събота, 6 март 2010 г.

Пролет иде, защо не отидете да си садите доматите?


8,12ч.
Водещ: На какъв принцип, и ще накарате ли вашите колеги, депутати да се откажат от това увеличение”
ЦЦ:  „Спрямо стандарта в държавата и възнагражденията на гражданите в държавата това е нормално възнаграждение” 
Коментар: 2500-3000 лв. за държавния сектор е нормално възнаграждение? Защо тогава полицай, данъчни, лекари, учители и др. взимат едва по 600лв.? 
......
ЦЦ: Но да се върна на въпроса ви, по-малко от два дни след националния празник на Р. България, с посещението на г-н Й. Бузек... се даде ясен и категоричен знак за това как работи 41-то народно събрание, какъв е международния авторитет на националния парламент с оглед Лисабонския договор и това, което до момента народните представители от различни комисии и делегации в международен план правят за издигане авторитета на Р. България. Като председател на народното събрание, аз искам да благодаря на всички народни представители от всички парламентарни групи за усилията, които те полагат, за присъствието им и за достойното посрещане, което ние организирахме и проведохме на г-н Бузек, защото това беше от негова страна знак за високата оценка, която той има към националния парламент.
Водещ: кое беше знак – това, че е в България?
ЦЦ: Това, че е в България и то на националния ни празник. Аз съм убедена, че всички колеги и председатели на национални парламенти са отправили покана към него, но по-малко от два месеца от момента, в който аз отправих официална покана към г-н Бузек неговата визита се състоя. Тя се реализира по един много успешен начин още повече в разговорите които имахме и диалога по между си беше ми приятно да чуя, че начина, по който ние транспонираме европейските директиви, начина по който съобразяваме новите положения в Лисабонския договор по във вътрешно....
Коментар: Ние да не сме малоумни, че 5 минути едно и също ни обяснява?
Водещ: г-жо Цачева, Лисабонския договор и европейските директиви   хората не разбират в момента за какво говорите... разбирате ли да им обясним защо г-н Бузек на 3-ти март, като е дошъл в България ни е казал едни хубави неща, какво точно ни е казал?
ЦЦ: За първи път след Лисабонския договор волята на националните парламенти, думата на националните парламенти може да се чуе в националния парламент. Тоест българските народни представители, вече могат да влияят като колективен орган на законодателството в цялата ЕО и в останалите национални парламенти
Водещ: ...останалите национални парламенти?
ЦЦ: Биха могли да влияят и върху нас. Това нещо до 1-и декември, до влизане в сила на Лисабонския договор не беше възможно. И от тук се издига ролята и авторитета на българските народни представители, както е по конституция на всички институции, разбира се да имат задължения не само по отношение на вътрешното законодателство, това което е нормално и общото прието да се знае от българското общество, но и отношение към европейското законодателство.
Водещ: Това прави уникални българските депутати.
ЦЦ: Разбира се, разбира се, естествено по този начин, но някой по-бързо се справят, други по- бавно. Факта, че тук беше г-н Бузек означава, че ние се справяме с добри темпове и се нареждаме някъде в челната десетка на държавите, които съобразяват вътрешното си законодателство и поведението си на национални парламенти спрямо Европа. 
Коментар:   Можем и с две думи да разберем, че в следствие на Лисабонския договор губим суверенитетът си, след като депутатите от Европа ще участват в  приемането на закони от нашия парламент. 
8,17ч.
Водещ: Да се върнем обаче на темата с която започнахме, да я изчистим и към останалите въпроси. Защо тогава лидера на РЗС каза ЦЦ си увеличи заплатата с 55%.
ЦЦ: няма да коментирам лидера на РЗС, но ще обясня за вас и българските граждани, че възнаграждението на председателя на народно събрание, без значение как се казва той е в зависимост от възнаграждението на народните представители, което по правилника на народното събрание, от великото народно събрание насам, това са почти 20 години и повече на преход винаги се е изчислявало по сравнително една и съща формула, като база за това служи средната заплата в публичния сектор. В държавния сектор.
Водещ: Не средната работна заплата в ...частния..а в държавния.
Коментар: За същата средна работна заплата от 2500-3500 лв. в държавния сектор ли става въпрос? 
ЦЦ: Сега, каква е тази средна работна заплата ние получаваме официална информация от националния статистически институт. Тя е различна за различните тримесечия, заради което НЕ само една заповед съм подписала за 2010, но до края на 2010 аз ще подпиша още 3 заповеди, защото всяка календарна година четири пъти се актуализира заплатата на народните представители.
Водещ: Заради актуализирането на заплатата на чиновниците в държавния сектор.
Коментар: Как така се актуализира 4-и пъти годишно заплатата на депутатите? По 4 договора ли сключват на година? 
ЦЦ: В държавния сектор.
Водещ: Означава ли, че от януари до сега са правени актуализации на заплатите в държавния сектор?
ЦЦ: НЕ, това означава, че към декември и предходното тримесечие това са месеците октомври, ноември и декември има едно увеличение, ръст постигнато 37 лева, което е обяснимо, след като в различните министерства, както и в народното събрание бяха проведени структурни реформи, които доведоха до съкращаване, до увеличаване, тоест до съхраняване на фонд работна заплата и когато по формулата на НСИ се изчислява се получава едно увеличаване от 37 лева. Това увеличение по нашата формула прави 111 лв. Но повтарям това не е категорично фиксирана цифраа, обратно на схемата която колегите ви от 24 часа така много точно са дали се вижда, че винаги възнагражденията за второ, трето и четвърто тримесечие на народните представители падат, защото е нормално около Коледа така както бяхме свикнали в предишни години да има някакви бонуси, които бонуси дават разликата от тези 37 лева.Вярно е това, което вчера заявих, че аз ще поставя на обсъждане на председател ски съвет тази тема още идната сряда. Но тук искам веднага ...
Водещ: темата за отпадане на заплатите... 
Коментар: Не схващам има ръст, съкращение, увеличение или съхраняване на фонд работна заплата? 37лв. ръст на какво - на съкратен държавен служител? Не трябва ли когато си спестил 37;в. да похарчиш сума равна на спестената или по-малка от нея? Не разбирам израза ”към декември и предходното тримесечие това са месеците октомври, ноември и декември”за предходните месеци ли става въпрос или за 7, 8 и 9 месец? 
ЦЦ: За дебат, за дебат в председателският съвет, който е колективният орган, по отношение на помощен орган към мен за ръководство на народното събрание.
Водещ: Вие се събирате всяка сряда преди парламентарно заседание.
Коментар: Как така помощен орган към ВАС? От кога ЦЦ стана институция? 
ЦЦ: Всяка сряда, преди парламентарното заседание. Но тук искам категорично, за да се чуе от вас и от вашите зрители, че няма да допусна популистки и нихилистки отношения към върховния законодателен орган на Р. България. Винаги ще застана с авторитета и името си зад това, ъъъ народните представители да получават едно възнаграждение, което е съответно на работата, която вършат. И пак повтарям, благодаря на всички онези, които без значение от политически цвят, от идейни пристрастия, активно в постоянните комисии, в делегациите, в страната и на вън с чуждестранни и други институции представят парламента на едно много високо равнище.
Коментар: Ало НС ли е? И на вас... 
П.С. До тук е половината интервю, за това ви предлагам да го видите цялото, няма да съжалявате...

9 коментара:

  1. Ще пропуснем видеото с тетката, много благодарим. Сутрин рано не си търся сама ядовете. :)

    Мисля си едно нещо: ако смешникът Яне Янев не беше оповестил тази работа, така и нямаше да разберем за нея. Останалите 250 човека не гъкнаха - постигнаха надпартиен, мълчалив консенсус. :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Много добър пост Емо,ако знаеш като държавен служител колко ми е възнаграждението ще паднеш от смях,а те тайничко си вдигат заплатките,евала на народните представители,колко са наглички...

    ОтговорИзтриване
  3. frog'n'roll,

    Янето е бита карта, но както ББ каза - който оцелее - което важи за депутатите и за нас.

    Силвия Тенчева,

    Благодаря за оценката :)
    Знам колко са държавните заплати много добре, но аз не съм съгласен да се съкращават хора за да се увеличават заплати на "наши" хора. Така и не разбрах за какво ЦЦ 5 минути говори глупости, а не по същество. Не съм съгласен и с нейния мутренски почин да се разхожда по Витошка (видях я миналата седмица) с 2 коли на НС и да пазарува с дъщеря си.
    1. Витошка е затворена за коли.
    2. Такива демонстрации са характерни за мегдана на някое село.
    3. Тя троши държавни пари за охрана и возия при частно мероприятие.
    С тези практики трябва да се приключи един път за винаги! Аз за какво си плащам данъците? Някой да ги троши по магазините? Хайде стига вече!

    ОтговорИзтриване
  4. Емо, няма начин да бъда обвинена в симпатии към Янето. :) Друго имах предвид - тя е подписала увеличението още на 19.02., а се разчу преди 3-4 дни и то само благодарение на един човек. Няма значение какъв е.

    А тетката троши държавните пари, защото може.

    ОтговорИзтриване
  5. Така е, права си!

    Между другото помниш ли цената от 72 лв. за закуската в правителствените полети?
    Пак е толкова, но кетъринг компанията е различна :) , нищо ново просто се сменят разни хора.

    ОтговорИзтриване
  6. Еми да - отпусканите средства са едни и същи, на кого му дреме за смяната на хората. То във всички сектори май е така.

    Държавата казва: за едикаква си услуга отпускам едикаква си максимална сума. И всички кандидати вкупом си правят разценките въз основа на максимума. Кой ще спечели е без значение. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тези неща не ги знаех, както и закуската за 72 лв. Потресена съм.

    ОтговорИзтриване
  8. Е Емо,не се учудвам ,че леля Цецка моментално се възползва от предимствата на НС и явно за нея и другите народни представители не важат забраните за коли и други закони които трябва да се спазват от простосмъртните граждани, а фарса който върви м/у президенството и С.Д-ов направо си е цирк:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Понеже цялата система е сбъркана,то и формулите за преизчисление са такива,а това си е стъкмистика,но явно така им е удобно.

    ОтговорИзтриване