петък, 14 януари 2011 г.

Преди година съм мислил така...

5 януари 2010, вторник


Ще се подслушваме, изслушваме или само ще броим криминалната статистика?

Задаваме си въпроса какво налага да бъде променен ЗЕС? Отговора е: нищо! Нищо няма да се промени по отношение на престъпността, дори и да подслушват цялото население, докато не се реши проблема със съдебната и досъдебната власт. Или ако си припомним, малко по-назад във времето някой беше казал „ние ги хващаме-те ги пускат”. Ами дръжте ги! Защо ги пускате? Нали сега цялата власт е в ръце ви?
Да, ама не, дори да се подмени целя наличен съдебен и следствен състав проблема с „те ги пускат” ще остане. На въпроса защо? Отговорът е, защото липсва политическа воля! Чета новините и се чудя до къде ще стигне наглостта на престъпниците и нехайството на държавата? Нямам намерение да коментирам поредното престъпление, само размишлявам на глас - какво липсва, за да се изкорени престъпността? Политическа воля?
Герб декларира предизборно, че „знае кои са” тарторите на организираната престъпност и остави впечатлението в избирателите, че ще се справи приоритетно с тях. За голямо съжаление това не се случва. Нещо повече престъпленията стават все по-нагли и безпардонни. Като причина за това, можем да посочим неспособността на държавата да се справи с корупцията. Продължаващата вече десетилетия симбиоза между престъпността и държавния апарат ще бъде основен проблем за управляващите, измерим като последствия единствено с икономическата криза.
За обикновения човек остава въпроса за какво се налага да бъде следен и подслушван при положение, че престъпността не декларира своите намерения по телефона или скайп? Тя (престъпността) не тече по жицата или ефира, а свободно и безпрепятствено извършва своите дела на улицата! Впечатлението, с което остава повечето потребители на съвременните комуникационни технологии е, че държавата желае единствено да клюкарства по време на разговорите или чат сесиите им. И дори това да не е така, хората ще продължат да живеят с това впечатление поради една единствена причина, че в резултата от борбата срещу престъпността все още водят бандитите.
Последното внася още едно притеснение в повечето граждани – кой ще следи трафичните им данни и има ли той дори теоретична възможност да търгува (какъв ще бъде по-следващия контрол) с тях? Тук искам да напомня, че наскоро в интернет се появи цял доклад на службите, а какво да кажем за някакви си разпечатки?!? Копи/пейст и хайде на пързалката.
По принцип доверието се гради бавно и бързо се руши. Парламентарното мнозинство трябва много да внимава да не изгуби гласуваното му доверие, защото това ще стане неусетно, особено ако не бъдат взети адекватни мерки срещу престъпността и не се отменят гласуваните промени в ЗЕС за намесата в трафичните данни на гражданите.

3 коментара:

 1. Алооуу ?
  Вдигнали са ви колата!
  http://apps.facebook.com/jokes-with-friends/all-jokes.php

  ОтговорИзтриване
 2. :)Вал ще ме накараш да си направя профил

  ОтговорИзтриване
 3. Емо, той и духът на закона е такъв (дух и закон- поредната медийна тъпотия)
  Да не цитирам, всеки може да направи справка - ако влезе в дома ти крадец и ти предприемеш по-яки мерки спрямо него, за кого какви ще бъдат последствията?!
  А иначе лаладжиите непрекъснато плямпат, че частната собственост била свещенна и прочие :)

  ОтговорИзтриване