вторник, 28 юли 2009 г.

PR на вятъра

Правиш го като вятъра, на където задуха натам се насочваш, че дори и с гребане му помагаш. За кого става въпрос? Ами за фрегатата „Тази сутрин” и в частност адмирал Бареков за неговата последна статия , в която открих опит за къс патетичен разказ с елемент на личностно митологизиране. Новинар №1 на БТВ, се е превърнал в бяло корабно платно, поело курса на силния западен вятър. Преразказ на житието Борисово е на път да стане бестселър, който БТВ най-вероятно ще продава чрез WS Teleshop, за да закрепи финансовото си положение, което в условията на криза никак не е розово.
Не желая да бъда погрешно разбран, но блога на Ники замяза на вестник „Работническо дело” поне в моите очи. Само преди месец, водещия на сутрешния блок истеряса с друга статия недоумяваща - защо Бойко го нарекъл „подлога” в деня на Евровота, което заприлича на частен спор, изнесен в публичното пространство. Защо? Ами защото така изглежда от страни, просто коментара на Бойко пристигна месец преди „официалното” назначение.
Повод за горните ми думи, не е толкова изненада или разочарование от Барековите писания, колкото посланието, което носят те:

1. Само големият може благородно да остави падналият си противник, без да го довърши, воден от яростен реваншизъм. Няма да има чистки и няма да има гонения и етническа нетолерантност.
2. Предимно млади партии, необременени с пороците на прехода, застават зад него – ГЕРБ, РЗС, Атака.
3. стилът на Бойко ще му даде възможности да търси и неочаквани съюзници. В лицето на ДПС напримерно.
4. Не се учудвайте. Управлението на ГЕРБ ще даде възможност на партията на Доган да мине през чистилището и сама да прочисти своите редици от безпринципни властолюбци. Бойко ще даде възможност на ДПС да погледне назад в корените си и да си припомни истината за своето начало.
5. Хоризонтите пред ГЕРБ стигат до 2011 година, когато Бойко ще държи своя първи голям изборен тест като висш държавник на местните и президентските избори.
6. Вече десет години той е пред нас. Доказа, че може като генерал и кмет. Доказа, че може и без мнозинство. Черен гологан не се губи. Неговото дълголетие като държавник обаче вече зависи единствено от нашето европейско развитие.


Изглежда Бареков, е гледал пред-последния пленум на БКП, докато е съчинявал горните редове. Но комунизма свърши и връщане назад няма! До сега, просто неуспешно се борим с последиците от него.
Хората искат нещо съвсем просто държавност за всички, а не нови постулати за любимия вожд-това е PR хвърлен на вятъра!
Няма да анализирам думите, подбудите и действията на автора, но вие сами разбирате, че твърденията на подобна пропагандно-прогнозна статия, звучат нелепо дори на посредствен драскач, като мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар