сряда, 19 август 2009 г.

3 в 1 ?

В официоза 24 часа, днес може да откриете една добре забравена длъжност от миналото – бирник. Шегувам се няма такава държавна длъжност, но ми се струва, че някой търси начин да я институционализира.
Чета как МВР за седмица е вкарало в бюджета 2,3 млн. лв., като са „накарали тези хора да отидат към съответната митница и да си платят митото” супер новина вътрешното министерство вече е част от министерство на финансите – карат хората да си плащат митото. В мен възниква глупавия въпрос защо до момента „тези хора” не са карани да си плащат митото? Сметнах, че за една година само полицията може да внесе в бюджета 110 млн. лв.
Разбрах и за 7-те ползи от връзката митници-НАП, една от тях е: „освен следене на рискови бизнесмени вече непрекъснато се извършава проследяване на рискови бизнеси – напр. Внос на техника, мобилни телефони, бутчета, турско и китайско карго, зърно”. Ако финансовото министерство тепърва въвежда анализа на риска при вноса на стоки от трети страни, то ние можем само да кажем, че все още не сме влезнали в ЕС, където това изискване се покрива още преди асоциирането на кандидатите за членове. Казано с други думи или сме преметнали Брюксел, или митическото разузнаване е било място само за трупане на стаж или нещо друго.
НАП, също не изостава в надпреварата по следене на рискови бизнесмени и съмнителни бизнес сделки. Специална група в данъчното проверява какво внасят съмнителни фирми. Стоката пътува под конвой до складове и офиси?!?
Извинете къде живеем? В Европа или в някоя бивша азиатка соц – република?
Има си законодателство и трябва да се спазва! Как така митничарите ще разследват бизнесмени, НАП ще извършва контрол на границата при внос и износ, а МВР ще вкарват пари в бюджета??? Бандитите на социалното министерство ли ги оставяме? Или аз изоставам от промените, или служителите в държавната администрация се опитват да вършат нетипични за тях неща. Нека службите не си мешат шапките, а се огледат в редиците си! Не бива да забравяме, че стремежа за изкореняване на контрабандата, върви ръка за ръка с премахването на корупцията и това не е процес, приключващ в рамките на 24 часа. В предизборните си послания ГЕРБ изказа силна решимост да се справи с тези два основни проблема и получиха шанс, който не бива да пропускат.
За да не се окажем в комичната ситуация, в която една цистерна с нафта се конвоира от три различни държавни институции, трябва да се огледаме кой за какво отговаря. Митницата отговаря да се внесе акциза, ако вносителя има еднократно разрешение за внос тогава нека държавата авансово му прибере парите за акциз и ДДС, с което всеки опит за контрабанда се пресича още в зародиш. В случай че фирмата внася често, тогава има банкови гаранции, които са регламентирани в законодателството и държавата лесно може да усвои тези суми при некоректно поведение от страна на вносителя. НАП отговаря всеки икономически субект да внесе дължимото към държавата ДДС до 14 число на месеца следващ сделката. В случай че има нерегламентиран внос, тогава идва ред на МВР. Това е логичният ред на действие и взаимодействие на държавната администрация.
Завършвам с една стара констатация: България е много малка страна и в нея всичко се знае, за постигането на конкретни резултати е необходимо единствено политическа воля. Докато тя липсва или е насочена към бушоните в незаконните схеми всеки, който има скъпа кола, придобита в резултат на престъпна дейност, ще се чувства достатъчно силен да "ошамари" инспектиращия го държавен орган, било той и министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар