събота, 19 декември 2009 г.

Герб обеща да преработи текстовете за следенето на трафичните данни - ще има ли референдум?

  По повод публикацията по темата в сайта на Медиапул си позволих един малък коментар:

„в работната комисия може да участват и представители на неправителствените организации” – моят въпрос е: може или ще участват? На какъв принцип ще бъдат поканени и кои неправителствени организации?

„Той предложи да бъдат обсъдени и предефинирани текстовете, свързани с обхвата на престъпленията, за които да има достъп и за сроковете за съхраняване на данни, за които вече е поискан достъп”. – моят въпрос е: какво означава преде дефинирани- ще се бъдат преработени досегашните текстове, ще се смени смисъла в тях или ще отпаднат напълно?


„предлаганата работна комисия може да формулира изрична норма, която да гарантира, че влизането в системата оставя незаличима следа и ще става само след съдебно разрешение”. – моят въпрос е: кой извън ведомството ще контролира дали има влизане без съдебно решение?


ГЕРБ поемали ангажимента "между първо и второ четене да има такава работна група и да преработим определените спорни текстове".- моят въпрос е: кога ще бъде второ четене на текстовете, как и какъв срок трябва да бъде сформирана група на неправителствените организации за да има тя легитимност пред обществото и в парламента?




За да не се получи така, че текстовете в законопроекта да получат само козметични промени в резултат на дебат с неправителствени организации лишени от широка обществена подкрепа, е необходимо да бъде публикувана процедура за дебат, от парламентарната комисия прокарваща законопроекта в парламента. Друг удобен и популярен  в последно време административен инструмент, за съобразяване с обществената нагласа е  провеждането на референдум.


Няма коментари:

Публикуване на коментар