvetanka Shahanska, (ш)еФа е единак :) ще ги ритне без да му мигне окото, но когато има изгода. За това сме на това дередже (20 години)- търси се пост за човека, а не човек за поста ;)

    VGM,по мое скромно мнение политика у нас няма от много години (с някой малки изключения).

    ОтговорИзтриване