четвъртък, 16 юли 2009 г.

Селянина с колелото дали не еволюира до гражданина с БМВ-то?

Популярния израз от близкото минало „селянина с колелото” придоби нова символика,в годините на прехода, чрез израза „гражданина с голфа”. Това за което пиша се нарича култура в отношенията, това е онзи междуличностен подход, за който в последствие квалифицираме другата страна, като притежаваща или лишена от първите 7 години възпитание.
Ако до преди 15 години израза селянина с колелото беше опит за обидна квалификация, то в днешни дни хората използващи колела могат да бъдат определени, като Софиянци избягващи задръстванията в центъра на града, еко активисти опазващи природата и хора търсещи икономия в транспортните си разходи.
В началото на демокрацията, много голяма популярност придоби модела голф на Фолксваген, поради ред причини. Без да се опитвам да обиждам някого, или да създавам лош имидж на колата, ще споделя с вас нарицателното на голф с регистрация извън София-диагноза! С напредването на демокрацията голфовете бяха заменен с популярни модели на по-реномирани марки автомобили, но усещането за диагноза остана.
В какво се изразява диагнозата?
- Минаване на червено;
- Безпричинно засичане на другите участници в движението;
- Неподаване на светлинни сигнали;
- Усилване на фолк-музиката до разпадане на превозното средство;
- Навлизане в насрещното движение или обратен завой на непозволено място.
Могат да се изброят и много други симптоми. Някой ще опонира, че няма участник в пътното движение без нарушения, независимо дали е санкциониран или не! Да това е така, но защо 80% от участниците на пътя не правят впечатление да имат симптоми?
Проблема е ясен, а решението му е да има сурови санкции, без право на обжалване.
Ако наистина желаем да върнем „селянина” при „колелото”, трябва да разберем, че културата в отношенията ни един спрямо друг, е мерило за цивилизоваността на нашето общество и пример за нашите деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар