петък, 19 август 2011 г.

Телефони


 Вчера на връщане от работа минах покрай няколко магазина. Единия беше за мобилни телефони. От известно време искам да си сменя телефона, че ми дава ядове, а ми омръзна да го преинсталирам. Явно има вирус или нещо подобно. Сам променя датата, часа и получавам едни и същи мейли.
Разгледах магазина, но нищо не ме заинтригува. Имаше предимно промоционални модели на ниска цена, но при двугодишен договор с оператора. Този номер вече съм го играл и определено не искам телефон на изплащане за две години. Момичето зад щанда учтиво ми подаде една брошура и аз се прибрах в къщи.
По принцип брошурите не ги гледам, но този път си направих труда. Един красив телефон Нокия С7 ми направи впечатление и събуди един позабравен спомен. Преди две години имаше сходен модел, който се наричаше Е71 и имаше клавиатура.
Спомена ми е свързан с това, че тогава бях убеден, че Нокия само би спечелила, ако вместо клавиатура сложат тъч скрин. Сигурно съдбата на Нокия тогава щеше да бъде различна, а акциите нямаше да се сринат толкова много.
Реших да сравня двата модела, за да отчета напредъка на компанията, но за мое най-голямо учудване те не бяха съществени. Вярно процесора е 680 МНz, има 3МР повече от предходния модел, туитер и фейсбук клиент, но това не отличава телефона значително от предходните. Просто той е поредният, при това на същата цена.
Лично аз ползвам WM и смея да твърдя, че независимо какви екстри ви предлага един или друг производител, качествата на смартфоните, които се предлагат на пазара не се различават значително.
Има фенове на Андроид, WM, Линукс, Symbian и т.н. и всеки от тях ще ви каже, че системата, която използва е най-добрата. Ако спорите, ще ви пусне линк в мрежата, за да докаже твърдението си. Може за определени неща да има право, но ще сгреши само в едно, концепцията е една и съща.
Пиша толкова обстоятелствено, не защото горното не е понятно за пристрастените към новите технологии, а за да споделя своя опит с телефоните.
Когато си купих сегашния телефон той беше най-новото, което можех да си позволя. Хареса ми големия екран, възможността да качвам програми и апликации. Естествено WIfi опцията най-много ме впечатли. Това беше преди 2 години.
Днес, мобилния интернет е на много по-достъпна цена и практически мога да браузвам, без особено безпокойство за цената която бих платил. Приложенията са повече от колкото мога да прегледам. Устройствата непрекъснато се променят, появяват се нови модели, но според мен конкуренцията се свежда до няколко ключови за всяка марка услуги, а самите апарати носят сходни технически характеристики.
Тъй като не можех да си позволя да имам едновременно няколко телефона под Уиндолс, Андроид и още нещо, реших, да прочета какво може моят. И бях приятно изненадан, когато открих, че мога да му инсталирам всичко без операционната система на Епъл.
Трябваше ми един месец четене, докато придобия куража да „хакна“ телефона. Операцията по принцип не е сложна, ако се спазват коректно указанията на разработчиците. Колкото повече експериментирах, толкова повече се радвах на черния корпус, който безплатно ми отваряше света за различните операционни системи. Това беше до началото на тази година.
Наскоро се появи 7-та на Уиндолс. На гилдията хакери им бяха необходими около 3 месеца, за да предложат безплатния вариант. Пробвах го, но въпреки, че беше страхотен и много интуитивен го изтрих. Причината? Всичко се синхронизира през уеб базиран мейл.
Така работи 7-та, Андроид, Блекбери, за Епъл и трафичните данни, които от компанията събират доста се изписа. Всъщност, колкото по-евтини и популярни стават смартфоните, толкова повече става информацията, която компаниите и софтуерните разработчици събират от потребителите.
Всичко това има една единствена цел, да продават информацията на маркетинговите компании, те от своя страна на производителите на стоки и услуги. Казано с други думи- вие вече нямате лични тайни. Всяко приложение знае къде сте били физически и онлайн, с кого и колко говорите, кои са вашите приятели, любимите ви места и още много друга информация.
Ако може да живеете с горното, то тогава телефоните ви откриват един нов свят. Свят на 4Square, мобилен скайп, фейсбук, туитер, игри, полезни приложения, мобилен офис и какво ли още не.
Наскоро прочетох, че WP8 ще бъде безплатно приложение, което всеки (с подходящ телефон) ще може да си качи безплатно. Само, че безплатен обяд няма! Явно борбата между компаниите не се води само в магазина за да ви пробутат едно и също устройство с различно лого. Войната е за трафичните данни, а този който има най-много от тях, ще спечели най-много.
Естествено, безплатната операционна система ще остави „хакрите“ без клиенти, но какво пък? Cвета на комуникациите се променя, а с него и ние. Сетих се отново за онази Нокия и мъката наречена Симбиан. Мисля, че тя вече ми е фаворит заради два показателя – цена и спокойствие. 

6 коментара:

  1. Полезна информация! Приятен уикенд, Емо!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Поради причините, които посочваш едната ми нокия е с екстра „фенерче“, а другата има и „FM радио“. Нямаше вече само с фенерчета...
    Не е далеч деня, когато всичко ще се събере в някакво устройство подобно на смартфона, но дотогава предпочитам да имам отделно лаптоп, отделно фотоапарат, отделно камера, пък и фенерчето върши чудесна работа. Жалко, че няма лаптопи с фенерчета :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Zvetanka, приятен уикенд и на теб :)

    Славунчо, знаеш ли, че последното поколение фотоапарати са с GPS :)), да се чудиш за какво им е :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм с Андроид2.1 и страшно доволен :)Заради безплатния нет :)
    http://www.globul.bg/bg/promotion.html?id=3243

    ОтговорИзтриване
  5. Аааа, не се чудя. Преди години бе популярен цинизмът: „Проверката е най-висш израз на доверие!“.
    Сега като че ли добива нов смисъл...

    ОтговорИзтриване
  6. Вал, наистина предимствата са големи.

    Славунчо, нищо ново под слънцето ;)

    ОтговорИзтриване