сряда, 8 декември 2010 г.

:FW information


Точно имах малко свободно време и докато цъках из нета се чудех коя тема да подхвана. Случайно попаднах на поста - От днес приемам, че ме подслушват  и реших да споделя моето мнение по въпроса. А то е – информацията е всичко!

Ще напомня, ако сте забравили как Онансис става милионер – като служител в телефонна компания. Но да оставим човека, нас ни вълнува настоящето, и така:

1.      Всеки може да бъде подслушван и следен-без да е извършил престъпление. Не е необходимо разрешение от съда за СРС, някой организации го правят без разрешение!

2.      Няма как да разберете по външни признаци, че телефона ви се подслушва. Появата на странични шумове е признак единствено на лоша връзка и нищо повече. От зората на дигиталните рекордери, записа е без каквито и да е смущения по време на разговор. Всеки подобен софтуер има безплатно гражданско приложение, което можете да използвате за собствени нужди, в рамките на вашите разговори.

3.      Следенето на трафични данни също не е нещо ново и спасение няма.

4.      Заблудата,че може да се скриете зад прокси, е просто едно временно успокоение, но както знаете безплатен обяд няма. Ползването на ТОР и др. подобни програми, може да доведе до извличането на цялата информация от вашия компютър, именно чрез софтуера зад които се криете.

5.      Скайп също се следи, за това е забранен в обекти поддържащи висока степен на сигурност.

6.      Не мислете, че могат да подслушват всички - нямат такъв ресурс, но това не означава, че не могат да ви записват и прослушат в последствие.

7.      Не мислете, че не могат да ви подслушват, защото няма какво да криете (виж т.1, 5 и 8).

8.      Подслушването може да е активно – спрямо вашата персона, или частично, в следствие на контакта ви с активно подслушвана трета страна (роднина, приятел, партньор и др.)

9.      Не мислете, че само една служба подслушва, могат го военните (бюджета им за тази година е около 22 млн. лв.), чужди служби, доставчиците на интернет и телефония, както и частни организации, на които се плаща за това.

10.  До скоро смятах за мит възможността да се подслушват разговори чрез телефонният ви апарат, когато е на стендбай-не е мит.

11.  Може са се следи от къде минавате ежедневно, като телефона ви описва маршрута с точност до няколко метра.

12.  Когато използвате кредитни карти, оставяте информация какво точно пазарувате и от къде – още едно удобство при набирането на информация за вашата  личност.

13.  Много лизингови компании не споменават, но слагат без ваше знание Джи Пи Ес устройства, за да открият колата в случай на кражба – знае се къде сте били.

14.  Камерите за видео наблюдение притежават софтуер, чрез който могат да разпознаят номера на вашия автомобил и да проследят маршрута ви, когато преминавате покрай тях.

15.  Цифровите провайдери на телевизия също събират трафични данни за вас – какво и колко гледате. Тази информация за момента се продава ангро, а парите идват от рекламните агенции (но не знам кога софтуера ще позволи изготвянето на индивидуални профили).

16.  Скритите камери се набавят изключително лесно и евтино, което означава, че са достъпни за всички хора.

17.  Не бива да се забравя и старомодния начин за събиране на лична информация. Все още, в почти всеки блок има по един доносник. Обикновено той е много добронамерен и любопитен. Когато и където е необходимо той описва, каква преса четете, колко пъти си хвърляте боклука, с кого дружите, шумни ли сте, потайни и т.н.

18.  Събирането на биометрични данни е може би следващата по-висша форма на контрол, оправдана с антитерористични превенции.

19.  Гугъл – няма смисъл да коментирам.

В случай, че сте много любопитни, е възможно да разберете, дали сте оперативно интересни, т.е. дали ви слухтят. Тя може да бъде положителна или отрицателна, но никога не се осланяйте 100% на втората вероятност (виж т.9). Ако си спомняте, съвсем наскоро излезе информация за заплаха срещу премиера. Тя беше подадена от чужди разузнавателни служби, и много хора се запитаха какво правят нашите, че не са прихванали заплахата. Отговора на този въпрос е следния, когато родните служби не могат или не искат да получат официално разрешение от съда за следене на определен гражданин в страната, те ползват услугите на чужди служби. Връщат услугата по идентичен начин, но вече имат достоверна информация, която могат да използват в съда и я получават без разрешение от съда или теч от системата на родните служби!

Технологиите стават все по-достъпни за множество хора, и като цяло събирането на информация става втора природа за всички що годе технически грамотни. Блогерите не правят изключение. Те също събират информация кой, как и защо посещава техните сайтове и като цяло могат да споделят интересни факти. Някой го правят открито, други не.

Заблуда е, че единствено у нас неконтролирано се събират лични данни. Това е световна практика. И вие не знаете кои служби (родни или чужди)- каква информация и интерес имат към вас. Но бъдете сигурни, че имат повече информация за вас, от колкото са притежавали за вашите родители. Другата заблуда с която живеят хората е, че държавата спи. Това не е вярно! Службите работят, имат информация, но не могат да я ползват, защото често има политически чадъри, навеси, че и покриви върху голяма част от разследваните.

На фона на горното, основния въпрос е, може ли да се скриете от своето дигитално АЗ? А отговора е – НЕ! Единственият начин да бъдете невидими за света Оруел, е да изоставите инструментите на прогреса. Или да внимавате какво говорите, защото извадено от контекста на личните отношения, то може да бъде използвано срещу вас. Но това ли е решението? Нали искахме демокрация, права, свободи - гласност? Да, искахме, преди нас и други са искали, а след нас ще продължат да искат, просто защото демокрацията е утопия за масите, а следенето е втората най-древна професия.

Причината да сложа този пост е ареста на лекарите (без да коментирам причината) от Горна Оряховица и изземването на телефоните им (май без заповед за обиск) въз основа на СРС. Вследствие на което възникват редица въпроси-защо са били подслушвани? Имало ли е разрешение от компетентния съд? Колко хора се подслушват по сходен начин? Кой и на какво ниво разполага с усвоената информация? Кои служби имат достъп до нея? Възможно ли е да бъде използвана за користни цели?

Лично за мен отговорите са ясни, но смятам за редно държавата да осветли веднъж за винаги този процес на информационна ре-комунизация, предвид претенциите за прозрачност в управлението. До като това не стане, над  въпросните служби ще тегне съмнението за корупционна симбиоза между държавата / мафията, и причината е само една – няма заловени и осъдени знакови престъпници!

Започнах с това, че информацията е всичко. За това не бива да се учудвате, защо у нас нищо не се променя. Просто информацията  все още в ръцете на тези, които са разполагали с нея и преди 20 години. За това прехода е опорочен – старите слушалки пак са с едни гърди напред и контролират всички сфери на обществения и икономически живот в страната, естествено аванса е осребрен, но в тяхна (швейцарска) полза.

И ако всичко това ви дразни, помнете: който и да бъде на власт ще иска да знае всичко за вас!

 

6 коментара:

  1. Аз не се противопоставям на подобни методи.Няма и как да бъде по-различно.Всичко е свързано с ред.

    ОтговорИзтриване
  2. :)Aз... ред до сега не съм видял.

    ОтговорИзтриване
  3. Емо,много е гадно да бъде човек под наблюдение,ежедневно го изпитвам той като моите близки работят в една с-ма,в която това е ежедневие и винаги се съобразявам какво говоря,скоро ми преинсталираха и служебния комп- и от скайпа ми излезе старото хистори,при все ,че бях,трила,трила и трила....нямам думи...

    ОтговорИзтриване
  4. Едва ли някой още се залъгва, че тези неща се правят за наше добро. Има няколко начина да се реагира, естествено, но на хората не им се занимава, да не говорим, че повечето са дотолкова заблудени, че или не виждат друг начин, или направо им харесва. Все пак - информацията е най - ефективния начин на контрол.И изобщо - това не ме учудва, но определено ме дразни!

    ОтговорИзтриване
  5. RИстината е че всеки може да следи всеки !
    Пазарът е залят с шпионска техника ...
    http://spytech.bg/index/index/show/wanted/#topmenu

    ОтговорИзтриване
  6. Силве,
    от "накликаното' нищо не се губи :) онзи ден ми се счупи диска, а софта се беше скапал, но информацията се запази ;)

    Алиса,
    дразненето е проблем, малък, но съществуващ. Подсещаш ме за една тема, по кято искам да пиша :)
    Вал,
    Китай заля света с записващи устройства, но технологията се променя и това неминуемо ще се отрази върху социалните и работни контакти.

    ОтговорИзтриване