сряда, 5 август 2009 г.

Новините? Търсете превод в мрежата!

Гледате телевизия, в моя случай БТВ и установявате, че от казаното нищо не разбирате или поне така ви се струва. Всъщност губите 1 час в очакване на голямата новина, но такава просто няма!
Петрола върви нагоре – долара надолу. В ДАНС има фалшив сигнал за бомба, след което ръководителя на службата става генерален консул в Солун това е по интересното у нас. По света Обама чукна 48, Разкриха терористичен заговор в Австралия , Талибани обстрелваха с ракети Кабул, Бил Клинтън ще лобира в Пхенян за две журналистки и т.н...
Това бе света вчера.
Днес той е различен:
Клинтън се връща с двете журналистки от Пхенян, Уго Чавес съди свой поддръжници, Обама вече е на 48, а Фатах изрази готовност да продължи мирните преговори с Израел, следват няколко криминални новини , като в последната от Италия традиционно участват българи. България също се е променила дъждове и земетресение, а три селища в Mонтанско са без ток в следствие на бурията снощи.
Търсейки нещо различно попаднах на рубриката „любопитно” и наистина ми стана любопитно, но не толкова от заглавията колкото от коментарите под тях. Направи ми впечатление, че в някой от постовете имаше открито негодувание от страна на убликата срещу изнесената информация. Направих си труда да прочета статиите и аргументи раните опровержения и установих, че хората имат своето право. От прочетеното, в мен естествено възникнаха следните въпроси – защо ни заблуждават? Умишлено ли го правят или поради некомпетентност? Това практика само на една телевизия ли е или системен подход на повечето медии?

Изводите до които стигам ме карат да твърдя, че заблудите в медиите биват два вида:
1. Целенасочени – това са онези поръчкови материали целящи да злепоставят една от страните представени в даден репортаж.
2. Нецеленасочени- това са преобладаващите заблуди, които свързваме с некомпетентността на съответния журналист.
И двата вида заблуда, представляват много опасна част от ефира на всяка медия, защото малко хора се замислят върху съдържанието и качеството на поднесената информация. В много случай една и съща новина е поднесена на аудиторията на принципа – копи/пейст, като по този начин генерирането на една и съща грешка заложена в първо източника се умножава по броя на преразказалите новината. В други случай, изводите в края на репортажа не кореспондират с съдаржанието, на места се забелязва абсолютно грешно подадена или непроверена информация.

Защо засягам тази тема, ами защото се чувствам длъжен да го направя. Разбира се , далеч съм от мисълта, че цялата поднесена в медиййте информация е некачествена, но аз имам своето отношение към заобикалящи ни свят и случващото се в него. Също така не смятам, че съм загубил способността да преценявам и анализирам за себе си чутото и видяното от телевизионния екран.

И за да не звуча единствено песимистично, искам да отбележа, че виждам светъл лъч в края на тунела и той се нарича блогер. Това е новия критик на случващото се в света, той (блогера) е готов на всичко, за да стигне до първо източника на информацията и да предцени нейната достоверност. Така, че уважаеми журналисти постарайте се да вдигнете критериите и качеството на извършената от Вас работа. Знайте, че в дигиталния свят, винаги има обществен мониторинг, на казаното и написаното от вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар