сряда, 31 август 2011 г.

Последни впечатления


Някъде през февруари, започнах да описвам първите си опити в градинарството. Циклично пусках снимков материал през различните етапи на растежа на посадените култури. С този пост завършвам цикъла със следната констатация. На балкона не става! Няма място, а усилията не си заслужават, ако гледаме количественият резултат. В смисъл, че събраното от мен, е достатъчно само за една порция фасул и една салата. Но не това е главното. Още в самото начало казах, че неочаквам да се изхраня от балкона. Целта ми беше друга, да разбера какъв ресурс е необходим за добиването на един домат. Ще го кажа така, цената за закупуване на семена е 5 лв., използваната вода - 500л., готовия продукт - 0,200 кг. При цена на водата от 1,72 (пиша по памет) излиза, че съм вложил  около 0,86 лв. за да добия 100 чери домата. Цената на един домат при това положение е под 0,001 лв. Няма да правя пазарни и икономически анализи. Килото чери домати би ми струвало 4,30 лв.  Това е цената на истинския вкус. Сигурно хората, които гледат нормални домати в градината ще посочат друга цена за истинския вкус, но както в началото казах, аз направих експеримент на балкона, и това е резултата от него.



ПП Чакам чушките. 

19 коментара:

  1. Емо, доматите изглеждат чудесно :)
    Сигурно си е струвала емоцията!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, вкуса е ключов за мен в случая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тц, тц, тц! Те като ония, дето едно време ги деляха за износ. :D Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Не се подлъгвай, започвам да снимам по-добре :))

    ОтговорИзтриване
  5. Споделям изводите. Съжалявам, че само обещах, а неприложих снимки на моите приращения :(.
    При мен доматите ги разделих на три. Едните на балкона в земя купена за случая, другите в тенекии на двора с обикновена земя и оборска тор, а за третите - стана случайно. Имах останал разсад - най-мижавите стръкчета, които хвълих на двора. След няколко дни видях, че са се хванали. Оттогава не им правя нищо. Дори не ги поливам. Все пак от тях станаха най-хубавите домати :)))
    С другите растения също не се получи в саксии. Пъпешите цъфтяха и не вързаха, краставиците вързаха, но не можаха да пораснат, същото стана и с дините... Есента трябва да хващам лопатата, за да мога напролет да продължа с експериментите.

    Направих хляба. Чудесен е. Нищо общо с това, което купуваме. Май ще мина само на такъв :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз мисля напролет да засадя чери дърво, прочетох, че е по производително :)

    А за хляба, много се радвам, че ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  7. :D Тоя Славунчо ме уби! Те дините и пъпешите в затворени дворове не щат да растат, той в саксия ще ги гледа. На тях им трябва простор. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Емо,чудесна реколта,поздравления:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Очакваното се случи :)Оранжерийните продукти не са подходящи за тераса :)За тераса - само люти чушлета и зелени подправки като босилек и др. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Така е Вал, догодина опитите продължават :)

    ОтговорИзтриване
  11. Емо,ама ти трябва освен балкон и градинка,дано да си намериш някъде подходящо местенце -"къщичка с дворче"за да посееш и дините:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Силве, имам дворче, но не съм го посещавал от 15 години. А, като се замисля, може и да нямам вече:)) демек да е на някой друг.

    ОтговорИзтриване
  13. Ееее, браво! Ние вече берем чушките от балкона :D

    ОтговорИзтриване
  14. Аз направих грешка, и сложих семената навън, още през март, ако ги бях изнесъл по-късно сигурно щях да имам и аз чушки :) Нищо, догодина продължавам :))

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересен експеримент, Емо!Доматчетата изглеждат много хубави, не разбрах на вкус как са:)

    ОтговорИзтриване
  16. По-добри от тези в магазина, определено :)

    ОтговорИзтриване