неделя, 4 декември 2011 г.

„По жицата“

Последната седмица, както и предишните, премина под знака на протестите в Египет, Сирия и останалите конфликтни места по света. У нас също се проведоха протести, за които не смятам да отварям дума. Ако има събитие, за което хората по света са единодушни в мнението си, то това е скандала последвал разкритието, че софтуера на фирма Carrier IQ – дава възможност на компанията да следи всичко което правите на вашия телефон, и е инсталиран без знанието на потребителите, а последните не могат да изключат или деинсталират приложението. Засегнати са потребителите на Андроид и IPhone. Ако Оруел беше жив щеше да каже, аз нали ви казах!

До момента е ясно, че с изключение на един оператор от софтуера са се възползвали повечето фирми доставчици на телефонни услуги и безжичен интернет в САЩ. Програмата знае какво търсите преди сесията ви да стигне до Гугъл, знае всяко ваше действие, дори когато играете офлайн. В последствие изпраща данните пакетно до сървъра. Всички ваши пароли и ценна информация стават достояние на фирмата преди да влезнете в криптирана връзка със съответния сайт. Софтуера е причина за увеличени сметки за интернет, загряване на телефона и източване на батерията. Трафичните данни на потребителите, обажданията и цялата информация съхранявана в телефоните им става достояние на сървърите на Carrier IQ, без потребителите имат ни най-малка идея за това.

Снимки- Carrier IQ

Не е ясно, защо самите телефонни компании не съхраняват данните, а позволяват на трета страна да ги записва и използва. Няма отгвор на въпроса, какво получава Carrier IQ  срещу това. До този момент няма данни, дали българските оператори използват приложението или подобен на него продукт, но лично аз смятам, че прихода от анализа на трафичните данни е прекалено апетитен, както за операторите, така и за службите за сигурност.  

Скандала определено ще промени начина по който телефонните компании използват 90;рафичните данни на клиентите, а най-вероятно ще доведе до спад в продажбите на споменатите операционнни системи. За хората използващи Андроид мога да предложа диагностичен софтуер, чрез който да проверят дали имат инсталирано приложение.

Подобни системи има за всички видове телефони, компютри и операционни системи. Важно е хората да са запознати, за да знаят дали да споделят нещо в нета, на телфона или не. И дали то е на сигурно място в устройствата. Това, което мога да кажа е, че най-сигурния начин да намалите достъпа до чувствителна информацията за вас, е като не я държите на устройства с достъп до интернет.  

5 коментара:

  1. :)"Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама " Дж. Оруел
    ---
    "Тя тази главичка рамене няма, баби" (една баба на внучката си)

    ОтговорИзтриване
  2. Оо,Eмо,благодаря . Ще тествам софтуера още сега :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстю, Оруел е бил много прозорлив човек.
    Това за кето пиша, е само едната страна на медала. Има още много прилжения, за коитo дори не подозираме, че съществуват:)Next up. Знаеш ли колко струва един Хамър? около 80 000 долара. Софтуера в него за събиране на трафични данни е 200 000, а едно РПГ 400 долара :))

    Вал, при мен не открих, но знае ли човек какво купува в днешно време :)))

    ОтговорИзтриване
  4. :)И аз тествах и при мен не открих....,но пък едва ли ще тръгна да се кандидатирам за президент...:)))да следят каквото искат;)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не съм съгласен да получават лична инфрмация без моето съгласие :)

    ОтговорИзтриване