събота, 20 август 2011 г.

Jared Diamond и света през 2210


Ако се чудите на къде е тръгнал света, то филма излъчен по NG (по мое скромно мнение) е един добър опит в тази насока. Не го открих дублиран на български, но мисля, че филма е достатъчно образен и достъпен, дори и за хора, които не са на ти с английския.

Дали консуматорското общество ще доведе цивилизацията до гибел? Дали хората ще се поучат от упадъка и изчезването на големите цивилизации живели преди нас? Колко струва доминацията, глаобализацията и военните конфликти? Можем ли да спрем ерозията и глобалното затопляне? Много въпроси, чиито отговор ни е неизвестен cа поставени в филма. Рекламирам го, защото той се доближава най-много до мойте възприятия за света. Проблемите са систематизирано поднесени и обхващат голяма гама от притесненията на социално ангажираните членове на обществото.

Това, което аз лично намирам като минус е фокуса върху последните 5000 години. Разбирам, че всъщност няма как по друг начин да бъде пресъздадено бъдещето, освен чрез анализ на известната ни от писмените източници най-близка история. Може би, скоро ще се опитам да предложа своето виждане за бъдещето, изкривено през призмата на еволюцията, позната ни през последните 250 млн. години, но до тогава ви пожелавам приятно гледане.



4 коментара: