събота, 15 август 2009 г.

Докато бием мухите комарите ще ни жилят

Всеки, който пише би споделил с вас, че живота го поставя в определени ситуации, които провокират онзи мисловен процес, каращ пръстите на ръката да натискат клавиатурата до момента, в който на екрана не се появи едно текстче. В последно време съм провокиран да споделя позицията си, но също толкова често нямам тази възможност, защото един друг вид ситуации прекъсват натискането на клавишите преди да се е появило текстчето. С това си действие, вторите ситуации убиват ентусиазма, породен от първите още в зародиш. С това обяснявам причината за появата долните редове и липсата на други.

Чета вестници и гледам телевизия

И разбирам, че новото Българско правителство се е заело сериозно да изобличава кирливите ризи на старото и това ме изпълва с надежда, че нещата ще си дойдат най-накрая по местата. Но както и преди съм казвал това с надеждата си е друга работа. Ще бутат барбекюто на Доган, уволниха шефа на гаража, асансьорите, ремонтите, хеликоптерите и т.н. С две думи Бате Бойко раздава справедливост навсякъде. Добре, но за момента го отнасят най-незащитимите държавни служители от средното управленско ниво на последното коалиционно правителство. За да не бъде квалифициран целия процес, като лов на червени вещици и за да се оправдаят очакванията на избирателите, би следвало да бъде ревизирано и управлението на останалите правителствата от прехода. Това обаче е никак не лека задача, защото зад приватизационните сделки на държавните предприятия стоят интереси, които могат много лесно да бъдат квалифицирани, най-малко като медийна сензация към днешна дата. За да не окаже истина рекламата „гласуваш за Бойко получаваш Костов „ трябва да бъдат ревизирани сделките, добили емблематична пословичност в народния фолклор. Ще бъдем ли обаче свидетели на такова мащабно разследване на знакови сделки и министри от ерата преди кабинета Станишев? Едва ли, по-скоро ще бъде пожертван някой нов политик. Защо изказвам подобно твърдение? Не, защото нямам надежда или вяра за промяна, а защото повечето минали правителства започнаха своето управление по сходен начин. Разчистиха ключови позиции за свой хора, а там където не стигаха експерти приобщаваха унаследените, като за последното си действие медийно бяхме заливани с толерантни и анти - реваншистки послания.

Как да разберем, че новата власт наистина желае да приключи прехода?


Лесно, през 1989 България се оказа затънала в дългове от около 10 милиарда долара. Необходима е ревизия, започваща от този период и на всички правителства след това. Ревизия на всички приватизационни сделки с номинал „за 1 лев” и с приватизационна стойност над 1 000 000 деноминирани лева, сделките платени с компесаторки и осъществените със замени. И ако Бойко наистина е посветил победата на дядо си той е длъжен да направи една истинска ревизия на прехода.

Защо съм скептик?

Защото горното действие означава, да бъдат засегнати пряко 70% от притежателите на скъпи автомобили с цена на двустаен апартамент в Лозенец. Действия срещу предходната власт и организираната престъпност са предприемани и от предишните властимащи, но избирателно и никога в посока на изкореняване на причините за престъпленията. Скептик съм, защото правителството започна политически реваншизъм а в училищата дилъри свободно продават, кражбите се засилват а обирите стават все по нагли. Опитите за убийство придобиха битов характер, а възрастовата граница на извършителите спада. Използването на бойни патрони не е решение на проблемите с престъпността. За да няма случайни престрелки незаконното оръжие трябва да бъде прибрано, така както направиха някой американски щати – държавата плащаше за всеки пистолет и пушка върнати в полицейските участъци. А за да няма ослушващи се трябва да има достатъчно строго наказание за тези, които продължават да държат по един калашник за „спомен от дядо”. Полицаите трябва да придобият култура, но не само за боравене с оръжие, а и към гражданите. За да имат гражданите респект към органите на реда то последните трябва стоят само от едната страна на закона. Също така, трябва да се изкорени широко разпространената практика за повишаване на личните доходи, на ключови и редови държавни служители, чрез предоставяне на услуги и информация на криминалните структури. Несериозно звучи твърдението, че държавата има 50 милиарда и може да се погрижи за всеки българин, а в същото време финансовия министър търси 560 милиона бюджетен дефицит за юли. Бюджета, не бива да прилича билет от тото2, защото при неправилна комбинация правителството ще чака следващия тираж, но с намаляващи постъпления.

А кризата тепърва идва

И ще оказва своето отражение в страната, особено след края на слабия туристически сезон. Оставам настрана спора между Орешарски и Дянков той е безсмислен, просто бюджет 2009 следва да бъде спешно преработен. Дори за пенсионерите е ясно, че държавата затъва. Затъването е факт, но също така и верижна реакция с прогресивна тенденция. Критиките към предходното правителство са основателни, защото не бяха взети навремени и адекватни антикризистни мерки и ще се увеличават, защото предприятията и фирмите закъсват все повече. Няма поръчки, закриват се работни места, заплатите се намаляват, а между фирмената задлъжнялост се увеличава. Днес за едно работно място се състезават средно над 30 души при 15 за 2008г.

Какъв ще бъде ефектът?

Намаляване на приходите в хазната и увеличаване на разходите за социална дейност и безработни. Уверението на Бойко Борисов, че няма да бъде забравен нито един българин в беда е добро, но толкова. Заемите от банки ще увеличат личната задлъжнялост на гражданите в перспектива и ги обричат на ниски доходи в следващите години, за сметка на бъдещото увеличение на данъците. Намеса от страна на държавата в частния сектор ще породи нов бизнес климат отблъскващ преките чуждестранни инвестиции.

Ще бъдем ли критикувани отново от Европа?

Да! Плащането на акциза на границата е добър вариант за прекъсване на контрабандните канали, но неефективен. Всички помним времето на Юго ембаргото, когато се вдигаше бариерата и стоките преминаваха необезпокоявани в двете посоки на границата. Плюс това една такава мярка означава нарушаване на регламентите на ЕС, а България е все още член на съюза и общностното законодателство доминира над националното.

Брюксел не вярва на сълзи

За да се помогне на държавните институции, в този труден момент е необходимо спешно да бъде ревизиран и осъвременен НПК с достатъчно тежки наказания и глоби срещу прането на пари, наркотрафика, източването на ДДС, контрабандата, посегателството срещу живота, свободата и имуществото на гражданите. Увеличаване на последващия контрол във всички държавни структури осигуряващи приходи в бюджета. Намаляване на осигурителните вноски, лихвите по кредитите и разсрочване плащането на корпоративния данък ще дадат глътка свеж въздух на бизнеса, особено производствения. Крайно време е здравната каса да въведе електронен паспорт на всеки един гражданин, за да се прекъсне източването и от недобросъвестни лекари.
В заключение искам да кажа, че за да има пари от Европа, трябва да бъдем свидетели на конкретни резултати срещу престъпните практики на 20 годишния преход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар