неделя, 2 август 2009 г.

Контрабанда ООД или държава EАД?


Повод за следващите редове са проведените в последно време акции на митническите служители в България срещу контрабандата и резултатите публикувани в медиите.

Преди всичко, трябва да знаем какво представлява този акт. Най-общо казано, това са всички онези дейности, които лишават държавата от такси и налози дължими при вноса им на територията на страната, нарушаване на интелектуалната собственост, марките и географските означения, промишлен дизайн, авторското право, патентите и регистрацията на патентните модели.

Всъщност контрабандата не се извършва с летящо килимче. Оказва се, че всички стоки минават по магистралите и пътищата на страната, като преди или след това пресичат граничните пунктове.

В Русе митничари разкриха контрабанда в размер на 1 милион лева от Турция към ЕС на стоки имитация на известни марки дрехи и парфюм, в автобус, като общо заловените стоки тежат 5 тона. Не възнамерявам да се спирам, върху конкретния случай, а върху принципа, който следва този вид престъпление .

Замислих се след като в един автобус може да бъде укрита 5 тона контрабандна стока, колко ли може да бъде побрана в един камион? Оказа се минимум 20 тона, ако умножим тонажа по стойността пред нас се открива един наистина проспериращ бизнес равняващ се на 4 милиона лева укрити единствено в едно транспортно средство! Ще кажете, че никой няма да натовари един камион, единствено с контрабандна стока, и това най-вероятно е вярно, защото риска да бъдат заловени накуп тези стоки, би лишил извършителя от доста голяма сума пари. Но 1 милион лева също е доста сериозна сума, факта, че тази стока е стигнала до гр. Русе, като преди това е автобуса е преминал през Българо - Турската граница, говори за липса на контрол или занижен такъв от страна на проверяващите органи. Разбира се в нашето съзнание, няма как да не премине и капчицата на съмнение за съпричастност от страна на отговорните държавни служители.

Бих желал да поздравя Българските митничари от гр. Русе за успеха има разкриването на това закононарушение, но същевременно си дадох сметка, че подобен бизнес не може да бъде премахнат лесно, той просто генерира крупни суми печалба. Замислих се какъв е размерът и обхвата на този вид нарушения и след известно ровене в мрежата установих, че разнообразието е неизброимо, от предмети притежаващи антична стойност, през всички индустриални и потребителски стоки до храните по пазарите. Според различни статистики пазара на контрабандни стоки у нас възлиза на повече от 1,5 млрд. лв. /годишно а колко ли е реалната цифра към момента и колко ще стане за напред?

Спомних си, че с този проблем се е заемало всяко едно правителство от началото на прехода, наемани бяха чужди експерти, създадени бяха всякакви структури, борещи този вид престъпления, но с много променлив успех. Изводът е, че този бизнес е по силен от държавата. Как може да бъде спрян? Ами като държавата стане по-силна от този бизнес.

Новото Българско правителство е изправено пред задълбочаваща се икономическа криза и постоянно намаляващи бюджетни приходи. В случай, че Борисов желае да закрепи своето управление, като увеличи преките приходи от мито и ДДС по вноса, трябва още в самото начало, да ограничи контрабандата и корупцията обхванали ниските етажи на митническата администрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар