събота, 23 октомври 2010 г.

БДС – Лъжливото овчарче


По-много причини не вярвам на „новата” власт. Една от тях се нарича „Стара планина”. Фокуса на общественото внимание последните дни е насочен в онези 0,1%-0,25% соя, които ще се допускат в продуктите по стандарта. И тъй като липсва държавна лаборатория, която да изследва количествено пробите на месните продукти, логично възниква въпроса, как така държавата въвежда стандарт без да има възможност да осъществява съответния контрол!? 
 
След скандала с лицензите, тази седмица земеделския министър намери отговор на горния въпрос – асоциацията на месопреработвателните ще оборудва лаборатория, а държавата ще я контролира. Всеки би казал, че това е едно справедливо решение, ако то бъде изпълнено като хората, но в мен се събуждат определени съмнения.

Освен, че ще дадат пари за лабораторията, от асоциацията ще трябва да плащат и заплати на служителите в нея. Това според мен автоматично означава едно - „стандартът” няма да бъде реално контролиран от държавата! Както всички знаем, който плаща-поръчва музиката.

 Герб пледира преди година, че ще наложи „нов морал” в политиката и управлението на държавата. Лично аз предлагам новият морал да бъде наречен „Лъжливото овчарче” и да бъде включен като стандарт в БДС –за следващите „морални” управленци.

9 коментара:

  1. Емо, това правителство вече толкова се "оплете" в невъзможността да се справи, че се чудя :а сега, накъде?

    ОтговорИзтриване
  2. Твърде възможно е,утре властимащите да кажат нещо друго за "Стара планина",всеки ден техните намерения и решения са предпоследни:)

    ОтговорИзтриване
  3. Емо, точно тези стандарти няма как да бъдат реално контролирани от държавата, защото не са БДС. Това са само утвърдени стандарти, твърде далеч от БДС и свързаните с това органи, задължения и отговорности. Т.е. някакви препоръчителни измишльотини за собствен престиж на производителите и най-вече за да изцедят посредством кръглото етикетче още някое левче от потребителите.
    Не може да се контролира нещо, което е само пожелателно за спазване и да се налагат санкции за това. Поредният управленски прах в очите на хората ...

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, както винаги си много дипломатична :), и много права.

    Силве,
    Утре ще измислят стандарт "Родопи", въпроса е времето да минава ;)

    Точка,
    Съгласен съм, че това не е БДС-във вида от преди 20 годни, но е все пак е държавен стандарт - при това Български, с другото съм напълно съгласен.

    ОтговорИзтриване
  5. Емо, грешиш - не е ДЪРЖАВЕН стандарт, само утвърден. От там тръгват всички недоразумения.

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурно имаш право. Просто за мен утвърден е производно на държавен, защото не го утвърждава някое частно юридическо лице.

    ОтговорИзтриване
  7. Държавният (БДС) минава през Института за стандартизация и е задължителен за спазване.
    Утвърденият е препоръчителен, не минава от там, няма органи и процедури за контрол - т.е. незадължително (уж) го спазват производителите, желаещи да продават качествени стоки.

    ОтговорИзтриване
  8. В крайна сметка, хората, които са готови да плащат за продукти "Стара планина" като разберат, че всичко е измама, ще спрат да купуват "стандартизираните" кайми и колбаси и този бранд на стандартизиралите се производители ще фалира. Сами си вкарват автогол. Вместо да направят нещо наистина качествено, на което хората да имат доверие и за което да плащат, почнаха пак с глупостите - соя, пък лаборатория под тяхна опека...

    ОтговорИзтриване
  9. myhappypond,

    И аз така мисля, ако един производител спечели доверието на хората, той за кратко време ще стане лидер на пазара.

    ОтговорИзтриване