неделя, 3 октомври 2010 г.

Авторитет?

 
Случвало ли ви се е да коментирате този или онзи политик, спортист, актьор по повод на някоя изцепка? Ако отговорът е - да, това означава, че сте комуникативен човек търсещ баланс в нарушените норми на общуване.
Обикновено хората отдават по-голямо значение на думите на политици, религиозни функционери и обществени деятели, не защото са уникални, а защото оказват пряко влияние върху животът им.
Управлението на едно общество е нелека задача, и е свързано със сериозна подготовка от страна на същите онези, които вие усилено коментирате. Увеличаването на коментарите означава, че подготвеността на управляващите липсва или не е достатъчна, за да излъчи доверие.
В резултат на горното в очите на коментиращия ореола или харизмата на управляващия изчезва. Авторитетът, породен с обещание за обществена справедливост, безвъзвратно отива в историята на неуспешните проекти.
Сигурно ще прозвучи много цинично, ако кажа, че филма „Хубава Жена” е просто филм, а тези от магистралата, рано или късно пак отиват там.
Управлението на Герб срина тотално икономиката, задълбочи финансовата криза и я превърна в социална. Ако трябва да опиша накратко едногодишното управление то е – национална катастрофа.
В началото премиера каза, че има дълга скамейка с резерви и сигурно е прав, но те все пак си остават резерви, защото не са титуляри. Способните играчи в неговия отбор се броят на пръстите на едната ми ръка (до средния) и това показва само до къде можем да стигнем с подобно управление – до никъде!
Опитите на правителството да намали социалното напрежение с популистки оставки карат мнозина да мислят, че целта на управлението е да надмине масрафа на предходното.
Още преди година писах, че ако новата власт не се справи с битовата и организирана престъпност ще повторят модела Станишев, при това в много по-лош вариант.
 Няма да се впускам в подробности, нито ще илюстрирам с примери. Това, което искам да кажа е, че каквито и рокади да направи премиера в кабинета те няма да възстановят народното доверие. Просто авторитет липсва. Има само празни обещания и самозалъгване за тяхно изпълнение.
От тази гледна точка това управление е опорочено. Ако имаше алтернатива, то тогава хората щяха да я посочат, като един последен опит преди тоталното разпадане на държавата, но такава все още няма.
Неслучайно президента прави партия. Той знае, че момента за смяна на караула наближава и не крие мерака си да поеме контрола. Уви! Той не е алтернатива! Той е просто пазител на парите на бившата номенклатура.
И ето възниква въпросът, ще съумее ли обществото да сформира политическа сила, която да го представлява адекватно и защитава неговите интереси, без в нея да участват бивши кадри на ДС, комсомола или компрометирани политически и икономически проекти?
Колкото и странно да звучи най-недоволни от сегашното управление са младите, онази активна част от населението, която си плаща данъците. Много от тях вече напускат страната, а голяма част нямат никакво намерение да се реализират у нас.
Тук някой може да каже, че избързвам с поражението на управляващата партия, но то е неизменно. Невъзможността за справяне с вътрешните проблеми, прави всяка политическа сила безперспективна.
И така да обобщя, авторитети бяха политиците, журналистите, спортистите. Абе въобще всеки, който се е докопал до някаква трибуна и ни залива от нея с парфюмирана помия. Парфюмирана ли казах? Или авторитети споменах? Опа, за мен няма авторитети! Има обещано и свършено, другото е бълвоч. Ореола на авторитета изчезна с комунизма - поне в моите очи.

9 коментара:

  1. Това в момента най лошото,че няма алтернатива
    и г.Борисов го знае и затова все плаши народа
    с тройната коалиция.Спомням си,че имаше една идея за експертно правителство от ЕС.Може би това е
    алтернативата.

    ОтговорИзтриване
  2. Tonino, прав си-май това е бъдещото.

    ОтговорИзтриване
  3. И в крайна сметка Емо, кога си се чувствал добре и щастлив по време на кое правителство?!?,изминалите 8 години като гледам-не цъфнахме и не вързахме:)0

    ОтговорИзтриване
  4. При СДС, но го обвързвам с голяма доза емоционален заряд, надежда и ...разочарование.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето и днес - Курумбашев в Часът на Нова посочва че в момента най - демократичната партия била БСП :)0

    ОтговорИзтриване
  6. :)))Вал,,до колкото помня,преди П.Курумбашев беше голям фен на синята идея,ама никога не е късно да смениш убежденията си..

    ОтговорИзтриване
  7. Вал, БСП са кариеристка партия, но им липсва свежа кръв :)

    ОтговорИзтриване
  8. Силве, както и да го погледнем той е прозорлив човек ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Емо,яките снимки се изкопават от фотосайтовете на Tumblr.com :)
    http://afuckaday.tumblr.com/
    http://americanshaft.tumblr.com/

    ОтговорИзтриване